Δράσεις και εκδηλώσεις Νοεμβρίου, υπό την Αιγίδα ή με το Σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

  • Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου, 2021 - 06:13

Συνεχίζονται και το Νοέμβριο οι δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων, υπό την Αιγίδα ή με το Σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Μεταξύ αυτών: ομιλίες, συνέδρια, εκδόσεις, εκθέσεις, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, παραστάσεις, διαγωνισμοί και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ειδικά για τις Κυκλάδες:

Στην Αμοργό

- Επετειακή ιστορική έκδοση: «200 Χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αμοργός, Αγώνας για την Ελευθερία και την Παιδεία»

Πολυτελής ιστορική έκδοση που θα τονίσει τη δράση της Αμοργού στο ιστορικό περιβάλλον του 1821. Με πυρήνα τα επαναστατικά χρόνια, καλύπτει ακόμα πολλές χρονικές περιόδους και διάφορες πτυχές της ιστορίας του τόπου, με σαφείς αναφορές στο εμβληματικό Ελληνικό Σχολείο - Γυμνάσιο, τη Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, τους ηρωικούς αγωνιστές και διδασκάλους κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο, συνοδευόμενη από αδημοσίευτο υλικό από τη Δημοτική Αρχειακή Συλλογή. Συγκεκριμένα, τα κυρίως κεφάλαια είναι τα εξής: 1) Λατινοκρατία (1207-1537), 2) Τουρκοκρατία (1537-1821), 3) Ελληνική Επανάσταση - Οι Αμοργιανοί στον Αγώνα (1821-1827), 4) Η Ανεξαρτησία, 5) Πρόσφυγες στην Αμοργό, 6) Πειρατεία στην Αμοργό και 7) Η παιδεία.

Διοργανώνεται από το Δήμο Αμοργού στις 20 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

- Εικονογραφημένο παραμύθι για την Αμοργό της Επανάστασης

Συγγραφή παιδικού βιβλίου – εικονογραφημένου παραμυθιού για την Αμοργό της Επαναστατικής περιόδου του 1821, με πρώτιστο μέλημα να μάθουν τα παιδιά μας την σπουδαία ιστορία του τόπου μας. Τι επιπτώσεις είχε η πειρατεία στην Αμοργό; Ποιοι ήταν οι Αμοργιανοί Αγωνιστές και ποιος ο ρόλος τους στην Ελληνική Επανάσταση; Πώς το Μοναστήρι προστάτευσε το νησί; Τι το μαγικό είχε εκείνο το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε στον τόπο μας; Όλη η ιστορία του νησιού μας, ιδωμένη με ευαισθησία και φαντασία.

Διοργανώνεται από το Δήμο Αμοργού στις 20 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

Στη Σύρο

- Δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και γεωδιαδρομών στη Σύρο

Ανάπτυξη ενός Γεωπάρκου που θα περιλαμβάνει υποδομή για γεωτουρισμό, Γεωλογικό Εκθετήριο & Geopaths, σχεδιασμό δράσεων για την προώθηση του Γεωπάρκου, προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινότητας για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς του τόπου.

Έργο υποδομής από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, από τις 20 Οκτωβρίου έως και το 2022. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

- Αποκατάσταση των Ταφικών Μνημείων του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως

Τα ταφικά μνημεία, δείγματα του ένδοξου παρελθόντος και της οικονομικής ευρωστίας της Σύρου, είναι αριστουργήματα. Βρίσκονται στο χώρο του ΙΝ Αγίου Γεωργίου και καθιστούν την περιοχή ένα υπαίθριο μουσείο.

Έργο αποκατάστασης από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, από τις 20 Οκτωβρίου έως και το 2022. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

Στη Μύκονο

- Το Αρχιπέλαγος φλέγεται

Πρόκειται για περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου με θέμα τη θέση των Κυκλάδων στον αγώνα του 1821 για την ελευθερία των Ελλήνων. Στον πατρογονικό τόπο της Μαντώς Μαυρογένους αναδεικνύονται πτυχές του προεπαναστατικού πολιτισμού στις Κυκλάδες κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, με νύξη στις πολιτισμικές συνιστώσες που επηρέασαν την οπτική των κυκλαδιτών για τον αγώνα, ύστερα από μακρά περίοδο λατινοκρατίας και με την παρουσίαση του τρόπου ζωής μέσα από νέα ευρήματα από τη μεταβυζαντινή Μύκονο. Η έκθεση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη (ίδιοι πόροι και Δήμος Μυκόνου), και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, τοπικών συλλόγων καθώς και της Εκκλησίας που δάνεισαν υλικό ώστε να σκιαγραφηθεί όσο το δυνατόν εναργέστερα η παρουσία των Κυκλάδων στον αγώνα του 1821.

Από 31 Ιουλίου έως τέλος του έτους. Με το Σήμα της Επιτροπής.

- Πολυτελής Δίγλωσση Έκδοση «ΜΥΚΟΝΟΣ Ημέρες»

Φωτογραφικό λεύκωμα «ΜΥΚΟΝΟΣ Ημέρες» αποτελεί ένα τόμο με περιεχόμενο τα ετήσια ημερολόγια του Δήμου Μυκόνου από το 2014 και εξής. Στην έκδοση, παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες με πρωτότυπες φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και συνοδευτικά κείμενα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, πτυχές του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της Μυκόνου.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

Ετικέτες: