Της Μαρίας Ρώτα

Άγιος Νικόλαος Ο “θαλασσίτης” Άγιος

  • Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 2 Δεκ. 2021 - 7:18
Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου. θεμελιώθηκε το 1848 με σχέδια του αρχιτέκτονα Γερ. Μεταξά.

Ήταν ο αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας. Ήταν από τους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς αγίους ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. “ Τον θαύμαζαν οι άνθρωποι για την αρετήν την γενναιότητα και την φιλανθρωπίαν του”. Είχε γεννηθεί στα Πάταρα της Λυκίας* τον 3ο αιώνα μ. Χ. Από οικογένεια πλουσίων ανθρώπων. Όταν όλα αυτά τα πλούτη έμειναν δικά του και απέκτησε μια σημαντική περιουσία την οποίαν δεν θέλησε να κρατήσει και την πρόσφερε σε όσους ανθρώπους είχαν ανάγκη. Ίδρυσε νοσοκομεία και διάφορα άλλα ιδρύματα ώστε να κατοικούν οι φτωχοί που δεν είχαν σπίτι. Αφού παρέδωσε όλη την περιουσία του στους απόρους ανθρώπους, έγινε ιερέας και φρόντιζε με ιδιαίτερο και θαρραλέο τρόπο να συνεχίζει την ύπαρξή του ο χριστιανισμός. Οι δραστηριότητές του και η αγάπη του για τον άνθρωπο ήταν σπουδαίες. Είχε θαυμαστεί ως άνθρωπος και ως ιερέας και με ιδιαίτερη εκτίμηση τιμήθηκε και ανυψώθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Μύρων της Λυκίας! Ιδιαίτερα τον εκτιμούσε ο αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος και είχε διακριθεί και τιμηθεί στην οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας για την άριστη υποστήριξή του υπέρ της ορθοδοξίας. Έφυγε από τη ζωή, σε μεγάλη ηλικία, όπως αναφέρουν οι ιστορικοί το 330 και ο τάφος του έγινε στην Νίκαια. Όπως αναφέρει ένας ειδικός Συναξαριστής *, ο Νικόδημος ο Αγιορείτης, η μετακομιδή των λειψάνων του του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας, έγινε από τον Αλέξιο Β΄ τον Κομνηνό, γιατί είχε αρχίσει η κατάληψη των περιοχών από τους Τούρκους.

Οι δραστηριότητες του Αγίου

 

Από πάρα πολλούς συγγραφείς (συναξαριστές) εκείνης της εποχής, παρουσιάζεται η τόσο φιλάνθρωπη και αγαθοεργή δράση του Αγίου Νικολάου. Παρουσιάζουν ακόμη τον Άγιο ότι έδειχνε να έχει μία λαϊκή προσωπικότητα με στόχο και σκοπό να παρουσιάζεται στους απλούς ανθρώπους ως λαϊκός πολίτης και να φροντίζει να τους προσφέρει... ό, τι είχαν ανάγκη. Πολλές φορές μάθαινε ποιες ήταν οι ανάγκες της πόλης, της περιοχής που ήταν ιερέας του ναού. Φρόντιζε πάντα να βοηθήσει. Και γράφει ο συγγραφέας ό τι, (σε μετάφραση):”Πήγε κρυφά τη νύχτα έξω από το σπίτι που ζούσε η οικογένεια με τα τρία κορίτσια που ήθελαν να παντρευτούν, αλλά δεν είχαν χρήματα. Έριξε έξω από την πόρτα τρία “κομποδέματα” με 100 χρυσά φλουριά. Ήταν ποσόν που έγινε η προίκα των τριών κοριτσιών”.Μετά λίγα χρόνια (αναφέρουν οι συναξαριστές), θέλησε να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα. Περνώντας πλάι στη θάλασσα, πρόσεξε ότι ήταν έτοιμο για ναυάγιο ένα πλοίο γιατί η τρικυμία στην περιοχή ήταν μεγάλη. Τότε στάθηκε εκεί και έκανε προσευχή να σωθεί το πλοίο... και σώθηκε. Έγινε τόσο γνωστό αυτό το γεγονός, ώστε πολλά χρόνια αργότερα και μέχρι σήμερα, αυτή η παράδοση της σωτηρίας του πλοίου έδωσε την πεποίθηση όλων των ανθρώπων ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο άγιος των θαλασσών, ο προστάτης και βοηθός των ναυτιλλομένων. Και από τον Ελληνικό κόσμο, αργότερα, επεκτάθηκε σε ολόκληρο των χριστιανικό κόσμο. Πολλοί χριστιανοί και ιδιαίτερα οι ναυτικοί θεώρησαν τον Άγιο προστάτη΄

τους και από τότε έως σήμερα τιμούν ιδιαίτερα την ημέρα του εορτασμού της μνήμης του και προσφέρουν αφιερώματα, κυρίως ομοιώματα πλοίων και τον παρακαλούν κατά την αναχώρησή τους σε ταξίδι “να καθίσει στο τιμόνι τους”. Είναι πολύ γνωστές οι παρακλήσεις των ναυτικών και έχουν ακουστεί να λέγεται: “Άι Νικόλα, βοήθαμε να ταξιδέψω...”. Το όνομά του έχει δοθεί ως τοπωνύμιο σε κωμοπόλεις, σε χωριά, σε όρμους, σε ακρωτήρια κ.α. Από τους ναυτικούς της Κρήτης έχει ακουστεί ότι και οι πειρατές ακόμη σεβόντουσαν τον άγιο και δεν φρόντισαν, μετά από όσα έμαθαν, ούτε να καταστρέψουν καράβια, ούτε να είναι εναντίον των χριστιανών ναυτών.

Άγιος Νικόλαος Σύρου

Όλες οι εκκλησίες της Ερμούπολης διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους. Ο Άγιος Νικόλαος όμως, πολύ σωστά έχουν γράψει οι ειδικοί, “φέρει τα πρωτεία όλων των εν Ελλάδι ναών, υπερτερών μάλιστα και της εν εν Αθήναις Μητροπόλεως”. Χτισμένος σε δεσπόζουσα θέση, στη συνοικία Βαπόρια, προβάλλει επιβλητικός από μακριά με τον γαλάζιο τρούλο και τα ψηλά καμπαναριά του. Τον πρωτοαντικρίζει ο ταξιδιώτης, καθώς πλησιάζει με το πλοίο στο λιμάνι. Στον Δήμο της Ερμούπολης, στον βασιλέα Όθωνα, στο βαρόνο Σίνα και σε πολλούς άλλους δωρητές, κυρίως Χιώτες κ.α., οφείλει ο ναός την οικοδομή του και την πλούσια διακόσμηση... Οι εργασίες για την οικοδομή του ναού άρχισαν το 1850 με αρχιτέκτονα τον Ι. Βιδάλη. Ο ναός λειτουργούσε πριν από την ολοκλήρωσή του. Τα επίσημα εγκαίνια, αν και οι εργασίες στον εσωτερικό διάκοσμο δεν είχαν τελειώσει ακόμη, έγιναν στις 13 Σεπτεμβρίου 1870 από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Λυκούργο... Η εντύπωση που προκαλεί στον επισκέπτη το εσωτερικό του Αγίου Νικολάου είναι κάτι το μοναδικό του περασμένου αιώνα και σε σύνθεση και σε εκτέλεση...

Ο θαλασσίτης Άγιος”

Ποιος άνθρωπος δεν γνωρίζει τον προστάτη άγιο των ναυτικών, τον αποκαλούμενο “θαλασσίτη”, τον σωτήρα των ανθρώπων που θανάσιμα κινδυνεύουν από τη μανία της φουρτουνιασμένης θάλασσας; Υπάρχουν τόσες εικόνες σε μικρές εκκλησίες και μουσεία που παρουσιάζουν τον Άγιο να φροντίζει να σώζει τα πλοία που κινδυνεύουν από την τρικυμιώδη θάλασσα. Μας είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καράβι δίχως την εικόνα του Αγίου Νικολάου, που αρκετές φορές είχε συντροφιά και από εικόνες και άλλων αγίων που είναι αγαπητοί και έχουν προσφέρει σε νησιά ή χωριά βοήθεια στους ανθρώπους. Το σημαντικό είναι ότι η εικόνα του Αγίου είναι πάντα παρούσα όταν γίνεται η καθέλκυση ενός πλοίου. Είναι πολλοί οι ναυτικοί της Ελλάδας που αφιερώνουν τις εικόνες του Αγίου σε μια εκκλησία, σ’ ένα μοναστήρι σ’ ένα ξωκκλήσι, ευχαριστώντας τη σωτηρία τους μέσα στις τρικυμιώδεις θάλασσες.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Νίκους και καλή Υγεία σε όλους τους ναυτικούς.

 

Ετικέτες: