Αγία Άννα Μητέρα της Θεοτόκου
- Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:22
Η Αγία Άννα, η μητέρα της Παναγίας Θεοτόκου μνημονεύεται και παρουσιάζεται η άριστη μνήμη της στα παλαιά, παλαιότατα ευαγγέλια, τα οποία έγιναν δεκτά και θαυμάστηκαν από την εκκλησία που τα παραδέχθηκε ως αξιόπιστα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κατά το ονομαζόμενο “Πρωτοευαγγέλιον του Ιακώβου” η Άννα έγινε γνωστή στον Ιωακείμ τον Γαλιλαίον, ο οποίος την αγάπησε και θέλησε να της ζητήσει να γίνει γυναίκα του. Ήταν ένα άριστο, ευγενικό ζευγάρι και θέλησαν να αποκτήσουν ένα παιδί, ένα τέκνο. Είχαν αποκτήσει και οι δύο μεγάλη θλίψη για το παιδί που τόσο επιθυμούσαν και δεν παρουσιαζόταν. Φρόντισαν τότε, και οι δύο, να κάνουν στους ναούς θερμές δεήσεις και παρακάλεσαν τον Θεό να τους προσφέρει ένα παιδί. Με τη θεία χάρη κατόρθωσαν να αποκτήσουν μια θυγατέρα (την Θεοτόκο)*την οποίαν αποδέχθηκαν με πολύ αγάπη και σεβασμό και την ονόμασαν Μαριάμ. Παλαιότερα, τα πάρα πολύ παλιά χρόνια, η εκκλησία είχε αποδώσει τιμές αγιότητας στην Άννα και στον Ιωακείμ, επειδή ήταν... “πρόξενοι της παγκοσμίου σωτηρίας, δια της Πανάγνου* αγίας αυτών θυγατρός, της Θεοτόκου γεγόνασι”. Στις 9 Σεπτεμβρίου είναι η εορτή των “Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης”. Τιμούνται οι άνθρωποι που έφεραν στη ζωή την αγία μητέρα του Χριστού. Η εορτή της Αγίας Άννας στις 9 Δεκεμβρίου τιμάται γιατί αυτή είναι η ημέρα της σύλληψις της Θεοτόκου από την Αγία. Υπάρχει ακόμη εορτή της Κοίμησης (του θανάτου) της Αγίας Άννας στις 25 Ιουλίου. Η δυτική εκκλησία η οποία τιμά επίσης την αγνή και αμόλυντη σύλληψη της Θεοτόκου από την Αγία Άννα εορτάζει τη μνήμη της στις 26 Ιουλίου. Η Αγία Άννα, πίστευαν παλαιότερα και πιστεύουν ακόμη ότι ήταν η αγία προστάτης πολλών ανθρώπων που είχαν τη δύναμη και τη διάθεση να εργάζονται και να δημιουργούν ότι χρειαζόταν ο άνθρωπος.
Το όνομα Άννα είχε μεγάλη διάδοση
Ιδιαίτερα κατά τους χριστιανικούς θρόνους, το όνομα εκτιμήθηκε από πολύ κόσμο. Πολλές οικογένειες προσέφεραν αυτό το όνομα στις κόρες τους, πιστεύοντας ότι θα τους πρόσφερε άριστη δραστηριότητα, ευγένεια και καλή ζωή. Αγία θεωρήθηκε μια Άννα από την Κωνσταντινούπολη η οποία καταγόταν από μία πολύ πλούσια οικογένεια. Μέτα τον θάνατο και των δύο γονέων της, θέλησε να προσφέρει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και με θερμή βοήθεια, (όλα τα πλούτη που της είχαν παραχωρήσει οι γονείς της,) στους φτωχούς ανθρώπους, που είχαν ανάγκη. Πολλές οικογένειες, με αυτά τα χρήματα, μεγάλωσαν και βοήθησαν τα παιδιά τους να γίνουν άριστοι και δραστήριοι άνθρωποι. Η Άννα είχε προσφέρει τα πάντα και από μόνη της χωρίς χρήματα, κατέφυγε στη μονή της Κωνσταντινούπολης, όπου έζησε με αυστηρή εγκράτεια επί πενήντα χρόνια. Εορτάζεται από τους πιστούς, όπου κι αν βρίσκονται, κάθε χρόνο στις 23 Ιουλίου εορτάζουν και άλλες άγιες με το όνομα Άννα που η μνήμη τους τιμάται για τις μαρτυρίες που δεχθήκαν από ανθρώπους που δεν ήταν χριστιανοί και τις αποκεφάλισαν, επειδή και πρόσφεραν ότι καλλίτερο σε οικογένειες που είχαν ανάγκη . Είναι περίπου 10 οι μητέρες ή άγιες που θαυμάστηκαν, τιμήθηκαν και μνημονεύονται έως σήμερα για τις θαυμάσιες δραστηριότητές τους, όπως η προσφορά τους στους φτωχούς και η προσπάθεια διαφύλαξης τους.
Βυζάντιον:
Αυτοκράτορας ήταν το ο Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος και είχε αδελφή την Άννα η οποία έκανε γάμο με τον Ρώσο πρίγκιπα του Κιέβου Βλαδίμηρο. Η ζωή τους ήταν άριστη και η Άννα φρόντισε τότε με ιδιαίτερη προσπάθεια να αποκτήσουν οι Ρώσοι την χριστιανική θρησκεία... Η πρώτη Ρωσική εκκλησία πήρε θέση στο πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Πήραν μέρος, στην αρχή, Έλληνες Μητροπολίτες από το Βυζάντιο. Ακολούθησαν, η Άννα Δαλασσηνή, μητέρα του Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού κ.α. Αρκετές εποχές αργότερα συναντήθηκαν πολλές διάσημες κυρίες με το όνομα Άννα . Έφυγε από τη ζωή το 1105. Στην ιερά μονή σώζεται έως σήμερα που χρησιμοποιούσε, με αναγραφή προς τον Θεό να προστατεύεται ο βασιλεύς . Από το 963 έως το 1335 υπάρχουν στο Βυζάντιο πολλές γυναίκες γνωστές και θαυμαστές, εκτός τις συζύγους των αυτοκρατόρων, όπως γυναίκες που είχαν ασχοληθεί με την ιστορία, την διδασκαλία κ.α. Είχαν θελήσει με ιδιαίτερο τρόπο το Βυζάντιο να φροντίζει πάντα την ελεύθερη Ελλάδα που είχε προσφέρει σε όλες τις χώρες την θαυμάσια αρχαία ιστορία. Ακολούθησε το όνομα και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και είχε προσφερθεί σε πολλές γνωστές και διάσημες γυναίκες. Στην Γαλλία το 1024 ήταν πριγκίπισσα του Κιέβου η Άννα κόρη του ηγεμόνα Γιαροσλάβ Α΄. Το 1601 βασίλισσα της Γαλλίας είναι η Άννα της Αυστρίας κόρη της Μαργαρίτας και του βασιλέως Φιλίππου Γ΄ της Ισπανίας. Το 1522 πριγκίπισσα της Γαλλίας ήταν η Άννα που μετά τον θάνατο του πατέρα της κυβέρνησε με σταθερότητα μέχρι να ενηλικιωθεί ο αδελφός της Κάρολος Η΄. Πολλές διάσημες χώρες του κόσμου εκείνες τις εποχές είχαν το όνομα Άννα, το οποίο ιδιαίτερα εκτιμούσαν. Σε ειδικά βιβλία, ιστορικά ιδιαίτερα, αναφέρεται το όνομα Άννα σε χώρες της Ευρώπης... και όχι μόνο, όπως: στην Μεγάλη Βρετανία, στη Ρωσία, στη Γεωργία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία κ.α. Θεωρήθηκαν διάσημες, γιατί εκτός από βασίλισσες, ήταν άριστες δασκάλες, καθηγήτριες κ.α.
*Θεοτόκος : Η τον Θεόν – τέκουσα, η μητέρα του Θεού ή Θεομήτωρ.
Πάναγνος : Ο αγνός στον ανώτατο βαθμό.
- Χρόνια πολλά σε όλες τις κυρίες, τις Δεσποινίδες και τα νέα κορίτσια με το όνομα Άννα!
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το Χριστουγεννιάτικο δένδρο ή το καράβι;
27 Δεκ. 2024 - 8:34 - Χαρασσώνας
12 Δεκ. 2024 - 6:12 - Άγιος Νικόλαος ο Άγιος των θαλασσινών
5 Δεκ. 2024 - 6:22 - Ποσειδωνία – Ντελλαγκράτσια
29 Νοε. 2024 - 6:22 - Σύρος: Ένα νησί στο κέντρο των Κυκλάδων
22 Νοε. 2024 - 6:22