Άγιος Βασίλειος
- Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:12
Βασίλειος ο Μέγας! Ήταν ιεράρχης και “οικουμενικός διδάσκαλος”, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.
Ο Άγιος Βασίλειος είχε γεννηθεί το 330 στην Καισάρεια του Πόντου από μια ευσεβή οικογένεια. Ο πατέρας του, (με το ίδιο όνομα του υιού του), Βασίλειος ήταν δάσκαλος και παράλληλα ήταν ένα θαυμάσιος ρήτορας της εποχής. Τον θαύμαζαν και τον παρακολουθούσαν οι άνθρωποι, με ιδιαίτερη εκτίμηση για τη γνώση του.
Μητέρα του ήταν η Εμμέλεια, κόρη ενός μάρτυρα. Η μητέρα του πατέρα του (γιαγιά του) ήταν η Μακρίνα, η οποία στα πρώτα της χρόνια ήταν μαθήτρια του Γρηγορίου του Θαυματουργού και με τις γνώσεις που είχε αποκτήσει, είχε αποφασίσει να βοηθήσει τον τότε νεαρό Βασίλειο. Όταν άρχισε να μεγαλώνει, τον φρόντιζε ιδιαίτερα ο πατέρας του και έτσι έμαθε τα πρώτα γράμματα.
Στην κατάλληλη ηλικία, όταν είχε μεγαλώσει, φοίτησε σε δύο σχολές, αρχικά της Καισαρείας και αργότερα της Καππαδοκίας, την οποίαν θεώρησε ως δεύτερη πατρίδα του και αργότερα θέλησε να επισκεφθεί και το Βυζάντιο. Τέλος όμως φρόντισε και κατόρθωσε να επισκεφθεί και να αποκατασταθεί στην Αθήνα, απ' όπου παρέλαβε ιδιαίτερη μόρφωση από μια σχολή που θέλησε να είναι μαθητής της.
Εκεί συνάντησε τον Γρηγόριο Νανζιανζηνό, τον οποίον είχε ήδη γνωρίσει στην Καισαρεία και σπούδαζαν μαζί στην ίδια σχολή. Σ' αυτή την ίδια σχολή, μαζί τους ήταν και άλλος ένας αγαπητός τους φίλος και άριστος μαθητής της σχολής τους.... ο μετέπειτα Αυτοκράτορας Ιουλιανός.
Ο Βασίλειος, με ιδιαίτερη φροντίδα και ενθουσιασμό απέκτησε όλες σχεδόν τις γνώσεις εκείνου του καιρού.
Όπως γράφουν τα ειδικά βιβλία, ο Βασίλειος σπούδασε γραμματική, ρητορική, φιλοσοφία, γεωμετρία, αστρονομία και... ιατρική!
Επέστρεψε στην Καισάρεια το 356 και θέλησε με ιδιαίτερη φροντίδα να διδάξει σε νέους ρητορική για ένα διάστημα. Τον ενδιέφερε πολύ να αποκτούν τα παιδιά, έστω και λίγη μόρφωση. Αργότερα βαπτίσθηκε και θέλησε να ασπασθεί τον “Μοναχικόν Βίον”!
Θέλησε να γνωρίσει καλύτερα το αληθινό και γνήσιο μοναχικό πνεύμα κι έτσι επισκέφθηκε τους διασημότερους ανθρώπους της Συρίας, της Παλαιστίνης, της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου.
Σε όλες αυτές τις περιοχές που περνούσε φρόντιζε να γνωρίζει τους ανθρώπους που κατοικούσαν σε κάθε χώρα, σε κάθε περιοχή. Με ιδιαίτερη λύπη ανεκάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντούσε ήταν πάμφτωχοι. Έτσι παρεχώρησε όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς ανθρώπους και εκείνος απεσύρθη και προχώρησε σε μία έρημο, σε μία περιοχή κοντά στην περιοχή της Καισαρείας στον Πόντο.
Εκεί τον γνώρισε και τον επισκέφθηκε ένας παλαιός γίλος του ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός. Και οι δύο μαζί προσεύχονταν και μελετούσαν έργα αξιοθαύμαστων Μοναχών που είχαν ιδιαίτερα ασχοληθεί στο εξείρε το σύστημα της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας.
Ο Βασίλειος έγινε Επίσκοπος
Περί το 362, ο επίσκοπος Καισαρείας, της πόλης της Παλαιστίνης, Ευσέβιος γνωρίζοντας τον άριστον, εξαίρετον Βασίλειον και μαθαίνοντας ότι φρόντιζε με ιδιαίτερο τρόπο τον κάθε άνθρωπο που συναντούσε έχοντας ανάγκη, τον κάλεσε κοντά του και αρχικά τον χειροτόνησε Διάκο, προσφέροντάς του ότι είχε ανάγκη να έχει για να τα παραχωρεί στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Μετά από αρκετό διάστημα που είχε γνωρίσει ο Επίσκοπος την άριστη φροντίδα του για τους φτωχούς ανθρώπους, τον κάλεσε για δεύτερη φορά και τον χειροτόνησε περσβύτερον ώστε να είναι κοντά του ως βοηθός των ποιμαντορικών του καθηκόντων.
Όταν το 370 έφυγε από τη ζωή ο Επίσκοπος Ευσέβιος, εξελέγη ο διάδοχός του ο Βασίλειος, και όπως αναφέρουν πολλά γραπτά κείμενα... “ανεδείχθη πρότυπον εκκλησιαστικού ποιμένος...”
Όταν το 368 ξέσπασε μεγάλος λιμός στην Καισαρεία, όχι μόνο έτρεξε να βοηθήσει τους αρρώστους, αλλά ίδρυσε και συγκρότημα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που ήταν μια ολόκληρη πόλη μέσα στην μεγάλη Καισαρεία και ο κόσμος την ονόμασε Βασιλειάδα!
Ήταν πολύ μεγάλη η δράση του και η φροντίδα του για τον άνθρωπο. Σημαντική ήταν και η εκκλησιαστική του δράση. Αφιέρωνε τη ζωή του για την Υγεία του ανθρώπου και για την εκκλησία.
Και οι δύο αυτές άριστες δραστηριότητές του εκλόνισαν την υγεία του και έφυγε από τη ζωή την 1η Ιανουαρίου 379 σε ηλικία 49 ετών.
1η Ιανουαρίου, του Αγίου Βασιλείου
Ο Άγιος Βασίλειος και από τους παλαιούς και από τους σύγχρονους ανθρώπους θεωρείται μέγας και για την πίστη του και για την σοφίαν του και προπάντων για την φιλανθρωπία και την γενναιοδωρία του, ένεκα των οποίων θεωρείται ο Άγιος της προσφοράς δώρων την 1η Ιανουαρίου.
Έργα του: Εκτός από τα δώρα που προσέφερε στους ανθρώπους, “... ο Βασίλειος ανεδείχθη έξοχος συγγραφεύς, κατέλειπε δε πολλά και σπουδαία συγγράμματα...”.
Υπάρχουν σε χώρες της Ανατολής, σε βιβλιοθήκες γραφείων Ιερέων πολλά συγγράμματα, που αναφέρονται στον Θεό, στον Χριστό και στον Άνθρωπο.
Κάλαντα
Ο Άγιος Βασίλειος, σήμερα Αγιοβασίλης, τα κάλαντα ιδιαίτερα των παιδιών τον παρουσιάζουν ως οδοιπόρον και του ζητούν να τους προσφέρει όλα τα καλά.
“Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία,
βαστάει πέννα και χαρτί,
χαρτί και καλαμάρι...”
Εύχομαι, από καρδιάς, σε όλους τους ανθρώπους και τα παιδιά του νησιού μας να περάσουν μια χαρούμενη γιορτή του Αη Βασίλη και μια ευχάριστη Πρωτοχρονιά, με Υγεία!
Καλή Χρονιά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος – Οι ναοί της!
14 Νοε. 2024 - 6:30 - Αλμύρα και φως!
10 Οκτ. 2024 - 6:12 - ΣΥΡΟΣ Μια πολυσήμαντη παρουσία στο Αιγαίο
4 Οκτ. 2024 - 6:22 - Ερμούπολη 1830
27 Σεπ. 2024 - 6:22 - Ερμούπολη 1822
19 Σεπ. 2024 - 6:12