Σε εξέλιξη η παραγωγή του απαραίτητου οπτικοακουστικού υλικού για το μουσείο της Άνω Σύρου που είναι αφιερωμένο στον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου

Προχωρά ο “ψηφιακός κόσμος” του Μάρκου Βαμβακάρη

Δηλώσεις του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέα Γιαλόγλου για το στάδιο υλοποίησης του έργου

Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά η υλοποίηση του έργου του ψηφιακού κόσμου του Μάρκου Βαμβακάρη, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να στοχεύει στην έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ψηφιακού “μουσείου” στην Άνω Σύρο, κατά τα τέλη Ιουλίου του 2022.

Ουσιαστικά το έργο της δημιουργίας μίας ψηφιακής έκθεσης για τη ζωή και το έργο του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, θα αναβαθμίσει την ήδη υπάρχουσα υποδομή Πολιτισμού στον μεσαιωνικό οικισμό, προσελκύοντας και πληροφορώντας όχι μόνον τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά κυρίως τους επισκέπτες του νησιού.

Ερωτηθείς για την πορεία υλοποίησης του έργου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Γιαλόγλου υπήρξε κατατοπιστικός, γνωστοποιώντας πως ήδη προετοιμάζεται το απαραίτητο ψηφιακό υλικό, ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες εντός του μουσείου.

Στο πλαίσιο του παρόντος ρεπορτάζ αξίζει να υπενθυμιστεί πως η συγκεκριμένη προσπάθεια είχε ξεκινήσει από την περασμένη θητεία του Δήμου και της αρμόδιας Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού.

Τρέχει” η υλοποίηση

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαλόγλου μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” εξήγησε πως το έργο ύψους άνω των 150 χιλ. ευρώ υλοποιείται απρόσκοπτα και στο πλαίσιο των χρόνων που ορίζει η σχετική σύμβαση.

“Το έργο εκτελείται βάσει χρονοδιαγράμματος. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση όπου σταδιακά παράγεται το οπτικοακουστικό υλικό όπως μεταφράσεις, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις κλπ. Αυτά όλα σταδιακά στέλνονται στην Επιτροπή Παραλαβής του Δήμου και εγκρίνονται” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας ακόμη πως παράλληλα, “προετοιμάζεται η φάση των κατασκευών”.

“Ήδη έχουν πάρει μέτρα για τις σχετικές κατασκευές που θα τοποθετηθούν στον χώρο, οι οποίες κατασκευές έχουν έναρξη υλοποίησης στις 28 Φεβρουαρίου. Δηλαδή από αρχές Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε και κατασκευές να υλοποιούνται στον χώρο του Μουσείου” πρόσθεσε παρακάτω ο ίδιος, τονίζοντας πως το βασικό υλικό όμως που θα το εξοπλίσει από άποψη δημιουργικού, “παράγεται εδώ και πολύ καιρό”.

Κανονική λειτουργία από τον Οκτώβριο του 2022

Στην ερώτηση πότε θα είναι εφικτή η λειτουργία της ψηφιακής έκθεσης, δηλαδή η δυνατότητα ψηφιακής ξενάγησης στο μουσείο της Άνω Σύρου, ο ίδιος ανέφερε τα ακόλουθα: “Κινούμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Δεν υπάρχει κάποια παρέκκλιση μέχρι στιγμής. Ο στόχος της έναρξης της δοκιμαστικής, πιλοτικής λειτουργίας του είναι 29/7 και η ολοκλήρωση του έργου μετά και την επιτυχή έκβαση της δοκιμαστικής λειτουργίας είναι τον Οκτώβριο του 2022”.

Ως εκ τούτου, στην παρατήρηση πως το καλοκαίρι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις νέες δυνατότητες του μουσείου και οι επισκέπτες, ο κ. Γιαλόγλου απάντησε καταφατικά.

“Ο χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας θα είναι μία περίοδος μέσα στο καλοκαίρι και οι επισκέπτες θα μπορούν να το δουν. Με αυτό το έργο ο Δήμος έρχεται να αναβαθμίσει τη λειτουργία ενός Μουσείου του και να αποδώσει σε αυτόν τον σπουδαίο δημιουργό, έναν χώρο που θα ανταποκρίνεται σε αυτό που αξίζει. Αυτό το έργο θα τιμά και το ρεμπέτικο τραγούδι και την παράδοσή του” πρόσθεσε ακολούθως, λέγοντας τέλος πως, “Θα είναι μία υποδομή πολύ ανώτερη από την υφιστάμενη”.

Βασικά χαρακτηριστικά έργου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, το έργο έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Συνολικά το έργο αφορά στην αξιοποίηση των ΤΠΕ και ειδικότερα των ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών για την αναπαράσταση του βίου και του έργου του Συριανού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη και την ενίσχυση του πολιτισμού της εμπειρίας, μέσω της ανάπτυξης και εγκατάστασης ενός ψηφιακού/πολυμεσικού βιωματικού δρώμενου, το οποίο θα αναπαριστά εικονικά μία ολόκληρη εποχή της πρόσφατης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας.

Το ψηφιακό αυτό δρώμενο θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τις εξής ενότητες: (α) το φαινόμενο του «ρεμπετισμού» (τέλη του 19ου αιώνα - Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), (β) τον βίο και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη (βασισμένο στον αυτοβιογραφικό στίχο των τραγουδιών του) και (γ) την ψηφιακή πολυμεσική απόδοση σημαντικών έργων του Μάρκου Βαμβακάρη με σύγχρονα ψηφιακά οπτικοακουστικά μέσα, που θα εγκατασταθεί σε δημοτικά ακίνητα, στον κεντρικό δρόμο του Οικισμού της Άνω Σύρου. Παράλληλα, το έργο θα δημιουργήσει συμπληρωματικές ψηφιακές δράσεις στο υφιστάμενο Μουσείο Βαμβακάρη. Για την υλοποίηση του έργου, πλην των ψηφιακών εφαρμογών, προβλέπεται και η τεκμηρίωση και συλλογή του απαραίτητου περιεχομένου για την πλήρη λειτουργία και την επίτευξη των στόχων προβολής και συνέχισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μάρκου Βαμβακάρη. Στην πράξη, τέλος, περιλαμβάνονται και δράσεις προβολής του έργου.

Αναγκαιότητα υλοποίησης

“Πολλαπλά μπορούν να είναι και τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που συντείνουν στην αναγκαιότητά προώθησής του. Συγκεκριμένα: Α. Ο οικισμός της Άνω Σύρου συρρικνώνεται πληθυσμιακά και παραδίδεται σταδιακά σε τουριστικές δραστηριότητες (εστίασης, διαμονής κ.λπ.). Η δημιουργία πολιτιστικών δραστηριοτήτων θα δημιουργήσει νέα ερείσματα και δραστηριότητες εμπλουτίζοντας τον βίο τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών, αξιοποιώντας χώρους και πολιτισμό από τον ίδιο τόπο. Β. Η ανάδειξη του βίου και του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη με σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί μία σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα καινοτομία η οποία προβάλλει την τοπική ιστορία και ιδιοσυγκρασία. Η χρήση των Μέσων που χρησιμοποιεί πλέον η αγορά για την εμπορική προώθηση της μουσικής, αλλά χωρίς εμπορικούς σκοπούς, δημιουργεί νέες δυνατότητες πρόσβασης στο πολιτιστικό αγαθό. Γ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση των νέων της Σύρου που επιχειρούν να ασχοληθούν με τη μουσική παράδοση, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές του τόπου για τρόπους υποστήριξης της τάσης αυτής. Η τοποθέτηση της μουσικής παράδοσης στο προσκήνιο, και μάλιστα με τρόπο (τεχνολογία) που οι σημερινοί νέοι έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση θα δράσει ενθαρρυντικά και υποστηρικτικά στις προσπάθειές τους, ανοίγοντας νέους ορίζοντες μελέτης, δημιουργίας και εμβάθυνσης.”.