Μετά τη Μύκονο, τη Δονούσα και τη Σύρο, το διαδραστικό σεμινάριο για παιδιά «Ιστορίες του τόπου μας» συνεχίζεται στην Τήνο

Οι «ιστορίες του τόπου» μέσα από τη φωτογραφία και τον σύγχρονο χορό

  • Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:15

Στην Τήνο συνεχίζεται το διαδραστικό σεμινάριο για παιδιά «Ιστορίες του Τόπου μας», που έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα σε Μύκονο, Δονούσα, Σύρο, αυτή την περίοδο πραγματοποιείται στην Τήνο και έπειτα βάζει «πλώρη» για Αμοργό.

Τα παιδία που συμμετέχουν στο διαδραστικό σεμινάριο έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να καλλιεργήσουν το βλέμμα και το σώμα, μέσα από τη δημιουργική φωτογραφία και τον σύγχρονο χορό, μέσα από την κατεύθυνση που παίρνουν από τη βραβευμένη καλλιτέχνιδα της κινούμενης εικόνας και φωτογράφος παιδαγωγός με Master of Arts Film Video & New Screen Media από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, Δέσποινα Οικονομοπούλου και την καθηγήτρια τεχνικής σύγχρονου/κλασικού χορού και αυτοσχεδιασμό, Άννα Δασκάλου, η οποία έχει εργαστεί ως λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πελοποννησιακού Πανεπιστημίου και σήμερα διδάσκει στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Περιστερίου, στη «Σχολή Μωραΐτη» στο Μετεκπαιδευτικό Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής Karl Orff, στην Επαγγελματική Σχολή Χορού της Μάρι Χατζημιχάλη και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Διομήδη Φωτιάδη.

Το σεμινάριο χρηματοδοτείται και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει ελεύθερη είσοδο και απευθύνεται σε παιδιά́ και έφηβους ηλικίας 8 έως 15 ετών, τα οποία από κοινού με τις διδάσκουσες, προσεγγίζουν τον χορό και τη φωτογραφία μέσα από το πρίσμα των ιστοριών του κάθε νησιού, οι οποίες ζυμώνονται και διαμορφώνονται μέσω του παιχνιδιού και συγκεκριμένων τεχνικών την κιναισθητική αντίληψη και την καλλιέργεια της αισθητικής ματιάς.

Πρόθεση είναι οι ιστορίες των νησιών να γίνουν τέχνη και έμπνευση, ώστε να ανακαλυφθεί ξανά η ομορφιά κάθε τόπου, μέσα από την ενεργό συμμετοχή στον σύγχρονο πολιτισμό.

Στη Σύρο, τα παιδιά που συμμετείχαν πραγματοποίησαν «φωτογραφικό περίπατο» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων στο πλαίσιο του μαθήματος και είδαν την Ερμούπολη με άλλα μάτια, σεργιανώντας σε γωνιές της ιστορίας, μέσα από την παιδική αθωότητα με όχημα τη δημιουργικότητα και τη φαντασία.

Η βόλτα ξεκίνησε στο παλιό λιμάνι, στη θέση «Νησάκι», απ’ όπου ως μικροί εξερευνητές, τα παιδιά γνώρισαν μέσα από το φωτογραφικό τους φακό την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, τη θέση «Βαπόρια», αλλά και έναν ψαρά να απλώνει τα δίχτυα του σε μία ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα και με «δόλωμα» την ανακάλυψη έμαθαν, πως όταν αλλάζει το κάδρο στην οπτική γωνία, ο ορίζοντας μεταμορφώνεται. Επιπλέον, έμαθαν για το ηλιακό ρολόι και γνώρισαν τον «Αφανή Ναύτη», στην ομώνυμη πλατεία. Έπειτα, ακολουθώντας τα νήματα των ιστοριών των μαθητριών και τη «συνάντηση του Ερμή με τους πρώτους οικιστές για την ίδρυση της πόλης», συνέχισαν στην πλατεία Μιαούλη, όπου ένιωσαν τον σφυγμό της πόλης, πριν εξερευνήσουν τα στενά της. Μέσα από το ομαδικό πνεύμα και το βλέμμα, «ψηλάφησαν» την αρχιτεκτονική και τα ιστορικά ίχνη της Ερμούπολης σπιθαμή προς σπιθαμή, με τη διαδρομή να συνεχίζει στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου «συναντήθηκαν» με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Επόμενος σταθμός, δίπλα στο ναυπηγείο του Νεωρίου, όπου ανακάλυψαν τον τοίχο που «ειχε τη δική του ιστορία» και ξετυλίγει από την αρχαιότητα έως σήμερα σε μορφή γκράφιτι την ιστορία του νησιού. Ένα διάλειμμα έγινε στο καρνάγιο, εκεί που «ξαποσταίνουν» τα καράβια για επιδιόρθωση, συναντώντας μια μακρά παράδοση και μαστοριά του τόπου, για να καταλήξουν στο χώρο που γενναιόδωρα είχε αγκαλιάσει τα τέσσερα σαββατοκύριακα του σεμιναρίου, το Κέντρο Χορού & Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί, που λειτούργησε και ως συνδιοργανωτής του σεμιναρίου στη Σύρο.

Πλέον, η ανακάλυψη των ιστοριών του τόπου συνεχίζεται στην Τήνο. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην αίθουσα Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Τήνου  στη Χώρα της Τήνου το 1ο Σαββατοκύριακο για τις  ‘Ιστορίες του Τόπου μας’ που αγκυροβόλησε στο νησί. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο και οι εκπαιδευτικοί, θα συνταξιδέψουν για τρία ακόμη Σαββατοκύριακο «με το βλέμμα και το σώμα μας μέσα από παιδικές ιστορίες  βγαλμένες από την τηνιακή γη και πλεγμένες με την παιδική φαντασία», όπως έγραψαν στη σελίδα της η ομάδα διοργάνωσης του σεμιναρίου.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται στην Τήνο με συνδιογρανωτές τον Δήμο Τήνου και το Φεστιβάλ Δήμου Τήνου – ΚΕΠΥΔΗΤ, ενώ καλεσμένη ήταν η δασκάλα δημιουργικής γραφής και παραμυθιού Καλλιόπη Αναστασάκη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προϊόν των λήψεων των παιδιών που συμμετείχαν στα σεμινάρια της Σύρου και της Τήνου, στο πλαίσιο των μαθημάτων.