Ο προγραμματισμός για την προσεχή σεζόν του 2022, κατόπιν ενδιαφέροντος των διοργανωτών

Σύρος: Επιστρέφουν τα Φεστιβάλ εκτός απροόπτου...

Συνδιοργανωτής ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με οικονομική συμμετοχή αρκετών χιλιάδων ευρώ

Με ποσό που δεν θα υπερβεί τα 70.300 ευρώ ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προγραμματίζεται να είναι συνδιοργανωτής σε πολλά Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων κατά την προσεχή σεζόν, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Σύρος – Πολιτισμός 2022”.

Οι σχετικές γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις ελήφθησαν κατά το περασμένο διάστημα τόσο από την Επιτροπή Πολιτισμού, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο και αύριο αναμένεται η τελική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να καθοριστούν τα ανώτερα ποσά που θα λάβει κάθε ένα εξ αυτών των Φεστιβάλ που θα λάβουν χώρα στο νησί της Σύρου το φετινό καλοκαίρι.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία ατζέντα 15 Φεστιβαλικών διοργανώσεων, κατόπιν των σχετικών αιτημάτων από τους διοργανωτές – εμπνευστές τους, τα οποία είναι γνωστά από τα προηγούμενα χρόνια – προ πανδημίας – καθώς κατάφερναν να κερδίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου, των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών. Πολλά εξ αυτών μάλιστα, χαρίζουν στο νησί επισκεψιμότητα, αφού συνοδεύονται από σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων και επισκεπτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία του τόπου.

Πρέπει να σημειωθεί πως για το σύνολο των Φεστιβάλ ελήφθησαν οι απαιτούμενες αποφάσεις παραχώρησης χώρων που θα πραγματοποιηθούν, που ενδεικτικά αφορούν στο θέατρο “Απόλλων”, στην αίθουσα Γιάννη Ρίτσου, στην έπαυλη Τσιροπινά και στον εξωτερικό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου.

Μοναδική σκιά που παραμένει ως “ανοικτή” απειλή για ενδεχόμενες ακυρώσεις Φεστιβαλικών διοργανώσεων αποτελεί η πανδημία του κορωνοϊού και μέτρα που δεν αποκλείεται να επιβάλλει η κυβέρνηση, στην περίπτωση που η κατάσταση του αριθμού των κρουσμάτων καταστεί ιδιαιτέρως ανησυχητική.

Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως ο προγραμματισμός των Φεστιβάλ έχει γίνει με τρόπο τέτοιον, ώστε κανένα εξ αυτών να μην συμπίπτει χρονικά με άλλο.

Έναρξη από Ιούνιο και πέντε διοργανώσεις εντός Ιουλίου

Συγκεκριμένα το πρώτο Φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο και συγκεκριμένα για το διάστημα από 24 Ιουνίου μέχρι και 26 Ιουνίου και είναι το 4ο Φεστιβάλ για νέους ΣΥΡΙΑΝΟΠΑΤΩ, για το οποίο ο Δήμος θα καταβάλλει έως του ποσού των 2.500 ευρώ. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Λαογραφικό – Χορευτικό Όμιλο “Η σοφία της παράδοσης”.

Γεμάτος είναι ο Ιούλιος από σημαντικές διοργανώσεις.

Ειδικότερα, από 3 μέχρι 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 28ο Φεστιβάλ Κιθάρας στη Σύρο, με συνδιοργανωτές τον Δήμο και το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης. Η πρόβλεψη για τη συγκεκριμένη συμμετοχή του Δήμου δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 4.000 ευρώ.

Ακολούθως, από 9 Ιουλίου μέχρι και 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού DANCE, από το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών ΑΚΡΟΠΔΗΤΙ. Το ποσό που θα διαθέσει ο Δήμος είναι έως 3.000 ευρώ.

Σειρά θα πάρει το 9ο Eye's Walk Digital Festival από 25 έως 27 Ιουλίου με συνδιοργανωτές τον Δήμο και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Cinesthesia. Για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ ο Δήμος θα δώσει έως 2.500 ευρώ.

Επιπλέον, εντός Ιουλίου και συγκεκριμένα κατά το διάστημα 28-31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 10ο Syros International Film Festival 2022 σε συνδιοργάνωση με το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου. Το ανώτερο ποσό που θα διαθέσει ο Δήμος είναι 4.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, θα λάβει χώρα μία πολύ διαφορετική και ξεχωριστή διοργάνωση που αφορά στα μικρά παιδιά. Το isyroskidz! θα πραγματοποιηθεί στο νησί 28 – 31 Ιουλίου και ο Δήμος θα βάλει ποσό έως 1.500 ευρώ. Το εν λόγω Φεστιβάλ γίνεται από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΕνΤοΠο.

Κορυφαία Φεστιβάλ και τον Αύγουστο

Πλούσιο πρόγραμμα θα έχει και ο Αύγουστος, με πέντε εξαιρετικά σημαντικά Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα από 1 έως 7 Αυγούστου θα διοργανωθεί το 9ο Φεστιβάλ Ακορντεόν. Ο Δήμος ως συνδιοργανωτής θα βάλει ποσό έως 2.500 ευρώ. Ακόμη για το διάστημα 4-14 Αυγούστου η Σύρος θα απολαύσει το 18 Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων με τον Δήμο να στηρίζει ως συνδιοργανωτής με ποσό έως 5.000 ευρώ.

Σε ροκ ρυθμούς θα χορέψει και φέτος το νησί, αφού το 13ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ροκ Ερμούπολης έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 5-6 Αυγούστου. Ο Δήμος θα διαθέσει ποσό έως 1.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, το 6ο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ θα χαρίσει μοναδικές μουσικές στιγμές το διάστημα 22 – 27 Αυγούστου. Η συνδιοργάνωση θα κοστίσει για τον Δήμο έως 4.000 ευρώ και το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τον Σύνδεσμο Καθολικών.

Ο Αύγουστος θα κλείσει με το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό. Αυτό θα ξεκινήσει 29 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Η συνδιοργάνωση είναι με την ΚΕΤΑΝ – Κυκλάδική Εταιρεία Ανάπτυξης ΑΜΚΕ Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Ο Δήμος συμμετέχει με ποσό έως 24.800 ευρώ.

Αυλαία τον Σεπτέμβριο με ξεχωριστές διοργανώσεις

Με τρεις Φεστιβαλικές διοργανώσεις αναμένεται να κλείσει η Φεστιβαλική περίοδος για τη Σύρο, μέσα στον Σεπτέμβρη.

Ειδικότερα, στις 2-4 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το Stray Art Festival 2022 με τον Δήμο να καταβάλλει ποσό έως 1.500 ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει το 10ο Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου κατά το διάστημα 9-11 Σεπτεμβρίου. Ο Δήμος αναμένεται να δώσει 3.500 ευρώ.

Τέλος, η “αυλαία” πέφτει στη Σύρο με το εξαιρετικό Animasyros που φέτος γίνεται 15 ετών. Ο Δήμος ως συνδιοργανωτής θα δώσει 10.500 ευρώ. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων γίνεται από την ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ – Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού”. Φέτος το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από 20 μέχρι 25 Σεπτεμβρίου.