Ios Art Residency #1: Μικρο-ιστορίες ενός ευμετάβλητου τοπίου
- Δευτέρα, 25 Απριλίου, 2022 - 17:23
Το Σωματείο Σώστε Την Ίο (Save Ios), η δραστήρια κίνηση πολιτών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των παραδοσιακών οικισμών και μνημείων της Ίου, πραγματοποιεί το πρώτο Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών, το Ios Art Residency #1: “Μικρο-ιστορίες ενός ευμετάβλητου τοπίου” υπό την επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Φουτρή. Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη της παραδοσιακής Αιγαιοπελαγίτικης φυσιογνωμίας του νησιού, η δημιουργία ενός ξεχωριστού και σύγχρονου τρόπου αφήγησης, η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού και η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθησίας των κατοίκων και των επισκεπτών του.
Το πρόγραμμα Ios Art Residency #1 προσκαλεί για δύο εβδομάδες τον Απρίλιο του 2022, τρεις εικαστι-κούς καλλιτέχνες, τη Δήμητρα Κονδυλάτου, τον Ορέστη Μαυρουδή και τη Φωτεινή Παλπάνα να γνωρίσουν την Ίο από κοντά, να ανταλλάξουν απόψεις με τους κατοίκους της και μέσω της επιτόπιας έρευ-νας να παράξουν νέα έργα με τα μέσα της επιλογής τους. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στο πλαίσιο μιας Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης διάρκειας ενός μήνα, τον Αύγουστο του 2022, αποτελώντας την αφορμή για μια δημόσια συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα αλλά και τους τρόπους εξασφάλισης της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής βιωσιμότητας του νησιού.
Με τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον να είναι παραπάνω από ορατές, την έκδηλη υποβάθμιση της φύσης και των ζωντανών της οργανισμών, αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες που απορρέουν από την παγκόσμια κατανομή των περιορισμένων πια φυσικών πόρων, το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών
Το Ios Art Residency #1 στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρoύ πολιτιστικού νοήματος σε σχέση με την αλληλεπίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας και του φυσικού περιβάλλοντος, τις γεωπολιτικές έννοιες πίσω από τη διαλεκτική ξηράς-θάλασσας, και τις σχέσεις εγγύτητας με τη φύση.
Για το Ios Art Residency #1 η καθημερινή πρακτική της τέχνης έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ανοιχτός διάλογος με την κοινωνία, να θέσει ερωτήματα σχετικά με την αειφόρο εξέλιξη του τόπου και να διερευνήσει τις δυνατότητες της περιβαλλοντικής αναγέννησης σε αλληλεξάρτηση με τις κοινωνικο-οικολογικές αξίες. Λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν το τοπικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο της περιο-χής, το Ios Art Residency #1 φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα πεδίο συστηματικής έρευνας και διαλόγου για την Ιο και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.
Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Η Δήμητρα Κονδυλάτου είναι εικαστική καλλιτέχνιδα και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Dutch Art Institute (2017) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (2012). Tο 2020-2021 ήταν συνιδρυτικό μέλος της εκδοτικής ομάδας της kyklàda.press. Το 2017-2018 συμμετείχε στην ομάδα του TWIXTlab. Το 2012-2018 ήταν διαχειρίστρια και εργαζόμενη του ξενώνα Νήιον στη Λευκάδα, όπου διοργάνωσε το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών The island – resignified (2015-2018). Από το 2008 διοργανώνει εργαστήρια (Εναλλακτικά Μονοπάτια, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, 2020, Dishmapping, ΑΣΚΤ, 2019) και παρουσιάζει τη δουλειά της σε ομαδικές εκθέσεις (Weasel Dance, Goethe Institut Athen, 2019, Ideology Meets Implementation, W139, 2017), και φεστιβάλ (FLIGHT / Mostra Internazionale del Cinema, Genova, 2021, Νύχτες Πρεμιέρας, 2021, DISFF, 2021, SIFF, 2021). Ενδιαφέρεται για τα όρια της τέχνης και τη σχέση της με τον τουρισμό και την καθημερινή ζωή, τα οποία μελετά μέσω της σύνθεσης έργων κινούμενης εικόνας και της επεξεργασίας εικόνων και κειμένων. Διερευνά οπτικά τις χειρονομίες, τις πρακτικές και τις ανταποκρίσεις που εντοπίζει σε συγκείμενα και χώρους φιλοξενίας και ανταλλαγής.
Ο Ορέστης Μαυρουδής ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία και θεωρία της τέχνης στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην Accademia di Belle Arti di Brera στο Μιλάνο. Είναι κάτοχος των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών «Master of Arts in Visual Arts and Curatorial Studies» από τη Nuova Accademia di Belle Arti στο Μιλάνο και του post-master «Of Public Interest» από το Royal Institute of Art στη Στοκχόλμη. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής (Royal Institute of Art, Στοκχόλμη, 2021)· Βραβείο ARTWORKS (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 2018)· και Υποτροφία Ιδρύματος Ωνάση (Ίδρυμα Ωνάση, 2013-2015). Είναι συνιδρυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας για την μη-ιεαραρχική προώθηση της σύγχρονης τέχνης CURRENT Athens και ιδρυτής του ανεξάρτητου, μηκερδοσκοπικού χώρου τέχνης CLOSING SOON. Έργα του έχουν παρουσια-στεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου, ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων: «That’s IT! » επιμέλεια Lorenzo Balbi, MAMbo Μουσείο Μοντέρνας τέχνης, Μπολόνια (2018)· «The Equilibrists», επιμέλεια Gary Carrion-Murayari, Helga Christoffersen, Massimiliano Gioni, διοργάνωση New Museum και Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Μουσείο Μπενάκη (2016). Η δουλεία του εστιάζει στην αφαίρεση, την αλλοίωση και τη μετατόπιση ως καλλιτεχνικές αξίες και χρη-σιμοποιεί μία λιτή αλλά υποβλητική γλώσσα. Αξιοποιώντας κυρίως ευρεθέντα πλάνα και υλικά, εμβαθύνει στις δυνατότητες δημιουργίας με όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία. Αυτή η μέθοδος εργασίας ελαχιστοποιεί το κόστος παραγωγής και τις ανάγκες αποθήκευσης και αποτελεί μία πραγματιστική και εννοιολογική απάντηση στην τρέχουσα υπερπαραγωγή εικόνων και αντικειμένων. Τα έργα του εκδηλώνονται με ποικίλα μέσα και επηρεάζονται από την ιδιαιτερότητα των χώρων στους οποίους βρίσκονται: την αρχιτε-κτονική, την οικονομία και τους ανθρώπους που τα περιβάλλουν.
Η Φωτεινή Παλπάνα είναι εικαστικός και εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Συμμετείχε στο 1ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της ARTWORKS για το 2018-2019. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις όπως: Poisons – The Symptom Project #10, Άμφισσα, Still Here Tomorrow – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Mere-exposure effect – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Overseas, Deree-ACG Gallery.
Το διάστημα 2011-2020 υπήρξε μέλος της ομάδας Campus Novel με δραστηριότητα στην παραγωγή ει-καστικού έργου, συμμετοχή σε προγράμματα φιλοξενίας, καθώς και στην οργάνωση, παραγωγή και επι-μέλεια εκθέσεων, καλλιτεχνικών συνεργασιών και εργαστηρίων ενδεικτικά: προγράμματα φιλοξενείας Skaftfell Center for Visual Art, Seydisfjordur, Ισλανδία και Institut für Alles Mögliche, Βερολίνο, συμμετο-χή-συνεργασία με την Μπιενάλε Αθήνας ΟΜΟΝΟΙΑ, συνεργασία με το Ινστιτούτο Σύρου για τη διοργάνωση του εργαστηρίου-έκθεσης Luminous Flux/ Reflected overlays on locative norms.Στο εικαστικό της έργο επεξεργάζεται είδη σχέσεων και αλληλεπιδράσεων με κατηγορίες του φυσικού περιβάλλοντος όπως ο γεωλογικός χώρος και το τοπίο, μέσα από εγκαταστάσεις που συνδυάζουν γλυπτική, βίντεο, φωτογραφικά αρχεία, εκτυπώσεις, σχέδιο. Το ενδιαφέρον της σταδιακά εκτείνεται στη σχέση του σώματος με το παραγόμενο γλυπτικό αντικείμενο, συχνά μέσα από βίντεο διαμεσολαβημένης περφόρμανς.
Σύλληψη – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Φουτρής
Συντονισμός: Δημήτρης Φουτρής, Γεωργία Βουδούρη
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30 - Πολιτισμός, ιστορία και παράδοση
3 Ιαν. 2025 - 6:16 - Σύρος: Συνταξιοδοτείται η "ψυχή" του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, Αχιλλέας Δημητρόπουλος
30 Δεκ. 2024 - 15:02 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Ωράριο λειτουργίας επισκέψιμων πολιτιστικών χώρων
30 Δεκ. 2024 - 14:10 - Σύρος: Cheers to the New Year στο Μουσείο κλωστοϋφαντουργίας
27 Δεκ. 2024 - 18:26