Της Μαρίας Ρώτα

Αριστείδης Πατσόγλου

  • Πέμπτη, 28 Απριλίου, 2022 - 06:22
Η Γοργόνα.

Ο Αριστείδης Πατσόγλου είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς και αναγνωρισμένους διεθνώς σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, με πολλές εκθέσεις που έχει παρουσιάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1968ζει με την οικογένειά του μεταξύ δύο χωρών, της Γαλλίας και της Ελλάδας. Το θαυμάσιο και πλούσιο έργο του γλύπτη Αριστείδη Πατσόγλου υπάρχει και στολίζει πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής με ιδιαίτερο σκοπό την καλλιτεχνική επικοινωνία και τη δημιουργία θαυμάσιων, σημαντικών και εικαστικών έργων με θαυμάσια γλυπτική τέχνη. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αμερικής, του Καναδά, της Αγγλίας, αλλά και της Ρωσίας και της Τυνησίας. Θαυμάσια έργα του επίσης υπάρχουν και στην Θεσσαλονίκη, στο θαυμάσιο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τέχνης και στην βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν ακόμη και στους Δήμους Πάτρας, Λάρισας, Μυτιλήνης, Αθήνας και ... Σύρου. Και άλλα ακόμη έργα του βρίσκονται και στο Μουσείο Βορρέ, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, καθώς και στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου στη Λευκωσία. Η Σύρος δεν έμεινε χωρίς δικά του έργα. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, πόσοι Συριανοί γνωρίζουν τα έργα του καλλιτέχνη που βρίσκονται στο νησί μας.

Η Σύρος φιλοξενεί έργα του

Πιστεύω ότι όλοι οι κάτοικοι του νησιού μας που ζουν στον Φοίνικα και όσοι επισκέπτονται τον Φοίνικα, είναι σίγουρο ότι, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, πλησιάζουν το λιμάνι και κολυμπούν στα θαυμάσια γαλανά θαλασσινά νερά του νησιού. Εκεί λοιπόν που υπάρχει η πολύ καλή πλατεία φιλοξενείται το πολύ ωραίο έργο του Πατσόγλου. Είναι η “Γοργόνα” που την υποδέχθηκε ο Φοίνικας πριν αρκετά χρόνια. Βοήθησε τότε με δικά του χρήματα ο Αείμνηστος Κωνσταντίνος Ιωαννίδης. Άλλο ένα θαυμάσιο έργο του είναι “ ο άνθρωπος με το δελφίνι” στο Δημαρχείο της Ερμούπολης και στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης υπάρχει το έργο του “ Η Γυναίκα με τη στάμνα” που χύνει νερό. Σε όλους μας είναι γνωστό ότι η “Γοργόνα” του Φοίνικα δημιουργήθηκε με τη χορηγία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Ιωαννίδη. Ήταν ένας άνθρωπος που θαύμαζε το νησί μας και φρόντιζε πάντα να προσφέρει, όσο του ήταν δυνατόν, οικονομική βοήθεια για να αποκτήσει η Σύρο ένα ωραίο έργο...αλλά και βοήθεια σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Φρόντισε ακόμη να δημιουργηθεί χώρος για παιχνίδια των παιδιών.

Άλογα και Αναβάτες”

Είναι Γλύπτης και χαράκτης ο Αριστείδης Πατσόγλου, ο οποίος μαθήτευσε κοντά στον ξεχωριστό γλύπτη Θ. Απάρτη και αργότερα υποδέχθηκε και άλλη μαθητεία από τον Π. Σαραφιανό. Συνέχισε τις σπουδές της γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή του τον Γιάννη Παππά. Ολοκλήρωσε τη μαθητεία του και κοντά σε άλλους ειδικούς χώρους και στο Παρίσι. Ο κ. Πατσόγλου από τη δεκαετία του 1970 ασχολήθηκε με γλυπτά και χαρακτικά έργα και παρουσίασε άριστη απεικόνιση αλόγων και ανθρώπων που έγιναν αναβάτες στα άλογα. Θέλησε να παρουσιάζει και γλυπτά έργα και χαρακτικά ή ζωγραφιστά. Ιδιαίτερα έχει φροντίσει να παρουσιάσει ορειχάλκινα, μικρών διαστάσεων γλυπτά που εκτίθενται, με θέμα μορφές αλόγου με τον αναβάτη του, που φαίνεται να κινούνται σε ρεαλιστικό κλίμα. Άλλα παρουσιάζονται σε τσίγκο... και συχνά προβάλλεται η ορμητική φορά των αλόγων και αναβατών. “ Ο κ. Πατσόγλου θέλησε να στηρίξει τη μέθοδό του σε μια συμβίωση του ανθρώπινου όντος και του ζώου σε κίνηση, αγκαλιασμένα για ένα σιωπηλό χορό σ’ ένα αθόρυβο πέταγμα, συγκρατημένα από μια άγρυπνη ισορροπία των ωθήσεων και των αντιστάσεων της ύλης, γλυπτό εξιδανικευμένο, όπου δεν ξεχωρίζει κανείς, αν το άλογο ανήκει στον άνθρωπο ή ο άνθρωπος στο άλογο.” Έγραψε ο θαυμαστής του Lucien Curzi. Ένας άλλος θαυμαστής του, ο Gerard Xuriguera έγραψε μεταξύ πολλών άλλων ότι: “...Στη γλυπτική του, η ενέργεια είναι σαν ένα κοίτασμα με ακτινοβολία υπόκωφη και παρατεταμένη”.

Ετικέτες: