«Η Πάρος αξίζει ένα φωτεινό μέλλον θεμελιωμένο σε υψηλές αξίες»
- Τετάρτη, 11 Μαΐου, 2022 - 06:18
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Η Πάρος ανά τους Αιώνες Από την Προϊστορική Εποχή στον 16ο Αιώνα μ.Χ.», που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (ΟΠΑΣ).
Στο πάνελ της ημερίδας, η Δρ Ντόρα Κατσωνοπούλου, διδάκτωρ κλασσικής αρχαιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων, ο ιστορικός – βυζαντινολόγος κ. Γιώργος Καλόφωνος, η ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Λίλιαν Καραλή, ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Κουκουβέλας, ο διδάκτωρ κλασικής αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Δρ. Γεώργιος Μοστράτος και ο Καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κ. Ιωάννης Πετρόπουλος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Πάρου, του Επαρχείου Πάρου – Αντιπάρου και την ευγενική υποστήριξη του ΟΠΑΝ του Δήμου Αθηναίων.
Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό πάνελ η παρουσίαση του νέου τόμου Πρακτικών του Ε’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Αρχαιολογία της Πάρου και των Κυκλάδων με τίτλο «Η Πάρος ανά τους Αιώνες- Από την Προϊστορική Εποχή στον 16ο Αιώνα μ.Χ.»
Ο τόμος, 630 σελίδων, εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) με την επιστημονική επιμέλεια της Προέδρου του ΙΑΠΚ Αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου. Περιλαμβάνει 38 επιστημονικά άρθρα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στους τομείς της Αρχαιολογίας, Βυζαντινών Σπουδών, Κλασικής Φιλολογίας, Γεωλογίας, μέσα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό τα αποτελέσματα ερευνών και μελετών της ιστορίας, αρχαιολογίας και γεωλογίας της Πάρου. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι με τις επιστημονικές παρουσιάσεις του βιβλίου, έρχονται για πρώτη φορά άγνωστα έργα αρχαίας γλυπτικής της Πάρου από το νησί αλλά και τις περιοχές της Αττικής και της Μεγάλης Ελλάδας, άγνωστα νέα ευρήματα από τις παράκτιες γεωαρχαιολογικές έρευνες των τελευταίων ετών στην Πάρο και νέα στοιχεία για την βυζαντινή και μεταβυζαντινή Πάρο.
Έμφαση στην επιτακτική ανάγκη διάσωσης και διατήρησης των αρχαίων λατομείων
Κατά το χαιρετισμό της στην ημερίδα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων, κ. Μαρία Χανιώτου ευχαρίστησε τους ειδικούς, που βοηθούν στην ανάδειξη της παριανής ιστορίας, ενώ υπενθύμισε πως η ΟΠΑΣ τάσσεται καταστατικά υπέρ της προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου.
«Η εργασία της προέδρου του ΙΑΠΚ, Ν. Κατσωνοπούλου, με το παρόν βιβλίο που παρουσιάζουμε, μας δίνει την ευκαιρία για αυτό, δηλαδή πώς μπορούμε καλύτερα να μάθουμε την Πάρο ανά τους αιώνες. Μας παίρνει από το χέρι και μας οδηγεί στα παριανά λατομεία, ώστε με περισσότερες λεπτομέρειες, να αντιληφθούμε, πώς από ένα λευκό μάρμαρο γίνονταν όλα αυτά τα θαυμαστά αγάλματα. Η φήμη του μαρμάρου της Πάρου, με τα έργα που δημιουργήθηκαν, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο», σημείωσε η κ. Χανιώτου.
Κλείνοντας, η ίδια εξέφρασε το δέος της ενώπιον των αρχαιολόγων και όλων εκείνων που με τις μελέτες τους φέρνουν στο φως τη ζωή και τον πολιτισμό των προγόνων των σημερινών κατοίκων της Πάρου, ενώ τόνισε την επιτακτικότητα της διατήρησης, διάσωσης και αξιοποίησης των αρχαίων λατομείων, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες και διαδίδουν τον πολιτισμό της Πάρου ανά τον κόσμο, αλλά και της ανάγκης οι γνώσεις αυτές που αναδεικνύονται μέσα από τη συγκεκριμένη και άλλου παρόμοιου είδους εκδηλώσεις, να φτάνουν έως και τα παιδιά της Πάρου, ώστε να κάνουν την ιστορία του τόπου, κτήμα τους.
«Η Πάρος διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στο Ν. Αιγαίο από την προϊστορική περίοδο έως τη σύγχρονη εποχή»
Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Πάρου, κ. Μάρκου Κωβαίου, ανέγνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πάρου.
Ο Δήμαρχος Πάρου υπογράμμισε, πως «στην Πάρο έχουμε την τιμή να είμαστε θεματοφύλακες μίας πολιτιστικής παράδοσης και μίας τεράστιας ιστορίας, χιλιάδων ετών, που ξεκινά ήδη από το 4.000 π.Χ.», ενώ «στη διάρκεια των χρόνων, το νησί μας γνώρισε μεγάλες περιόδους οικονομικής και πολιτιστικής ακμής, αλλά και περιόδους λεηλασιών, έντονης βίας, παρακμής και αφάνειας». Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, «η συναρπαστική ιστορία του, που μοιάζει με μυθιστόρημα, μπορεί να χάνεται στα βάθη των αιώνων, αλλά έχει τόσο ενδιαφέρον που σε προκαλεί να την ανακαλύψεις».
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου Πάρου για την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής αλλά και σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, ενώ κλείνοντας, διαβεβαίωσε, πως ο Δήμος θα συνεχίσει σταθερά να καταβάλλει προσπάθειες, ώστε το νησί να τοποθετηθεί στην πρέπουσα θέση στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. «Η Πάρος αξίζει ένα πιο φωτεινό μέλλον θεμελιωμένο σε υψηλές αξίες και οράματα και είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το σκοπό αυτό», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Έπαρχος Π.Ε. Πάρου, κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, χαιρετίζοντας την ημερίδα υπογράμμισε, πως «τα πλούσια αρχαιολογικά και ιστορικά δεδομένα που έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα, μαρτυρούν ότι η Πάρος, κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της, διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στο θαλάσσιο χώρο του Νότιου Αιγαίου, από την προϊστορική περίοδο έως και τη σύγχρονη εποχή. Η θέση της στην καρδιά σχεδόν των Κυκλάδων, συνέβαλε καθοριστικά στην ένταξη του νησιού σε σημαντικούς ναυτικούς δρόμους. Επιπλέον, οι πλούσιοι φυσικοί πόροι που διαθέτει, όπως για παράδειγμα το λευκό μάρμαρο, σε συνδυασμό με τις σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, επέτρεπε στους κατοίκους του νησιού να συμμετέχουν διαχρονικά στο θαλάσσιο εμπόριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το νησί να γνωρίζει συχνά αξιοσημείωτη οικονομική άνθιση, αξιοποιώντας τόσο τις ίδιες του τις δυνατότητες, όσο και τις γενικότερες κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες ανά περιόδους. Η αρχαία Πάρος, όπως άλλωστε και η σύγχρονη, αποτέλεσε μία ανοιχτή και εξωστρεφή νησιωτική κοινωνία, με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα».
Ο κ. Μπιζάς χαρακτήρισε πλέον θεσμό που προάγει την έρευνα της παριανής ιστορίας την σειρά συνεδρίων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων, ενώ σχετικά με τον τόμο, ο οποίος παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, ο Έπαρχος σημείωσε, πως «συμβάλλει καθοριστικά στην καλή κατανόηση του πανύψιστου της διαχρονικής ιστορικής παρουσίας του νησιού στο Αιγαίο, αλλά και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο».
Η εκπρόσωπος του Δ.Σ. του ΙΑΠΚ μίλησε για τη δράση του Ινστιτούτου ανά τα χρόνια, καθώς και περιληπτικά για τα όσα συζητήθηκαν κατά το 5ο Συνέδριο Αρχαιολογίας που διεξήχθη στην Πάρο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΙΑΠΚ με το Δήμο Πάρου για τη στέγαση όλου του αρχειακού υλικού του Ινστιτούτου και τη δημιουργία μίας σημαντικής βιβλιοθήκης μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι επιστημονικές του εκδόσεις.
Τέσσερα μέρη αφιερωμένα στην Πάρο, τους φυσικούς της πόρους και τη διαχρονική ιστορία της
Η αρχαιολόγος, Δρ. Ντόρα Κατσωνοπούλου, εξέφρασε αρχικά τη χαρά της για την γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, ενώ μιλώντας για το βιβλίο, εξήγησε πως αυτό διαιρείται σε τέσσερα μέρη.
Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στην «Πάρια λίθο», δηλαδή το περίφημο παριανό μάρμαρο και στους πάριους γλύπτες, καθώς είναι γνωστό ότι η Πάρος ανέδειξε πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες στον αρχαίο κόσμο. Το δεύτερο μέρος αφορά στην Πάρο, ως προς διάφορα πεδία του πολιτισμού της σε σχέση με τον αρχαίο κόσμο. Το τρίτο μέρος που ακολουθεί, είναι αφιερωμένο στη βυζαντινή και μετα-βυζαντινή περίοδο, ενώ το τέταρτο μέρος του τόμου, αφορά στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, στο οποίο δημοσιεύονται για πρώτη φορά τα αποτελέσματα σημαντικών ερευνών που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στο νησί.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παρουσίαση του βιβλίου "Η Πάρος και οι αποικίες της"
23 Μαρ. 2019 - 12:09 - Παρουσίαση του βιβλίου "Η Πάρος και οι Αποικίες της" σε συνεργασία Ο.ΠΑ.Σ. & ΙΑΠΚ
22 Δεκ. 2018 - 18:40 - Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30 - Πολιτισμός, ιστορία και παράδοση
3 Ιαν. 2025 - 6:16 - Σύρος: Συνταξιοδοτείται η "ψυχή" του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, Αχιλλέας Δημητρόπουλος
30 Δεκ. 2024 - 15:02