Ο Ζορμπάς χορεύει ξανά στη Μύκονο

Την Παρασκευή 20 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το 5ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Μυκόνου έπειτα από δύο χρόνια απουσίας λόγω κορωνοϊού. Ο πολιτιστικός παραδοσιακός χορευτικός σύλλογος Μυκόνου “οι Ανεμόμυλοι” σε συνεργασία με τον δήμο Μυκόνου, διοργάνωσαν για άλλη μια χρονιά με επιτυχία, την καθιερωμένη αυτή γιορτή του χορού και της παράδοσης, αφήνοντας συμμετέχοντες και θεατές, απόλυτα ικανοποιημένους. Η Μύκονος, με τη μεγάλη παράδοση στα πανηγύρια, τη μουσική και το χορό, τίμησε για άλλη μια φορά το παρελθόν της και την ιστορία της, υπενθυμίζοντας στους παρευρισκομένους πως έχει και μια πλευρά διαφορετική από αυτήν που ίσως έχει ο περισσότερος κόσμος συνηθίσει να προβάλλεται.

Με αφορμή την ένταξη του ζεϊμπέκικου (μαζί με το τρίχορδο και τετράχορδο μπουζούκι, το τζουρά και το μπαγλαμά) στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η φετινή εκδήλωση έφερε τον τίτλο “Ζορμπάς” με σαφείς αναφορές στον δημιουργό του, Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και στη μουσική του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος ταξίδεψε τον ελληνικό ήχο σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες πολλοί και καταξιωμένοι στο χώρο της λαϊκής παράδοσης και των παραδοσιακών χορών: Ο Δημήτρης Πετρόπουλος από την “Ακαδημία ζεϊμπέκικου”, ο Νίκος Σολάρης από το παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου ‘’Άρωμα Παράδοσης’’, ο Παναγιώτης Κατσίκης και το χορευτικό συγκρότημα δημοτικών -λαΪκών χορών “Τέχνες εν χορώ” από την Πάτρα, ο Γιώργος Δρακόπουλος με τον πολιτιστικό σύλλογο Κερατσινίου “Θυμαιτάδαι”, ο Χρίστος Σιακαλλής με τη “σχολή χορού Σιακαλλή” από την Κύπρο και φυσικά πολλοί ακόμα χορευτές της Μυκόνου, έδωσαν όλοι τον καλύτερό τους εαυτό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ του mykonosdaily.gr. Η εκδήλωση, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει στον Γιαλό της Μυκόνου, αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών “μετακόμισε” στο Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του λαϊκού Μυκονιάτη χορευτή, Μπάμπη Σταματιάδη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας, τίμησε τις παραδόσεις του τόπου του.

Ο πολιτιστικός παραδοσιακός χορευτικός σύλλογος Μυκόνου “οι Ανεμόμυλοι”, που δημιουργήθηκε το 2016, έχει ως σκοπό την ανάδειξη των παραδόσεων της Μυκόνου, την καλλιέργεια πολιτιστικής συνείδησης, την καταγραφή, αναζωπύρωση κι αναβίωση πρακτικών του παρελθόντος, την ιστορική σύνδεση και την επαφή με τις ρίζες μας, την ανάδειξη της Μυκόνου και της Ελλάδας, τη γνωριμία με τον χορευτικό και μουσικό πλούτο της χώρας και οτιδήποτε προβάλλει και προωθεί τον πολιτισμό και την παράδοση. Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο πρόεδρος του συλλόγου, Παναγιώτης Γαλάτης, σε παλαιότερη συνέντευξή του σε τοπικό μέσο της Μυκόνου: “Η ανάδειξη της παράδοσης είναι πολύ σημαντική για εμάς. Στόχος μας είναι να δείξουμε και στον κόσμο ότι για να περάσεις καλά δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Μέσα από την απλότητα του χορού γίνεσαι ευτυχισμένος. Ο χορός είναι φοβερό ψυχοσωματικό φάρμακο”.

Το φωτογραφικό υλικό είναι από: mykonosdaily.gr