Της Μαρίας Ρώτα

Αιμοδοσία! Ήταν και είναι πάντα το δώρο ζωής στον άνθρωπο!

  • Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022 - 06:22
Ο κύριος Ζαούτης μίλησε για τη σημαντική συμβολή της Σαντορίνης και των εθελοντών αιμοδοτών.

Το αίμα ήταν και είναι το απόλυτα απαραίτητο οργανικό στοιχείο της ζωής. Είναι πολύτιμο και απαραίτητο για το σώμα του κάθε ανθρώπου και φυσικά αναγκαίο για τη ζωή του. Η δύναμη της αιμοδοσίας όπως έχει αποδειχθεί ήταν και είναι μεγάλη. Η θεραπευτική αξία της βοήθησε να θεραπευτούν και να επιζήσουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο εκείνες τις πρώτες εποχές, ακόμη και στα 1920 έως 1930 ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν άνθρωποι που θα πρόσφεραν το αίμα τους για να κρατηθεί η ζωή του άλλου ανθρώπου που είχε ανάγκη. Όλοι γνωρίζουν ότι στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, ο πρόεδρος της επιτροπής του, γνωρίζοντας την μεγάλη ανάγκη που υπήρχε για να μη φύγει από τη ζωή ο κάθε ασθενής που χρειαζόταν το αίμα... ίδρυσε το 1935 την Αιμοδοσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα είχε έναν ισχυρό σύμμαχο βοήθειας της διατήρησης της ζωής τόσων ανθρώπων. Ο εθελοντής αιμοδότης, έως σήμερα, με ιδιαίτερη φροντίδα προσφέρει το αίμα του χωρίς να γνωρίζει ποιου τη ζωή θα σώσει. Και φυσικά όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουμε ότι αν υπάρξει ανάγκη για να διατηρηθεί η ζωή μας να χρειαστούμε αίμα... είναι δυνατόν να φτιαχτεί το αίμα. Εάν το χρειαζόμαστε μπορούμε να το ζητήσουμε από άλλον άνθρωπο ή αν κάποιος άλλος το χρειάζεται εμείς μπορούμε να το προσφέρουμε.

Τιμήθηκε η Σαντορίνη !!!

Όλοι οι τοπικοί παράγοντες της Σαντορίνης και κυρίως οι κάτοικοι του όμορφου και ξεχωριστού νησιού, ήταν οι πρώτοι που οργάνωσαν την αιμοδοσία της Σαντορίνης και βοήθησαν να υπάρχει ένας πρωτοποριακός κοινωνικός θεσμός και έως σήμερα είναι γνωστό και θαυμάζεται το νησί και για την μεγάλη επιτυχία και για την αξιοθαύμαστη οργάνωση και προσφορά του αίματος τόσων ανθρώπων σε όσους ασθενείς έχουν ανάγκη. Στις 23 Μαρτίου 2022 στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, στην Πανηγυρική Συνεδρία για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, απονεμήθηκε βραβείο της ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως στους Αιμοδότες της Σαντορίνης, για τα τριάντα χρόνια προσφοράς στην εθελοντική αιμοδοσία που υποδέχθηκαν τόσοι άνθρωποι που είχαν ανάγκη να διατηρηθούν στη ζωή. Το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος Σαντορίνης κύριος Αντώνιος Σιγάλας!!! Νομίζω ότι αυτή η τιμή για τους κατοίκους της Σαντορίνης ήταν αξιόλογη. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι του νησιού, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση προσφέρουν το αίμα τους για να σώσουν τη ζωή τόσων ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Η “τράπεζα Αίματος Σαντορίνης” προσκαλεί δύο φορές τον χρόνο να δώσουν το αίμα τους οι κάτοικοι του νησιού για να σωθούν οι ασθενείς. Και γράφουν στις πινακίδες που τοποθετούνται παντού στο νησί : “ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – Έκρηξη Αγάπης για τη ζωή” κ.α.

Γιώργος Μπόλλας

Είναι γιατρός και Διευθυντής αιμοδοσίας του Νοσοκομείου “Ερυθρός Σταυρός” στην Αθήνα. Κάθε χρόνο, μια φορά, πηγαίνει στη Σαντορίνη παραλαμβάνοντας το αίμα από τους κατοίκους. Ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος και την προηγούμενη και τη φετινή χρονιά. Παρά το γεγονός ότι και τη χώρα μας και τα νησιά μας επισκέφθηκε ο... Κορονοϊός, ήταν και πάλι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της εθελοντικής αιμοδοσίας στο νησί της Σαντορίνης. Με απόλυτη βεβαιότητα ο γιατρός κ. Μπόλλας είπε ότι δεν πιστεύει στην τύχη, ότι δηλαδή τόσοι πολλοί κάτοικοι του νησιού προσφέρουν το αίμα τους με δική τους πρωτοβουλία. “Μεγάλη προσέλευση και τη φετινή χρονιά” μου είπε τηλεφωνικά ο κ. Μπόλλας, “... πολλοί νέοι αιμοδότες, πολύς κόσμος παρουσιάστηκε και τη φετινή χρονιά... Σημαντικό είναι επίσης ότι ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ήταν εκείνη την ημέρα στη Σαντορίνη και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θέλησε να δώσει το αίμα του και εκείνος για τη βοήθεια των αρρώστων. 30 χρόνια γιορτάζει φέτος η Σαντορίνη για την προσφορά αίματος των κατοίκων της.” Όπως φαντάστηκε ο γιατρός για ότι είδε και γνώρισε και τη φετινή χρονιά, αυτό το νησί θα έχει κάθε χρόνο περισσότερους αιμοδότες. Είναι η αλήθεια ότι κάθε χρόνο ακούμε, διαβάζουμε, ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης είναι πάρα πολλοί που προσφέρουν το αίμα τους... σε άγνωστους συνανθρώπους.

Θερμές ευχαριστίες κάτοικοι και φίλοι της Σαντορίνης για την προσφορά του αίματός σας. Εύχομαι, από καρδιάς, Υγεία σε όλους τους κατοίκους της Σαντορίνης.

- Ιδιαίτερα εύχομαι Υγεία σε όλους τους Έλληνες.

 

Ετικέτες: