Παρουσίαση βιβλίου Ερβίν Σέχου “ Οι απρόσκλητοι φιλοξενούμενοι”

Την Παρασκευή 27 Μαΐου, έγινε η παρουσίαση βιβλίου του Έρβιν Σέχου στον αίθριο χώρο του Τμήματος Μετανάστευσης Κυκλάδων. Την εκδήλωση οργάνωσε ο σύλλογος εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στο πλαίσιο των  δράσεών του για την ανάδειξη κοινωνικών θεμάτων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες που ασκεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. “ Οι απρόσκλητοι φιλοξενούμενοι”, όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου, είναι ένα σύνολο αυτοεθνογραφικών / ιστορικών σημειώσεων για τα τριάντα χρόνια αλβανικής μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Το βιβλίο ξεκίνησε με αφορμή μια ανασκόπηση στην ιστορία της αλβανικής μετανάστευσης στην Ελλάδα. Ωστόσο, μας δίνει κι ένα έναυσμα ώστε να κατανοήσουμε και τα νέα μεταναστευτικά προσφυγικά ρεύματα που έρχονται τώρα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης κι εγκαθίστανται. Θίγει πολιτισμικές πλευρές, εστιάζοντας στην πολιτισμική επαφή των ξένων και των ανθρώπων που ζούνε εδώ χρόνια, των “ντόπιων”. Ο βασικός σκοπός είναι η προσαρμογή, η ομαλή ένταξη όλων των ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία χωρίς τις προκαταλήψεις, το αίσθημα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας αλλά και η κατανόηση του πολιτισμικού άλλου και η αποδοχή του στο “δικό μας” χώρο. Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που διαρκώς κινείται και που θα υπάρχει πάντα. Το βιβλίο έχει ως βασική φιλοσοφία του ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μετανάστες. Οι μετανάστες είναι είτε πρόσφυγες είτε άνθρωποι που βρέθηκαν σε δύσκολες καταστάσεις κι έχουν ανάγκη την αγκαλιά του κόσμου.

Στο βιβλίο θίγονται πολλές πλευρές της ιστορίας και παρουσιάζονται, ίσως για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά, θέματα που απασχόλησαν και δυσκόλεψαν τους Αλβανούς μετανάστες, προσπαθώντας να επιβιώσουν και να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, χωρίς να χάσουν όμως την ταυτότητά τους. Η πρόκληση της γλωσσικής προσαρμογής, ο αθεϊσμός, η Αλβανή γυναίκα, ο Αλβανός εργάτης, η αλβανική κουλτούρα είναι μερικά μόνο από τα θέματα που αναλύονται στο βιβλίο και μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε την ιστορία μέσα από τα μάτια αυτών που την έζησαν στην πραγματικότητα και όχι μέσα από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

Ο συγγραφέας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ώστε να πει τα πράγματα με τον όνομά τους, να δει τον εαυτό του μέσα σε αυτήν την ιστορική διαδρομή, να ανακαλέσει τα δικά του βιώματα, τις δικές του εμπειρίες και δυσκολίες. Αυτή η αναδρομή του έδωσε τη δυνατότητα να καταγράψει όλα όσα έχουν συμβεί αλλά δεν τον κράτησε προσκολλημένο στο παρελθόν, κάτι που δεν επιθυμεί. Όπως είπε, θέλει να τελειώνουμε με το παρελθόν ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον σε συλλογικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης στις γειτονιές, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που βιώνουμε.