Η Δήλος γεμίζει μουσική και εικόνες το θέατρο Απόλλων

Σε απευθείας μετάδοση από το νησί της Δήλου παρουσιάστηκε χθες στο θέατρο Απόλλων η πολυναναμενόμενη πανευρωπαϊκή συναυλία για τον πλανήτη, στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη του ALPHA MISSION – DELOS, μια συλλογική πρωτοβουλία που συνδυάζει τις δυνάμεις της μυθολογίας, της τέχνης, του διαστήματος και της τεχνολογίας για να ευαισθητοποιήσει σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω από την κλιματική κρίση και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πολιτισμού που θα επιβεβαιώνει τη ζωή.

Το ALPHA MISSION – DELOS κάθε χρόνο φέρνει κοντά πρωτοποριακούς επιστήμονες, καλλιτέχνες και στοχαστές διαφορετικών εθνικοτήτων και ηλικιών με στόχο τη δημιουργία διεπιστημονικών έργων που συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνολογία και που εκφράζονται μέσα από εκδηλώσεις, διαλόγους και συγκεντρώσεις. Η Δήλος αποτελεί σταθερά έναν τόπο όπου, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, μας θυμίζει πάντα τη σοφία της προγονικής νοημοσύνης. Έτσι, η Δήλος, που κατά την αρχαιότητα αποτελούσε πρότυπο για τον τρόπο που διαχειριζόταν τους λιγοστούς της πόρους, αντιπροσωπεύει, πέρα από το ένδοξο παρελθόν, και την αισιοδοξία για το μέλλον του πλανήτη.

Το πρόγραμμα της χθεσινής συναυλίας περιελάμβανε τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι, αυτοσχεδιαστικά μέρη για λύρα, το «Floating Autumn» της Carmen Fizzarotti από τις «(αβέβαιες) Τέσσερις Εποχές» και το «17 Strokes of the Bell for Peace and Sustainability» του Marshall Marcus. Την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) που υποδέχτηκε με την πολίτικη λύρα του- σύγχρονη συνέχεια της λύρας του Απόλλωνα - ο διεθνώς καταξιωμένος δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας, Σωκράτης Σινόπουλος κι έδεσε αριστοτεχνικά με το έργο του Βιβάλντι και των σύγχρονων συνθετών, πλαισίωσαν Ουκρανοί και Ρώσοι μουσικοί και σολίστες όπως επίσης και η ουκρανικής καταγωγής Diana Tishchenko (βιολί). Η διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης συμβολικής αξίας συναυλία, αποτέλεσε ένα ιστορικό γεγονός για το νησί της Δήλου αφού ήταν η πρώτη φορά, στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της, που υποδέχτηκε μια ορχήστρα κλασικής μουσικής.

Στο θεάτρο Απόλλων επικρατούσε απόλυτη σιγή από το πρώτο δευτερόλεπτο. Η συναυλία ξεκίνησε με το γνωστό σε όλους αριστούργημα του Βιβάλντι. Με τα έγχορδα σε πρώτο ρόλο και την Diana Tishchenko στο βιολί. Μαγευτικά πλάνα από ψηλά που έδιναν την αίσθηση ότι αιωρείσαι πάνω από την ιστορία, εικόνα συγκλονιστική, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ το μoναδικό αυτό μέρος. Ο χώρος της συναυλίας μια πηγή φωτός πάνω στο νησί του θεού του Ήλιου, Απόλλωνα. Έπειτα, η οδός των λεόντων και ο ήλιος να δύει πίσω από τους λόφους της Σύρου. Η ορχήστρα κάνει παύση και ο Σωκράτης Σινόπουλος καθιστός και μαυροφορεμένος ξεκινά να παίζει τη λύρα του, της οποίας ο ήχος πλημμυρίζει το θέατρο αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, με τους υπόλοιπους μουσικούς να κάθονται σχεδόν σε προσοχή. Λίγο μετά οι μουσικοί ένας - ένας βγαίνουν από τον μυστικιστικό σχεδόν κύκλο που είχαν δημιουργήσει και στέλνουν, ο καθένας στη γλώσσα του, τα μηνύματα που αυτή η συναυλία επιχείρησε να στείλει στην ανθρωπότητα. Εξάλειψη φτώχειας, εξάλειψη πείνας, υγεία και ευημερία, ποιοτική εκπαίδευση, ισότητα των φύλων, καθαρό νερό και υγιεινή, προσιτή και καθαρή ενέργεια, αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, συμπεριληπτική και βιώσιμη βιομηχανία, περιορισμός των ανισοτήτων, βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, καταπολέμηση κλιματικής αλλαγής , προστασία της ζωής κάτω από το νερό, προστασία και διατήρηση της γης, ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί, ισχυρές συνεργασίες, ήταν οι 17 στόχοι που πρέπει να θέσει και να πετύχει η ανθρωπότητα ώστε το μέλλον να μην αποδειχτεί δυστοπικό. Η συναυλία, διάρκειας μίας ώρας, έκλεισε αφήνοντας το κοινό γοητευμένο, έχοντας παρακολουθήσει μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία.

Τέσσερις αιώνες μετά τη δημιουργία τους οι “Τέσσερις εποχές” του Βιβάλντι, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι οφείλουμε να παλέψουμε για τον πλανήτη ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή και να διατηρήσουμε τις τέσσερις εποχές όπως τις ξέρουμε.