Ένα μουσικό διήμερο γεμάτο μελωδίες από τη χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων

Στο πλαίσιο του 9ου πανελλήνιου χορωδιακού φεστιβάλ Ερμούπολης, έναν πολιτιστικό θεσμό που τιμά το νησί της Σύρου, η παιδική – νεανική χορωδία και η χορωδία γονέων της Ορχήστρας των Κυκλάδων θα παρουσιάσουν ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα στο θέατρο Απόλλων, το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 20.00. Στη συναυλία συμμετέχουν και η μικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, η χορωδία Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Ερμούπολης Σύρου, η χορωδία δήμου Αλίμου και η μικτή χορωδία ΟΡΦΕΑΣ Ιτέας του δήμου Δελφών.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της χορωδίας της ΟτΚ , κ Νίκος Ρούσσος, στην “Κοινή Γνώμη”, η φετινή ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της τήρησης των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ. Αυτό πρακτικά για μια χορωδία σημαίνει πως έπρεπε να γίνει κατάτμηση του τμήματος  κι ενώ παλαιότερα έκαναν όλα τα παιδιά μαζί πρόβα , τώρα για να μη μείνουν άπραγοι, χωρίστηκαν σε τρία μικρότερα τμήματα με λιγότερα φυσικά παιδιά το καθένα. “ Η χορωδία μας λειτουργεί ως τρίφωνη αλλά όταν σπας ένα τμήμα των 80 παιδιών στα τρία, η φωνή δεν λειτουργεί σωστά. Η χορωδία για να δέσει είναι ένα σύνολο που πρέπει να υπάρχουν όλες οι φωνές  μαζί , να ακούει η κάθε φωνή την άλλη που τραγουδάει”  Ευτυχώς, όπως συμπλήρωσε ο κ. Ρούσσος, η  χρονιά πήγε παρά πολύ καλά , δεν υπήρξαν προβλήματα στη λειτουργία, τα παιδιά ήταν πολύ συνεργάσιμα κι επικρατεί αισιοδοξία πως τον επόμενο χειμώνα θα επανέλθουν όλα σε κανονικές συνθήκες και θα λειτουργήσουν όπως και πρωτύτερα .

Την Κυριακή το απόγευμα, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί η καλοκαιρινή συναυλία λήξης της χρονιάς στο ανοιχτό θεατράκι του Anassa Village στον Γαλησσά. Ο μεγάλος υπαίθριος χώρος επιτρέπει περισσότερο κόσμο κι ελευθερία οπότε και την παρουσία όλων των τμημάτων της χορωδίας. Έτσι μετά από πολύ καιρό, όλα τα χορωδιακά τμήματα της ΟτΚ θα βρεθούν μαζί στη σκηνή να τραγουδήσουν και να αποχαιρετήσουν τη χρονιά που πέρασε. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως για πρώτη φορά στην ιστορία της ΟτΚ θα βρεθεί η χορωδία των γονέων, δηλαδή οι γονείς των παιδιών, να τραγουδούν στη σκηνή  μαζί με τα παιδιά τους, μια συγκινητική στιγμή της συναυλίας που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία. Η χορωδία γονέων είναι ένα νεοσύστατο τμήμα της Ορχήστρας των Κυκλάδων που ήδη μετράει περισσότερα από 20 μέλη. Ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Φεβρουάριο του 2020 αλλά λόγω της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων που επέφερε, σταμάτησε κάθε δραστηριότητα για τα επόμενα δύο σχεδόν χρόνια. Φέτος, λειτούργησε πρώτη φορά ουσιαστικά, κάνοντας τις απαραίτητες εβδομαδιαίες πρόβες και συναντήσεις κι έτσι, το Σάββατο το βράδυ, στο θέατρο Απόλλων θα πραγματοποιήσουν  την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση.

“Δεν απορρίπτουμε ποτέ κανένα παιδί”

Τα τελευταία δυο χρόνια, η χορωδία της ΟτΚ έχει ξεκινήσει κι ένα προπαρασκευαστικό τμήμα που περιλαμβάνει παιδιά της πρώτης και δευτέρας δημοτικού. Έπειτα, υπάρχουν σταθερά το παιδικό τμήμα που αποτελείται από παιδιά της τρίτης έως και της έκτης δημοτικού , το νεανικό τμήμα με παιδιά γυμνασίου και λυκείου και πλέον το τμήμα γονέων που αποτελείται από γονείς, συγγενείς και φίλους των παιδιών. Κάθε χρόνο, με ανακοίνωση στα τοπικά ΜΜΕ ανακοινώνονται οι μέρες που γίνονται οι ακροάσεις  από τη χορωδία και τότε μπορεί το κάθε παιδί να δηλώσει ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, γίνονται κάποια μαθήματα και μία γενικότερη προετοιμασία και μόλις το παιδί είναι έτοιμο, πρακτικά αλλά και ψυχολογικά , ενσωματώνεται στο τμήμα των εμφανίσεων και συμμετέχει κανονικά στις συναυλίες. “Δεν απορρίπτουμε ποτέ κανένα παιδί. Μπορεί κάποιο να αργήσει λίγο παραπάνω να ενσωματωθεί στο χορωδία, να συνηθίσει ώστε να μη ντρέπεται και να μάθει να εξωτερικεύει το συναίσθημά του, αλλά γενικά έχουμε την τακτική να παίρνουμε όλα τα παιδιά και να τα βελτιώνουμε όσο γίνεται περισσότερο” δήλωσε ο κ. Ρούσσος  ενώ θέλησε κλείνοντας να ευχαριστήσει την κα Δέσποινα Παρασκευαϊδου η οποία στηρίζει ηθικά και υλικά τη χορωδία από την ίδρυσή της, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχημένη πορεία της.

Στα επόμενα πλάνα της χορωδίας είναι μια μεγάλη εμφάνιση του νεανικού τμήματος της χορωδίας, μέσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αιγαίου, σε μία σύμπραξη με τη γαλλική χορωδία του Francis Bardot, η οποία επισκέπτεται τακτικά τη Σύρο και είχε αντιστοίχως φιλοξενήσει την ΟτΚ το 2018 στο Παρίσι. 

Στα σχέδια της χορωδίας της ΟτΚ είναι πολλές ακόμα εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σε κατάλληλο χρόνο.