Το βιβλίο πρωταγωνιστεί στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις πολιτισμού

Σε συνέχεια της παρουσίασης του προγράμματος πολιτισμού που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε χθες η παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου , από την υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου, κα. Ειρήνη Δράκου και την κα Χαρούλα Σκαβάκη.

Στις 15 Ιουνίου, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου CINEπιλογές: 100κρυμμένα κινηματογραφικά ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ” του Γιώργου Ξανθάκη με ομιλητές τον κ. Πλάτωνα Ριβέλλη και τον κ. Πέτρο Σπανό. Την ανάγνωση κειμένων θα κάνει η κα Ρούλα Γκόρτσα και το μουσικό μέρος θα αναλάβει η κα Σοφία Τερζίδου.

Την 1η Ιουλίου, στο πλαίσιο των εορτών της θάλασσας και σε συνεργασία με το ελληνικό ινστιτούτο ναυτικής ιστορίας ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ., θα παραβρεθεί στη Βιβλιοθήκη η κα Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου για να μιλήσει για το βιβλίο της “Η ζωή στα ελληνικά υποβρύχια του Β’ παγκοσμίου πολέμου”.

Στις 2 Ιουλίου, πάλι στο πλαίσιο των ναυτικών εορτών,  θα παρουσιαστεί η διατριβή προς έκδοση του Δημήτρη Μπαλόπουλου “Η Αθηνά του Τζων: Από το Νεώρειο της Σύρου στο τελευταίο της ταξίδι μέχρι τη Σύρνα”  όπου πρόκειται για τον τελευταίο απόπλου του θρυλικού πλοίου Αθηνά που κατασκευάστηκε το 1893 στη Σύρο και διαλύθηκε προσκρούοντας σε βράχια έξω από τη Σύρνα, ένα μικρό νησάκι των Δωδεκανήσων, το 1946 ενώ είχαν επιβιβαστεί σε αυτό 785 Εβραίοι πρόσφυγες σε αναζήτηση μιας νέας πατρίδας.

Στις 22 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η έκδοση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης  “Τυπογραφία και τυπογράφοι στην Ερμούπολη της Σύρου 19ος – 20ος αι. “ του κ. Χρήστου Λούκου. Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης , μία ημέρα νωρίτερα, στις 21 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 8 -12  ετών.

Από 1-15 Αυγούστου η Βιβλιοθήκη θα είναι κλεισμένη για δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού, στις οποίες θα συνδράμουν εθελοντές και φίλοι της Βιβλιοθήκης. Οι  δραστηριότητες αυτές έχουν ως στόχο την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα τοπικής ιστορίας μέσα από τη βιωματική μάθηση.

Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν και τις δυο μόνιμες εκθέσεις “Μία πόλη γεννιέται: Έντυπο υλικό και αντικείμενα από την ιστορία της Σύρου” και την έκθεση “Χαρτί και καλαμάρι: Τα εργαλεία της γραφής και η γραπτή επικοινωνία” που είναι συλλογή του γιατρού Μιχάλη Καΐρη ο οποίος την έχει παραχωρήσει για 15 χρόνια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου.

Η βασική λειτουργία της Βιβλιοθήκης είναι η ταξινόμηση και συντήρηση των συλλογών της, η εξυπηρέτηση των πολιτών με τον δανεισμό βιβλίων και των ερευνητών με τη χρήση του αρχειακού υλικού . Επίσης, η διαδικασία ψηφιοποίησης και προβολής του ιστορικού αρχείου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μέσω του προγράμματος Τρίτση για το οποίο δούλεψαν πολλοί άνθρωποι από διάφορα τμήματα, και συντελεί στην ανάδειξη του αρχείου μέσω σύγχρονων εφαρμογών. Ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν όνειρο πολλών ετών και υλοποιήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας ώστε με αυτόν τον τρόπο, να διαχέεται και να συντηρείται το έντυπο υλικό που με τα χρόνια υφίσταται φθορές. Μέσω του προγράμματος, η Βιβλιοθήκη Σύρου θα μπορεί να είναι σε σύνδεση με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής αλλά και άλλες βιβλιοθήκες που έχουν το αντίστοιχο πρόγραμμα.  Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εκπαιδεύονται στην τοπική ιστορία,  η οποία, με την ψηφιοποίηση θα περάσει πλέον στην ηλεκτρονική εποχή. Η Βιβλιοθήκη προσφέρει πλέον τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί  να κάνει χρήση των υπολογιστών και να συνδεθεί στο διαδίκτυο και διαθέτει  χώρο μελέτης ώστε να μπορεί όποιος επιθυμεί να κάνει την έρευνά του. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου δεν επιτρέπονταν ούτε οι επισκέψεις αλλά ούτε και ο δανεισμός, δημιουργήθηκε ένας κατάλογος 25.000 εγγραφών που είναι το υλικό του δανειστικού τμήματος ενώ αυτοματοποιήθηκε και το κυκλαδικό υλικό, η συλλογή της κυκλαδικής ιστορίας, που παρόλο που δεν υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού της, υπάρχει πλέον η επιλογή πρόσβασης σε αυτήν μέσω του συστήματος.

«To βιβλίο είναι στις δόξες του»

Η κα. Δράκου κατά την παρουσίαση, αναφέρθηκε στην άποψη που επικρατεί πως το βιβλίο πεθαίνει και εξέφρασε την πεποίθησή της πως το βιβλίο όχι απλώς δεν πεθαίνει αλλά αντιθέτως ζει εποχές δόξας “Η χαρά μας είναι μεγάλη γιατί βλέπεις τα παιδιά να έρχονται στην παιδική φωλιά της Βιβλιοθήκης, να διαβάζουν και να δανείζονται βιβλία αλλά και να μας επισκέπτεται πολύς κόσμος”. Συμπλήρωσε ωστόσο, πως πλέον δεν δέχονται άλλα βιβλία λόγω έλλειψης χώρου παρά μόνο αν πρόκειται για βιβλία με θέμα την τοπική ιστορία ή τοπικές εκδόσεις ή κάποιους τίτλους που απουσιάζουν από τη Βιβλιοθήκη.

Όσον αφορά την Παιδική Βιβλιοθήκη είπε πως λειτουργεί και σαν αναγνωστήριο κι έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλά παιδιά να πηγαίνουν και να μελετούν τα μαθήματά τους στις κενές ώρες τους μεταξύ σχολείου και εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, η Παιδική Βιβλιοθήκη θα διατεθεί για την διοργάνωση του basket που θα διεξαχθεί στην πλατεία  Μιαούλη, για το Αnimasyros και το SIFF.

Η Παιδική Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή κάθε μέρα 16.00 -19.00 εκτός Τετάρτης, Σαββάτου και Κυριακής.