«Συνομιλίες – Συνυπάρξεις» Μια αναπάντεχη συνάντηση έμπνευσης και δημιουργίας

“Συνομιλούμε και συνυπάρχουμε, υπό την πίεση που έχει δημιουργήσει ο «λευκός» χειρισμός της φιλελεύθερης πανδημίας στις ψυχές μας, της ταπείνωσης της κοινωνικότητας και της φυσικής επαφής, τις άμουσες αυτές μέρες, παρατηρώντας την εξάλειψη της ερωτικής επικοινωνίας και του επερχόμενου στραγγαλισμού της εκφοράς κάθε πηγαίου συναισθήματος… “

Με αυτά τα λόγια ξεκινά η περιγραφή της έκθεσης ζωγραφικής «Συνομιλίες – Συνυπάρξεις»  του Κωνσταντίνου Καταγά και του Ευάγγελου Μαραυγάκη που διοργανώνει το αυτοτελές τμήμα
Πολιτισμού & Τουρισμού του δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΣΥΡΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2022.

Οι δύο καλλιτέχνες, έχοντας πολυάριθμες εκθέσεις στο βιογραφικό τους σε Ελλάδα κι εξωτερικό, παρουσιάζουν την τελευταία τους δουλειά στον τόπο που έχουν επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια να ζουν και να εμπνέονται, στη Σύρο, στην αίθουσα τέχνης Γ. & Ε. Βάτη, από τις 11 Ιουνίου μέχρι και τις 2 Ιουλίου.

Ένα τολμηρό εγχείρημα

“Με τον Κώστα γνωριζόμαστε κάποια χρόνια. Ο ένας εκτιμά τη δουλειά του άλλου και έτσι αποφασίσαμε να συμπράξουμε. Tολμήσαμε. Είναι τόλμη αυτό που κάναμε πάνω στα εικαστικά. Να παντρέψουμε δυο τεχνικές. Την παλιά τεχνική που χρησιμοποιώ εγώ και τη σύγχρονη που χρησιμοποιεί ο Κωσταντίνος Καταγάς. Η τεχνική της κλασικής ζωγραφικής, το πινέλο, η σπάτουλα, με τη μοντέρνα ζωγραφική που εδώ είναι τα εκτυπωμένα χρώματα με τη βοήθεια της σημερινής τεχνολογίας” δήλωσε ο κος Μαραυγάκης στην “ Κοινή Γνώμη” για αυτήν την, φαινομενικά μόνο, αταίριαστη συνεργασία ενώ ο κος Καταγάς μάς διηγήθηκε πώς προέκυψε αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξη: “Υπό την πίεση του εγκλεισμού και συζητώντας να κάνουμε μια κοινή έκθεση, κάτι που ήταν επιθυμία και των δύο, αρχίσαμε να ανταλλάσουμε κάποια έργα και κάποιες ιδέες και να δουλεύει ο καθένας τα έργα του μόνος του, χωρίς όμως να μιλάμε ιδιαίτερα και να κατευθύνουμε ο ένας τον άλλον”.

Αυτή η διαδικασία φαίνεται να λειτούργησε και τα έργα των δύο δημιουργών, ως δια μαγείας, ταίριαξαν απόλυτα μεταξύ τους και αποτέλεσαν την οντότητα μίας έκθεσης.

“Δημιουργήθηκε μια σειρά έργων, μια ενότητα, η οποία , κατά τη γνώμη μας, απαντούσε και στο ζητούμενο. Να επικοινωνήσουν δηλαδή μεταξύ τους τα έργα και αυτήν την επικοινωνία να την προσφέρουν ως διάλογο στον παρατηρητή. Τα έργα δημιουργήθηκαν από τους μεταξύ μας νοητικούς διαλόγους, έχοντας ο καθένας απόλυτη ελευθερία έκφρασης” συμπλήρωσε ο κος Καταγάς.

“Με στόχο παντοτινό την ανάδυση συναισθημάτων…

Ερωτώμενος για τους λόγους που πρέπει να επισκεφθεί κανείς τη συγκεκριμένη έκθεση ο κος Μαραυγάκης μάς απάντησε πως “είναι σημαντικό να έρχεται ο κόσμος στις εκθέσεις  γιατί πάντα κάτι μένει. Όπως όταν πας θέατρο η σε μια παράσταση μουσικής,  κάτι εισπράττεις, κάτι σου μένει. Η  δυναμική, η ελευθερία , τα χρώματα, ο ρυθμός... Αλλά είναι σημαντικό και για εμάς να βλέπει ο κόσμος τα έργα μας. Γιατί να κάνεις κάτι αν δεν μπορεί να το δώσεις, να το μοιραστείς;”

ενώ απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κος Καταγάς αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της οπτικής του θεατή, του “παρατηρητή” όπως χαρακτηριστικά επαναλαμβάνει: “Για εμάς επιτυχία είναι η ενασχόληση του κοινού με τα έργα μας και η προσπάθεια να μιλήσει μαζί τους ανεξάρτητα από το πώς τα έχουμε φτιάξει εμείς. Θα είμαστε ευχαριστημένοι  αν δούμε τον κόσμο να στέκεται μπροστά σε ένα έργο που θα τον προβληματίσει. Οι παρατηρητές θα ήθελα να εισπράξουν και να αποκωδικοποιήσουν αυτό που βρίσκεται μπροστά τους”.

Σχετικά με το ρίσκο μιας τέτοιας τολμηρής έκθεσης οι δημιουργοί απάντησαν πως παρόλο που οι ίδιοι είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, σημασία έχει το τι θα δει ο κόσμος .“Ο κόσμος θα πει αν αυτό το ρίσκο πέτυχε” είπαν και τόνισαν πως κάθε κριτική και σκέψη είναι ευπρόσδεκτες και θα χαρούν να τις βρουν αποτυπωμένες στο βιβλίο επισκεπτών.

Η έμπνευση είναι γύρω μας, είναι παντού

“Πάντα έμπνευση αποτελεί  το περιβάλλον , εσωτερικό κι εξωτερικό. Αυτό που εισπράττουμε από τον περίγυρο και την κοινωνία.΄Ο,τι συμβαίνει και ό,τι αντιλαμβανόμαστε, αλλά και όλες οι διεργασίες που γίνονται μέσα μας και αναδεικνύουν συναισθήματα. Όλα αυτά καθορίζουν το ερέθισμα για να ξεκινήσει η δημιουργία ενός έργου” δήλωσε κλείνοντας ο κος Καταγάς ενώ και οι δύο καλλιτέχνες δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στον  επιδραστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Σύρος και το απέραντο γαλάζιο του  Αιγαίου στην έμπνευση αλλά και σε κάθε πτυχή της ζωής τους. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το  Σάββατο 11 Ιουνίου στις 20.00 και θα αραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 2 Ιουλίου. Στα εγκαίνια θα παραβρίσκονται και οι δύο δημιουργοί οι οποίοι, ανεξάρτητα από τα ισχύοντα μέτρα για τον covid-19, συστήνουν στους επισκέπτες της έκθεσης να φορούν μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό.