Η Πινακοθήκη Κυκλάδων ενδύεται την ψυχή της ιστορίας και της τέχνης

Άνοιξε επίσημα τις πόρτες της, το περασμένο Σάββατο, η έκθεση “Ένδυμα ψυχής” του Βαγγέλη Κύρη και του Anatoli Georgiev, παρουσία πολλών κι εκλεκτών καλεσμένων, οι οποίοι με ενθουσιασμό περιηγήθηκαν στους χώρους της Πινακοθήκης Κυκλάδων, για να θαυμάσουν μια από τις πιο εντυπωσιακές εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει ο χώρος τα τελευταία χρόνια.

Τους παρευρισκομένους υποδέχθηκε η διευθύντρια του ιδρύματος Αντώνιος  Ε. Κομνηνός, Ιφιγένεια Μποτζάκη η οποία ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν για τη δημιουργία αυτής της έκθεσης. Στη συνέχεια, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Λεονταρίτη, σε μια σύντομη ομιλία, ευχαρίστησε τον κ. Κομνηνό για την πρωτοβουλία  και τη διορατικότητά του και συνεχάρη τους καλλιτέχνες. Στο βήμα ανέβηκε και ο γενικός γραμματέας της ιστορικής κι εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος, κος Θεμιστοκλής Κοντογούρης, ο οποίος επέδωσε στον κύριο Κομνηνό, αναμνηστικό μετάλλιο για την προσφορά του. Με τη σειρά τους, το λόγο πήραν και οι επιμελητές της έκθεσης, Έρρικα Βασιλείου και Γιώργος Αλτουβάς ενώ, στο τέλος των ομιλιών και λίγο πριν το κοινό επισκεφθεί το εσωτερικό του κτηρίου, ο κος Κομνηνός, δήλωσε βαθιά συγκινημένος κι ευχαριστημένος που η έκθεση αυτή έγινε πραγματικότητα.

Ο χώρος της Πινακοθήκης, αγκάλιασε ιδανικά τη θεματολογία και την ατμόσφαιρα της έκθεσης, ταξιδεύοντας το κοινό σε μια  περίοδο της ελληνικής ιστορίας που, αν και γνωρίζουμε τόσα πολλά για αυτήν, σίγουρα δεν την έχουμε ταυτίσει με την τέχνη και την αισθητική.

Ο Βαγγέλης Κύρης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την ιδέα αυτή, που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια και με τη συμβολή του εθνικού ιστορικού μουσείου, απογειώθηκε : “Το εθνικό ιστορικό μουσείο έγινε η έμπνευσή μας,  γιατί μας δόθηκε ένας  θησαυρός από  τις επώνυμες και τοπικές φορεσιές  της Ελλάδας κι έτσι ανακαλύψαμε έναν τεράστιο πλούτο που κι εμείς δεν τον γνωρίζαμε από πριν.  Πάνω σε αυτό δουλέψαμε, έχοντας μια τεράστια αγάπη για το ελληνικό ένδυμα, και καταφέραμε να το αναδείξουμε με τον δικό μας τρόπο, με σημερινούς ανθρώπους και πορτρέτα αναγεννησιακά. Παρόλο που η Αναγέννηση εμπνεύστηκε από την αρχαία Ελλάδα, η Ελλάδα εκείνης της εποχής, την στερήθηκε λόγω της οθωμανικής κατοχής. Σκοπός μας ήταν αυτός, να κάνουμε κάποια πορτρέτα που να θυμίζουν εκείνη την εποχή, αν δεν είχαμε κατοχή”.

Ο καλλιτέχνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επιλογή της Σύρου ως τόπο εγκαινίων της έκθεσης : “Εμείς αγαπάμε πάρα πολύ την Ερμούπολη και τη Σύρο γενικά . Είχαμε δείξει κάποια έργα και πέρυσι με την  φιλελληνική έκθεση του κυρίου Κομνηνού, οπότε προϊδεάσαμε λίγο το κοινό. Από τότε, συζητούσαμε με τον κύριο Κομνηνό να κάνουμε αυτήν την έκθεση εδώ,  γιατί λατρεύουμε αυτό το κτήριο που, με το μέγεθος και την ποιότητά του, αναδεικνύει την έκθεση στο μέγιστο. Φυσικά, σε αυτό δεν παίζει ρόλο μόνο το κτήριο αλλά ολόκληρη αυτή η ιστορική πόλη που βρισκόμαστε”.

Η έκθεση “Ενδυμα Ψυχής” θα παραμείνει στη Σύρο μέχρι τις 10 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως Κυριακή, 11.00 – 14.00 & 18.30 – 22.00.