Ένα θεατρικό κείμενο εισχωρεί στον εσωτερικό μας κόσμο

Ένα θεατρικό διήμερο παρουσίασε  το Γενικό Λύκειο Σύρου το Σαββατοκύριακο που πέρασε, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων “Κ. Τουλούπης” στο σχολικό συγκρότημα Λυκείων του Μάννα,  αποχαιρετώντας με τον πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τη σχολική χρονιά.

Με το θεατρικό έργο του πασίγνωστου, από τα χιουμοριστικά του σκίτσα, Αρκά  που έχει τίτλο “Εχθροί εξ αίματος”, οι μαθητές του Λυκείου χάρισαν χαμόγελα σε όσους έσπευσαν να απολαύσουν αυτήν την παράσταση που βασίζεται σε ένα ιδιαιτέρως έξυπνο και σπαρακτικά αστείο κείμενο.

 Ο διευθυντής του ΓΕΛ Σύρου, Νικόλαος Ρούμελης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την παράσταση των παιδιών, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που, μετά από τρία χρόνια όπου οι συνθήκες στην εκπαίδευση ήταν ιδιαιτέρως δύσκολες, κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα πολιτιστικό δρώμενο, όπως συνήθιζαν να κάνουν κάθε χρόνο προ κορωνοϊού.

Η φιλόλογος του σχολείου, κα Λίνα Μαρκοπούλου, υπήρξε η εμπνεύστρια του όλου εγχειρήματος και η ψυχή της θεατρικής ομάδας του σχολείου. Με τη δική της ευφάνταστη σκηνοθεσία, το αποτέλεσμα ήταν άρτιο, αναδεικνύοντας το ταλέντο των παιδιών και υπερπηδώντας τα όποια εμπόδια μπορεί να αντιμετωπίσει μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα που αποτελείται από νέα παιδιά.

Το έργο του Αρκά, έχει ως κεντρικό άξονα τα ζωτικά όργανα ενός ανθρώπου ο οποίος έχει πέσει σε κώμα. Με τον εγκέφαλο- αρχηγό να μην είναι πλέον λειτουργικός, τα υπόλοιπα όργανα προγραμματίζουν μια συνάντηση ώστε να συζητήσουν και να εκτιμήσουν την κατάσταση και το πώς πρέπει να την χειρισθούν. Μέσα από ξεκαρδιστικούς κι ευφυείς διαλόγους, το αλληγορικό κείμενο του Αρκά, μας παρουσιάζει το πόσο ύπουλα μπορεί να σπαρθεί η διχόνοια ακόμα κι ανάμεσα σε οργανισμούς των οποίων η επιβίωση είναι αλληλοεξαρτώμενη και μας καλεί να κάνουμε την αναγωγή στη δική μας ζωή και κοινωνία.

Τους τρεις βασικούς ρόλους του έργου, είχαν αναλάβει οι μαθητές Έλλη Αλμπανοπούλου (παχύ έντερο), η Γεωργιάννα Πρίντεζη (δεξί νεφρό) και ο Αντώνης Αλμπανόπουλος (λεπτό έντερο). Στην επιμέλεια κουστουμιών και σκηνικών, σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία κάθε παράστασης, ήταν οι μαθήτριες Ζαχαρούλα Μπόλμπαση και Μαρία Αρώνη. Στο νευραλγικό πόστο της επιμέλειας φωτισμού και μουσικής ήταν ο μαθητής Άγης Πλατής.

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου, είχε προηγηθεί η τελετή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών της Γ’ Λυκείου όπου οι μαθητές και οι γονείς τους παραβρέθηκαν για να γιορτάσουν το τέλος της σχολικής διαδρομής τους και την αφετηρία της ενήλικης ζωής.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επιδόθηκαν τα απολυτήρια των παιδιών και παρουσιάστηκε ένα χιουμοριστικό βίντεο που είχαβ ετοιμάσει οι μαθητές. Ο κος Ρούμελης θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, κι ευχήθηκε στα παιδιά καλή επιτυχία στα νέα τους ξεκινήματα.