Στέφανος Κορκολής: Τριάντα χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας
- Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022 - 06:18
Ο Στέφανος Κορκολής έρχεται στη Σύρο. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας ξεκινάει τον εορτασμό των τριάντα του χρόνων στην ελληνική μουσική από το νησί μας, με μια μοναδική βραδιά, τα έσοδα της οποίας, θα διατεθούν στον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Σύρου.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος: “Kαλωσορίζουμε τον ταλαντούχο και αγαπημένο μας Στέφανο Κορκολή μαζί με την μοναδική Σοφία Μανουσάκη σε μια βραδιά – πάρτι, του φετινού καλοκαιριού. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας γιορτάζουμε την ελευθερία, την ανθρώπινη επαφή, την εκτίμηση για τις μικρές χαρές που στερηθήκαμε. Με τον Στέφανο Κορκολή και την Σοφία Μανουσάκη μας συνδέει αφενός μια φιλική σχέση που δημιουργήθηκε μέσα από την μεταξύ μας άριστη συνεργασία, αφετέρου βρίσκονται πάντα δίπλα μας. Το έχουν αποδείξει άλλωστε με τις προηγούμενες συμμετοχές τους στις εκδηλώσεις μας, για να στηρίξουν τον Σύλλογό μας και κατ' επέκταση το Νοσοκομείο μας! Ο πολιτιστικός χώρος στα Χρούσσα, θα φιλοξενήσει τη μουσική μας εκδήλωση – πάρτι, την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, στις 9 μμ. Ο χώρος είναι μοναδικός. Ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη μαζί με τους μουσικούς τους, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να περάσουμε μια αξέχαστη βραδιά! Σας περιμένουμε όλους εκεί”.
Λίγο πριν την μεγάλη συναυλία, ο Στέφανος Κορκολής παραχώρησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην "Κοινή Γνώμη”.
Τριάντα χρόνια στην ελληνική μουσική. Η συναυλία αυτή πρόκειται για μια αφήγηση της συνθετικής σας ιστορίας;
"Δεν θα έλεγα της συνθετικής μου ιστορίας, διότι δε συμπεριλαμβάνει τα όσα έκανα, πριν από τα τριάντα χρόνια, δηλαδή δε συμπεριλαμβάνει ιδιαίτερα τα συμφωνικά μου έργα και, εν πάση περιπτώσει, πράγματα, που είχα κάνει στο εξωτερικό. Είναι καθαρά μία αναδρομή στην συνθετική μου καριέρα, στην Ελλάδα και συμπεριλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τραγούδια, που έχω δώσει στην αρχή της καριέρας μου αυτής, σε εξαιρετικές ερμηνεύτριες, όπως η Μαρία Δημητριάδη, η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, μετέπειτα τραγούδια, που έχω γράψει για το Δημήτρη Μητροπάνο, για το Μάριο Φραγκούλη και για πολλούς άλλους και βέβαια θα περιέχει και τα τραγούδια, που έχω ερμηνεύσει ο ίδιος, τη δεκαετία του 90. Επίσης, θα υπάρχουν και τραγούδια, τα οποία δεν έχω γράψει εγώ αλλά τα έχω αγαπήσει σαν να ήταν δικά μου".
Η μουσική σας πορεία, στο μυαλό του κοινού, χωρίζεται σε 2 ουσιαστικά περιόδους. Η πρώτη που απευθυνόταν σε ένα ίσως πιο ποπ και νεανικό κοινό και η δεύτερη που αποτελούσε μια πιο έντεχνη περίοδο. Ένα σχόλιο για τις περιόδους αυτές.
"Τις αγαπάω εξίσου και τις δύο, θα ήθελα, όμως, να σταθώ σε αυτό. Ως προς την πρώτη περίοδο, που απευθυνόταν σε ένα πιο ποπ νεανικό κοινό, όπως λέτε, τελικά απεδείχθη πως τα τραγούδια εκείνης της περιόδου άντεξαν στο χρόνο, διότι μέχρι και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, κάποια από αυτά τα τραγούδια νέοι άνθρωποι τα ερμηνεύουν και τα ακούνε, καθώς, επίσης, γίνονται και πολλές επανεκτελέσεις αυτών, γεγονός, που τελικά σημαίνει ότι δεν ήταν εφήμερες επιτυχίες της εποχής. Όσον αφορά στη δεύτερη περίοδο, σίγουρα είναι πιο ελκυστική, διότι εκεί η ιδιότητα μου ως συνθέτης και όχι ως τραγουδοποιός, μου δίνει τη δυνατότητα να επεκταθώ πολύ πιο εύκολα στο χρόνο, δηλαδή, θέλω να πω ότι ένα τραγούδι, δυστυχώς, πρέπει να διαρκεί 3 το πολύ 4 λεπτά, ενώ ένα συμφωνικό έργο μπορεί να έχει όση χρονική διάρκεια θέλεις. Αν μιλάμε τώρα για τη μελοποίηση των ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη ή για την ενασχόλησή μου με το έργο του τεράστιου Μίκη Θεοδωράκη, ναι σίγουρα εκεί βρήκα, ίσως, πιο πολύ τον εαυτό μου, αφενός, διότι είχα την τύχη να βρεθώ δίπλα στον Μίκη και να πάρω από αυτόν απίστευτα πράγματα και, αφετέρου, διότι η ενασχόλησή μου με την μελοποιημένη ποίηση, ύστερα από παρότρυνση του Μίκη Θεοδωράκη, ήταν κάτι, που πραγματικά έβαλε σε καινούριους δρόμους το μυαλό μου, την ψυχή μου και βέβαια τη μουσική μου".
Εκτός από συνθέτης, είστε κι ένας βιρτουόζος πιανίστας. Θα έχει την ευκαιρία το κοινό να απολαύσει προσωπικές πιανιστικές στιγμές σας;
"Αν και δεν είχα την τύχη να έχω το πιάνο, που επιθυμούσα, παρ' όλα αυτά, βεβαίως! Ουσιαστικά ξεκίνησα και παραμένω σολίστ του πιάνου. Θα έχω λοιπόν στιγμές πιανιστικές, όπου θα ερμηνεύσω το Liebertango του Astor Piazzolla, ο οποίος υπήρξε και δάσκαλος μου στην ενορχήστρωση στα χρόνια, που ήμουνα στο Παρίσι, δικά μου έργα για πιάνο και βέβαια το Ζορμπά, που έχω κάνει σε διασκευή – φαντασία για πιάνο και η οποία αποτέλεσε την αρχή της μεγάλης μου σχέσης με το Μίκη Θεοδωράκη".
Έχετε συνεργαστεί με κορυφαίους ερμηνευτές αλλά έχετε χαρίσει και ο ίδιος μοναδικές ερμηνείες. Ποιό είναι το κριτήριο για να δώσετε ένα τραγούδι σε άλλον ερμηνευτή ή για να το ερμηνεύσετε ο ίδιος;
"Το βασικό κριτήριο είναι να νιώθω όμορφα με τον άνθρωπο που θα ερμηνεύσει τις νότες μου, γι' αυτό έχω κάνει σχετικά λίγες συνεργασίες, αλλά η κάθε μου συνεργασία είχε να κάνει και με διαπροσωπική σχέση. Ξεκινώντας από την αείμνηστη Μαρία Δημητριάδη, όπως προανέφερα, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, το Δημήτρη Μητροπάνο, το Γιώργο Νταλάρα, το Μάριο Φραγκούλη και άλλους, που τώρα μπορεί να ξεχνώ και συγχωρέστε με για αυτό, όλοι τους ήταν και παραμένουν φίλοι μου. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο. Τώρα ως προς το κριτήριο, για να "κρατήσω" ένα τραγούδι ή να το δώσω αλλού, δε νομίζω ότι το βλέπω προσωπικά πλέον, ούτως ή άλλως εγώ δεν ερμηνεύω τραγούδια μου τώρα πια, παρά μόνο στις συναυλίες, σαν και αυτή, που θα πραγματοποιήσουμε στη Σύρο. Τότε που τραγουδούσα, το έκανα ενστικτωδώς. Όταν ένιωθα ότι η μελωδία, που είχα γράψει, ταίριαζε στη φωνή μου, το έλεγα εγώ. Σε άλλες περιπτώσεις την ίδια περίοδο, όταν "άκουγα" νοερά μια άλλη φωνή, τότε το τραγούδι το έδινα. Παράδειγμα η ολοκληρωμένη δουλειά με τη Μαντώ και τη Μαρινέλλα".
Ποιά είναι η περίοδος της καλλιτεχνικής σας πορείας που νοσταλγείτε περισσότερο και ποιά θεωρείτε ότι ήταν η πιο αντιπροσωπευτική;
"Αν μπορώ να πω νοσταλγία σίγουρα νοσταλγώ τα χρόνια στο Παρίσι, όπου παράλληλα με τις σπουδές μου, ξεκίνησα την δημιουργική μου πορεία με καταξιωμένους Γάλλους καλλιτέχνες και με μεγάλες ορχήστρες ως σολίστ του πιάνου. Αυτή, λοιπόν, την περίοδο, δε σας κρύβω πως τη νοσταλγώ. Η πιο αντιπροσωπευτική όμως είναι αυτή που διανύω τα τελευταία δέκα χρόνια, μέσα από την ενασχόληση μου με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, με τις μελοποιήσεις ποιητών και τις μουσικές για θέατρο και μιούζικαλ που έχω γράψει. Οι άλλες περίοδοι που έχω διανύσει, όπως η δεκαετία του 90 ερμηνεύοντας ο ίδιος τα τραγούδια μου και μετέπειτα οι μεγάλες περιοδείες σε όλο τον κόσμο με τα ορχηστρικά μου έργα, αποτελούν και αυτές κομμάτια σημαντικά της ψυχής μου. Τελικά είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω".
Τι αίσθηση σας έχει αφήσει η μακρόχρονη αυτή πορεία στην ελληνική μουσική και ποιά τα όνειρά σας για το μέλλον;
"Δεν ξέρω σίγουρα τι αίσθηση έχει αφήσει. Νομίζω ένα "ουράνιο τόξο" συναισθημάτων θα μπορούσα να πω, πολλά τα χρώματα, πολλά τα συναισθήματα, δεν μπορώ να είμαι πιο σαφής. Όσο για τα όνειρα, αν και δεν τολμάω να ονειρευτώ, θα ήθελα να γράφω μουσική για κινηματογράφο, για θέατρο και για μιούζικαλ βέβαια, όπως πρόσφατα έκανα την "Αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών".
Η Σύρος είναι ο πρώτος σας σταθμός. Ένα σχόλιο για την επαφή σας με το νησί.
"Ναι, η Σύρος είναι ο πρώτος σταθμός και χαίρομαι ιδιαίτερα γι' αυτό διότι είναι ένα νησί που υπεραγαπώ, ένα νησί στο οποίο έχω παίξει και έχω εισπράξει πολλές όμορφες στιγμές ειδικά όταν παίξαμε στο ναό του Αγίου Νικολάου ερμηνεύοντας έργα του Μίκη Θεοδωράκη μαζί με τη Σοφία Μανουσάκη. Θεωρώ πως είναι ίσως η καλύτερη αφετηρία για αυτές τις συναυλίες, που έχουν έναν εορταστικό χαρακτήρα, όχι για τα 30 μου χρόνια αλλά κυρίως για το γεγονός ότι μπορούμε πια να ξαναβρεθούμε ανθρώπινα και όχι κάτω από συνθήκες απαγορευτικές εξαιτίας της πανδημίας, διότι τελικά η χαρά του να μοιράζεσαι μουσική με τους φίλους και όχι το κοινό, που δε μου αρέσει σαν λέξη, νομίζω πως είναι ότι πιο γοητευτικό και συγκινητικό συνάμα".
Μαζί με τον Στέφανο Κορκολή, στη σκηνή θα βρίσκονται η εξαιρετική ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη, οκτώ καταξιωμένοι μουσικοί και η Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων.
Προπώληση εισιτηρίων στο e-ticket και στο 6936723104.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Στη μουσική δεν χωρούν ταμπέλες»
3 Δεκ. 2019 - 6:18 - Ένα μάθημα ζωής επίκαιρο και διαχρονικό
22 Ιουν. 2022 - 6:16 - Σύρος: Παρουσίαση του βιβλίου "Το ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ. Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξη"
29 Νοε. 2024 - 12:17 - Σύρος: Αναβολή πολιτιστικών εκδηλώσεων λόγω του θανάτου του Μάρκου Πρίντεζη
29 Νοε. 2024 - 9:37 - Ποσειδωνία – Ντελλαγκράτσια
29 Νοε. 2024 - 6:22