Η ομάδα του Andros Routes μεριμνά για τα μοναδικά μονοπάτια της Άνδρου

Πεζοπορία φροντίδας ανάμεσα σε αγρούς και πυργόσπιτα

  • Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022 - 06:13

Σε μία πεζοπορία με στόχο, όχι μόνο την απόλαυση του «άγριου» νότου της Άνδρου, αλλά και τη φροντίδα της πεζοπορικής διαδρομής, που ενώνει το μοναστήρι με τα Αηδόνια, προχώρησε η ομάδα εθελοντών του Andros Routes.

Στο κείμενο που επιμελείται η κ. Άννα Καλατζή, σκιαγραφείται το χρονικό της πεζοπορίας φροντίδας, εκεί, στο… νότο της Άνδρου.

«Η Αργώ (το λατρεμένο σκυλί καινούργιου fan των μονοπατιών μας και των πεζοποριών φροντίδας) δεν άργησε να επιστρέψει. Δεκαπέντε μέρες μετά τη φροντίδα της Arn1, η Αργώ ξανάγινε η μασκότ της πεζοπορίας φροντίδας του μονοπατιού 4. Γύρω στις 11.00 το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου 2022 μαζευτήκαμε 11 άτομα στο μοναστήρι της Τρομαρχιανής για να γνωριστούμε καλύτερα και να δείξουμε την αγάπη μας φροντίζοντας τη διαδρομή αυτή του Νότου που ενώνει το μοναστήρι με τα Αηδόνια, διασχίζοντας προηγουμένως το Νόνια και αγναντεύοντας τη κοιλάδα, τον όρμο Κορθίου αλλά και τα φημισμένα πυργόσπιτα της Πίσω Μεριάς.

Ξεκινήσαμε με θέα τις άγριες βραχώδεις ακτογραμμές κάτω από το μοναστήρι για να χωθούμε αμέσως μετά σε ένα απίστευτο αγροτικό τοπίο με τη φυσιογνωμία του νότου. Συκιές, αμυγδαλιές, ρίγανη, θυμάρι, κάπαρη, αμπέλια αλλά και ελαιώνες μας περίμεναν στο διάβα μας να μας προσφέρουν τους καρπούς τους ή να μας ξελογιασουν για μια δεύτερη πορεία εκεί όταν θα είναι ώριμοι να απλώσουμε το χέρι να τους γευτούμε.

Τον Αύγουστο δεν χρειάζεται κολατσιό σε αυτό το μονοπάτι… τα σύκα, τα αμύγδαλα και τα σταφύλια είναι ένα χορταστικό superfood για την διαδρομή! Και μη νομίζετε ότι επειδή είναι Νότια Άνδρος, η διαδρομή στερείται νερών… κάθε άλλο! Ρεματιές και πηγές δρόσισαν το διάβα μας και ένα περίτεχνο γεφύρι μας περίμενε να το θαυμάσουμε λίγο πριν τα Αηδόνια, που έτσι κι αλλιώς κρατούσαν τα σκήπτρα του τερματισμού στις υπέροχες πηγές τους.

Σπίτια περιποιημένα, δρόμοι καθαροί, ασβεστωμενοι, στολισμένοι με πολύχρωμα γεράνια, η χαρακτηριστική θέα προς τη κοιλάδα και τον όρμο Κορθίου και τα πυργόσπιτα, όλα γυρνούσαν τη φαντασία μας αιώνες πίσω… τότε που οι Ενετοί άρχοντες έλεγχαν τον όρμο και τη κοιλάδα από αυτά τα σημεία και μας έκαναν να σκεφτούμε…”μα πόση πια ομορφιά…μα πόση πια ιστορία χωράει τούτος ο τόπος”».

Η ομάδα δίνει «ραντεβού» ξανά από τον Σεπτέμβρη, όταν και θα ξεκινήσει το δεύτερο μισό της φετινής πεζοπορικής σεζόν, ενώ μία ακόμη πεζοπορία – η τελευταία για την αρχή του καλοκαιριού, έχει προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο.