Υπαίθρια έκθεση για τα ναυάγια και την ιστορία των θαλασσών της Κέας
- Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022 - 06:25
Η ιστορία της Κέας και η ζωή στο νησί καθορίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων από τη θάλασσα που την περιβάλλει. Τα ναυάγια της Κέας, ο Φάρος του Αγίου Νικολάου, οι λόγιοι περιηγητές και χαρτογράφοι, ο ατρόμητος Λάμπρος Κατσώνης είναι όλα ιστορίες που άφησαν το αποτύπωμά τους στο νησί, στον πολιτισμό του, εμπότισαν την μνήμη των κατοίκων του, συντέλεσαν στην πρόοδο και την ευημερία του. Είναι ιστορίες που οφείλουμε να αναδείξουμε γιατί θα χαράξουν το δρόμο για το μέλλον μας. Είναι ιστορίες που θα μπορούσαν να καθιερώσουν την Κέα ως διεθνή καταδυτικό προορισμό, αλλά και ως έναν προορισμό με ιδιαίτερο πλούτο, ιστορικό και πολιτισμικό. Η υπαίθρια έκθεση έχει στόχο να αναδείξει τα κομμάτια αυτά της ιστορίας των θαλασσών της Κέας. Eκτείνεται σε διάφορα σημεία στην Κορησσία και στο Βουρκάρι, που βρίσκονται στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.
Σημεία της έκθεσης
1 Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών, Κορησσία
2 Προαύλιο Κέντρου Κοινότητας, Κορησσία
3 Πλατεία φάρου, Κορησσία
4 Πλατεία Ηρώων, Κορησσία
5 Προαύλιο Νηπιαγωγείου, Βουρκάρι
Τα ναυάγια της Κέας
Η Κέα αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού καθώς στον βυθός της κείτονται τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα ναυάγια, τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της: το αδελφό πλοίο του Τιτανικού, το νοσοκομειακό πλοίο «Βρετανικός» και το γαλλικό υπερωκεάνειο «Burdigala», το τροχήλατο ατμόπλοιο «Πατρίς», ένα γερμανικό αεροπλάνο Junkers 52 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και τα ναυάγια Città di Tripoli και M/S Théophile Gautier.
Το υλικό που προβάλλεται στην έκθεση προέρχεται από διακεκριμένους παγκοσμίως δύτες και ερευνητές. Επιπλέον, τον Αύγουστο θα εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης έργα ξυλογλυπτικής από τον Τζιώτη εμπειροτέχνη, κ. Γιάννη Ράλλη, τα οποία απεικονίζουν τα πλοία που ναυάγησαν. Παράλληλα, θα διοργανωθεί εργαστήριο για παιδιά και νέους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την ξυλογλυπτική τέχνη και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία των ναυαγίων της Κέας.
Η Κέα με το βλέμμα των Περιηγητών – Kea Travelogues
Περιηγητές θεωρούνται οι ταξιδιώτες αλλά και οι λόγιοι ταξιδιώτες, όπως γεωγράφοι, χαρτογράφοι, νησολόγοι, λογοτέχνες και τυχοδιώκτες, οι οποίοι μας κληροδότησαν κείμενα αλλά και εικόνες από τα ταξίδια τους στο πέρασμα του χρόνου. Οι περιηγητικές εκδόσεις αποτελούν πολύτιμη πηγή για τη γεωγραφία, την οικονομία, τη δημογραφία, την κοινωνία, τη θρησκεία και όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου της τοπικής κοινωνίας της Κέας. Στην έκθεση παρουσιάζονται 8 χάρτες της Κέας από περιηγητικές εκδόσεις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Ο Φάρος του Αγίου Νικολάου – Ο παλιός φακός του
Ο Φάρος του Αγίου Νικολάου καλωσορίζει τους επισκέπτες στο λιμάνι της Κέας. Χτισμένος στα ερείπια του ιερού ναού του Ποσειδώνα από την Γαλλική Εταιρία Φάρων, με ύψος πύργου 8 μ. και εστιακό ύψος 32 μ., είναι ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες το 1831 και ο δεύτερος στην Ελλάδα, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ως «ιδιαίτερα αξιόλογη αρχιτεκτονικά κατασκευή και αντιπροσωπευτικό δείγμα φάρου». Στην υπαίθρια έκθεση παρουσιάζεται το παλιό φανάρι και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του με φόντο το σημερινό του φως.
Ο ατρόμητος Λάμπρος Κατσώνης και η άγνωστη αγωνίστρια Άννα Λαούπη
Η ιστορία του Λάμπρου Κατσώνη δίπλα στο ιστορικό κανόνι στην Πλατεία Ηρώων της Κορησσίας είναι μια ακόμη ιστορία που αξίζει να ειπωθεί. Το στενότερο σημείο γης στον κόλπο του Αγίου Νικολάου υπήρξε το σκηνικό για ένα επεισόδιο από τη νεότερη ελληνική ιστορία που επηρέασε σημαντικά την Κέα και τους κατοίκους της.
Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλεται ακόμα η ιστορία της Τζιώτισσας, Άννας Λαούπη, μιας άγνωστης ηρωίδας της επανάστασης. Η προσφορά της υπήρξε σημαντική και μας κάνει περήφανους μέχρι σήμερα.
Η ένταξη της στο πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”
Η υπαίθρια έκθεση έχει στόχο να αναδείξει τα κομμάτια αυτά της ιστορίας των θαλασσών της Κέας. Θα εκτείνεται σε διάφορα σημεία στην Κορησσία και στο Βουρκάρι, στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.
Η ένταξη του έργου «Υπαίθρια έκθεση – Τα ναυάγια και η ιστορία των θαλασσών της Κέας. Κομμάτια από το παρελθόν αναδεικνύονται και χαράζουν το δρόμο για το μέλλον» στον Άξονα «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το έργο έχει ενταχθεί στις δράσεις για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η δημιουργία μίας υπαίθριας έκθεσης υλικού σχετικού με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, η παραγωγή, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και απόθεση του ιστορικού και πολιτιστικού υλικού της Κέας, όπως και δράσεις δημοσιότητας.
Κομμάτια από το παρελθόν αναδεικνύονται και χαράζουν το δρόμο για το μέλλον
Η ιστορία της Κέας και η ζωή στο νησί καθορίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων από τη θάλασσα που την περιβάλλει. Τα ναυάγια της Κέας, ο Φάρος του Αγίου Νικολάου, οι λόγιοι περιηγητές και χαρτογράφοι, ο ατρόμητος Λάμπρος Κατσώνης είναι όλα ιστορίες που άφησαν το αποτύπωμά τους στο νησί, στον πολιτισμό του, εμπότισαν την μνήμη των κατοίκων του, συντέλεσαν στην πρόοδο και την ευημερία του. Είναι ιστορίες που οφείλουμε να αναδείξουμε γιατί θα χαράξουν το δρόμο για το μέλλον μας. Είναι ιστορίες που θα μπορούσαν να καθιερώσουν την Κέα ως διεθνή καταδυτικό προορισμό, αλλά και ως έναν προορισμό με ιδιαίτερο πλούτο ιστορικό και πολιτισμικό.
Η υπαίθρια έκθεση έχει στόχο να αναδείξει τα κομμάτια αυτά της ιστορίας των θαλασσών της Κέας. Θα εκτείνεται σε διάφορα σημεία στην Κορησσία και στο Βουρκάρι, στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.
Ψηφιακό αποθετήριο πολιτισμού και ιστορίας
Το υποέργο αυτό αφορά στην παραγωγή, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και απόθεση του ιστορικού και πολιτιστικού υλικού της Κέας, σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές και προδιαγραφές, καθώς και η διάθεση του υλικού αυτού μέσω πλατφόρμας διαδικτυακών υπηρεσιών (web services), που θα αναπτυχθεί. Στόχος είναι η προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους επισκέπτες και η ταυτόχρονη προσέλκυσή τους στις δυνατότητες πολιτισμού που προσφέρονται στην Κέα, όπως και η προσέγγιση των απανταχού χρηστών διαδικτύου.
Δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης – ευαισθητοποίησης
Το υποέργο αφορά στην ενημέρωση και παρακίνηση των πολιτών και των επιχειρήσεων του νησιού, καθώς και των επισκεπτών για την ενεργή συμμετοχή και δράση στο πλαίσιο του εγχειρήματος. Περιλαμβάνει σχεδιασμό καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην λογική της δημιουργίας ενός Brandname για τα ναυάγια και την ιστορία των θαλασσών της Κέας, δράσεις ψηφιακής προβολής και προώθησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην διαδικτυακή πύλη του Δήμου, διοργάνωση ημερίδας, έκδοση ενημερωτικών εντύπων και παραγωγή video animation προβολής της δράσης.
Τα οφέλη του έργου είναι πολλά και θα τα συνοψίσουμε στα εξής:
- Οι πολίτες του νησιού θα αποκτήσουν ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και δραστηριοποιούνται.
- Η ανάδειξη του νησιού ως διεθνής καταδυτικός προορισμός αλλά και ως ένας προορισμός με ιδιαίτερο πλούτο ιστορικό και πολιτισμικό.
- Η δημιουργία ολοκληρωμένου ψηφιακού υλικού που δεν υπάρχει έως σήμερα, με στόχο την διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Η δημιουργία ενός διεθνούς brandname, που θα διευρύνει το τουριστικό προϊόν και θα καταστήσει το νησί πόλο έλξης και τουριστικό προορισμό για όλο τον κόσμο.
Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κέας και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εν Χορδαίς & Οργάνοις: Στιγμές που μοιραστήκαμε με τον Σταύρο Ξαρχάκο στη Σύρο
10 Ιαν. 2025 - 11:08 - “Φέτος το παιχνίδι παίζεται αλλιώς...”
10 Ιαν. 2025 - 6:16 - Πάρος: Ψηφιακή αποτύπωση και προβολή των αρχαίων υπόγειων λατομείων μαρμάρου στο Μαράθι
9 Ιαν. 2025 - 18:15 - Ο Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης
9 Ιαν. 2025 - 6:22 - Ψηφιακά στα “χνάρια” του Μάνου Ελευθερίου
9 Ιαν. 2025 - 6:16