Η Μύκονος ως ένας σημαντικός πολιτιστικός προορισμός

Το Mykonos Art Festival, επέστρεψε ανανεωμένο, γεμάτο φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες για να μας συστήσει ξανά το νησί των ανέμων, ως έναν πολιτιστικό προορισμό. Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, Ίλια Παπασπύρου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τις νέες της αρμοδιότητες και για όλα όσα θα συναντήσουν οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της Μυκόνου κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

“Υπάρχει ένα σκεπτικό σε αυτό που ήθελα να κάνω. Ήθελα να απλώσουμε την τέχνη σε διάφορους χώρους μέσα στη Χώρα, στα σοκάκια και στις πλατείες.  Είναι γεγονός ότι η Χώρα της Μυκόνου καταλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι από τους τουρίστες , τα τραπεζοκαθίσματα και τα εμπορικά καταστήματα. Θέλησα λοιπόν να παρέμβουμε κατά κάποιον τρόπο στο δημόσιο χώρο, αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να έχει και διαφορετικές χρήσεις. Να αιφνιδιάσει τον περιπατητή ή τον τουρίστα, ακόμα και τον κάτοικο και  να του δημιουργήσει  κάποια συναισθήματα που έχουμε ξεχάσει. Αυτό πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μόνο μέσω της τέχνης”

“Πάνω σε αυτό το σκεπτικό εντάσσεται και το εικαστικό κομμάτι που θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες. Πέντε σημαντικοί εικαστικοί καλλιτέχνες, εμπνεύστηκαν  από τη Μύκονο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, έτσι ώστε να στήσουν το έργο τους κάπου μέσα στη Χώρα. Φτιάξαμε και μια διαδρομή, έναν χάρτη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια περιπατητική διαδρομή, κάπως διαφορετική, που όποιος την ακολουθήσει θα συναντήσει στο δρόμο του και τα πέντε έργα των καλλιτεχνών”  Την Κυριακή είναι η επίσημη ξενάγηση

Εικαστικές δημιουργίες σε κάθε γωνιά

Το πρώτο έργο θα είναι μια γλυπτική σύνθεση του Χάρη Κοντοσφύρη, με τίτλο  «Σύναξη πουλιών», που περιγράφει την συνάθροιση πουλιών σε μια γωνιά της πόλης της Μυκόνου.  Πρόκειται για μία κατασκευή στο ύψος ενός μπαλκονιού μέσα στα Ματογιάννια που θα “αναγκάσει” το περιπατητή να σηκώσει το κεφάλι του ψηλά και να αφουγκραστεί το κελάηδισμα των πουλιών και τους ήχους που έχει δημιουργήσει Ραφαέλα Δεληγιάννη “Τα πουλιά είναι το δέλεαρ των ανθρώπων για το επουράνιο, για την σχέση μας με το πέραν. Η ηχητική σύνθεση κρούει τα φύλλα, έλκει νότες  πιάνου, εκφωνεί τιτιβίσματα” 

Στο προαύλιο του δημαρχείου, η  Μαργαρίτα Πέτροβα  με την εγκατάσταση “il était un petit navire” και τους ήχους της Άννας Στερεοπούλου, παρουσιάζει “ένα ανθρωπολογικό έργο βασισμένο στο αίσθημα της ανθρώπινης επιβίωσης μέσα από τις δύσκολες συνθήκες που θέλει να δείξει την αντίθεση μεταξύ πολιτισμού και ενστίκτου” . Με μια μεταλλική βάρκα όπου στο εσωτερικό της αποκαλύπτεται ένα τοιχίο δομημένο με την τεχνική της ξερολιθιάς και με μουσική υπόκρουση το γνωστό παιδικό τραγούδι “ ήταν ένα μικρό καράβι “  φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με τη σκληρότητα και τη βιαιότητα της ανάγκης για επιβίωση.

Το έργο του Δημήτρη Λάμπρου, «White labyrinth»- Λαβύρινθος, που θα βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Αντωνίου,είναι ένας λαβύρινθος με πανιά που θα μπορεί ο καθένας να μπει μέσα και να ακολουθήσει τη διαδρομή που στο τέλος της θα τον φέρει αντιμέτωπο με τους στίχους του ποιητή T.S Eliot, “αποτυπωμένους στο έδαφος της Μυκόνου να μας θυμίζουν: πως δεν πρέπει να χαθεί η σοφία από τη γνώση, η γνώση μέσα στην άπειρη διαθέσιμη πληροφορία και τελικά να χαθεί η ζωή μέσα στην ίδια τη ζωή…”

Ο Άκης Ουλκέρογλου, ένας από τους νεότερους καλλιτέχνες, με το έργο “Portable Landscapes” - “Φορητά Τοπία” που είναι εμπνευσμένο από το νησί της Μυκόνου, δημιουργεί μια διαδραστική σχέση με τον θεατή και τον βάζει στη διαδικασία του να παρατηρήσει τις μοναδικές ομορφιές που υπάρχουν σε όλο το νησί. Η εγκατάσταση είναι ένας “τοίχος” (ξύλινο πάνελ) με μία τρύπα σαν παράθυρο, πλαισιωμένο όμως με κορνίζα για να δίνει την έννοια ενός πίνακα ζωγραφικής, ενός έργου τέχνης. Το τοπίο που ξεχωρίζει μέσα στην κορνίζα καλεί τον θεατή να το παρατηρήσει ως εικαστικό έργο, να αλληλεπιδράσει και τέλος να του δώσει ένα τίτλο, αφού κάτω από τον “πίνακα” αναγράφεται: “δώσε τον δικό σου τίτλο” - “give your own  title”.

Τέλος, ο Βασίλης Καβουρίδης  που ζει πολλά χρόνια στη Μύκονο,  θα στήσει στην πλατεία Αγίας Μονής το έργο «I build  the abyss» μας λέει πως “Ο άνθρωπος είναι αυτός που γεννά την πραγματικότητα. Η φυσιολογία μας, μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Τα αισθητήριά μας είναι ατελή όργανα. Διαβάζουν τον κόσμο μέσα σε ένα συγκεκριμένο, μικρό φάσμα το οποίο μας δίνει μια πολύ μικρή εικόνα αυτού που πραγματικά υπάρχει γύρο μας και είναι όλο ένα ψεύτικο, γέννημα του μυαλού μας”

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 3 Ιουλίου. Με σημείο αφετηρίας το Δημαρχείο, στις 19.30 θα ξεκινήσει μια  πρωτότυπη περιπατητική διαδρομή με ξεναγούς τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Ένα νησί που θα παράγει πολιτισμό

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό ήταν το να δεχθούν οι καλλιτέχνες να συμμετάσχουν, να ταξιδέψουν στο νησί της Μυκόνου για να να στήσουν in situ το έργο τους και να το παρουσιάσουν. “ Φέτος, προσπαθήσαμε να είναι λίγο πιο art το φεστιβάλ. Θελήσαμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα και να προβάλλουμε κι άλλες τοποθεσίες και χώρους του νησιού που δεν είναι απολύτως αυτονόητοι. Θα κάνουμε μια εξαιρετική συναυλία στην καθολική εκκλησία, μια συναυλία μπαρόκ μουσικής στο αίθριο του αρχαιολογικού χώρου και θα φιλοξενήσουμε το Athens Open Air Film Festival με τις OPEN AIR FULL MOON προβολές δίπλα στο κύμα, στην παραλία της Αγίας Άννας. Στις 12 του μηνός θα δούμε το The Big Lebowski των αδερφών Κοέν, και στις 13 το Μoulin Rouge του Μπαζ Λούρμαν”

 H κα Παπασπύρου, κλείνοντας, αναφέρθηκε στην επιθυμία της να μπει η Μύκονος στο χάρτη και με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είναι καταχωρημένη στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστικά είπε: “Υπάρχουν και άνθρωποι, ντόπιες δυνάμεις, να το υποστηρίξουν και ιδέες και εξαιρετικοί χώροι κι αυτό νομίζω ότι ανοίγει μία προοπτική”.