Πέτρα και ύδωρ, μια έκθεση που ονειρεύεται να μας ταξιδέψει

  • Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022 - 06:17

Την έκθεση ζωγραφικής της Αθηνάς Μαραγκού “ Πέτρα και ύδωρ”, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει από σήμερα το φιλότεχνο κοινό της Σύρου στον πολιτιστικό χώρο της έπαυλης Τσιροπινά.

Η έκθεση αφορά κυριολεκτικά στην πέτρα και το νερό. Η πέτρα, άλλοτε ακατέργαστη ως βράχος και άλλοτε κατεργασμένη με τη μορφή φάρων, σπιτιών, κτισμάτων κτλ και το υγρό στοιχείο άλλοτε ως ήρεμη ακύμαντη λίμνη κι άλλοτε σαν μανιασμένη θάλασσα. Η δημιουργική πορεία της καλλιτέχνιδας, μας ταξιδεύει στη Σύρο, στη Χίο, στη Ρόδο, στη Μονεμβάσια αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και τις βόρειες θάλασσες.

Τοπία σε φυσική μορφή, ρεαλισμός σε λάδι και ακρυλικό, συνθέτουν την ξεχωριστή θεματική έκθεση, από την οποία “ξεφεύγει” ένα μόνο έκθεμα . Όπως μάς είπε η δημιουργός:

Υπάρχει ακόμα ένας πίνακας τον οποίον εγώ ονομάζω εκτός θέματος αν και δεν είναι απαραίτητα. Πρόκειται για το μικρό  παιδί σε έναν καταυλισμό στη Συρία που είχε “συλλάβει” ο φωτογραφικός φακός κι εκείνο, νομίζοντας πως ο φακός είναι η κάννη ενός όπλου, σήκωσε τα χεράκια ψηλά τα οποία, όπως και το βλέμμα του, έμειναν πετρωμένα”.

Η Αθηνά Μαραγκού, αν κι επισκέπτεται συχνά τη Σύρο, είναι η πρώτη φορά που εκθέτει έργα της στο νησί.

“Πέτρα και ύδωρ. Σταθερότητα και κίνηση. Συμβολισμός διαχρονικός και αέναος.

Από την μια πλευρά η πέτρα, στιβαρή, σταθερή, ογκώδης και δυναμική, άλλοτε πρωτόγονη,ακατέργαστη.

Άλλες φορές με επεξεργασμένο από την φύση σχήμα ή εξευγενισμένη από την ανθρώπινη παρουσία και φαντασία.
Σύμβολο της ανάγκης μας για ασφάλεια, συνέχεια και δημιουργία.
΄Υδωρ!. Νερό! Θάλασσα! Αντίπαλο(;) δέος. Κίνηση αέναη, αδιάλλειπτη. Ταξίδι, πότε σε φορτουνιασμένα πελάγη, άγρια, ψάχνοντας φάρο και λιμάνι.
Πότε ηρεμία και γαλήνη σε μπλέ και γαλάζια χρώματα..
Χρώμα της στεριάς, της πέτρας το θερμό γκρίζο καφέ, σε αντίθεση με το γαλάζιο της θάλασσας, αντίπαλες αλλά και αρμονικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Γεννήματα της ίδιας φύσης!
Αντικρουόμενες δυνάμεις που αποτελούν την έμπνευσή μου.
Έμπνευση, για μένα την Αθηνά Μαραγκού, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και σήμερα, παντρεμένη με δύο παιδιά στην Αθήνα.
‘Εκφραση μου οι μπογιές, αποτυπώματα συναισθημάτων και δημιουργίας.

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά!”
Αθηνά Μαραγκού

 

Ταυτότητα Έκθεσης:

Χώρος: Πολιτιστικός Χώρος “Έπαυλη Τσιροπινά” – Ποσειδωνία
Ημερομηνία: Από Τετάρτη 6 έως Τρίτη 12 Ιουλίου
Ώρες λειτουργίας: 16.00-21.30
Συνδιοργάνωση: Δήμος Σύρου Ερμούπολης