Το Akropoditi DanceFest 2022 είναι και πάλι εδώ

Για ένατη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών στη Σύρο, επιστρέφει με ένα πλούσιο και άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει

- Πενθήμερα, τριήμερα και διήμερα εκπαιδευτικά εργαστήρια και παρουσιάσεις

- Παραστάσεις

- Διαλέξεις και Ανοιχτούς αυτοσχεδιασμούς (Jams)

- Προβολές και παράλληλες δράσεις σε όλο το νησί

Από το 2013, με συνεχή παρουσία και δράσεις όλο το χρόνο, το φεστιβάλ του Ακροποδητί, προσπαθεί να καταστήσει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων έναν τόπο συνάντησης και πολιτιστικής ανταλλαγής ανάμεσα σε καταξιωμένους αλλά και νέους δημιουργούς σύγχρονων ομάδων χορού, θεάτρου και παραστατικών τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φέτος, από τις 9 έως τις 22 Ιουλίου προσφέρονται δωρεάν:

- Εργαστήριο δημιουργικού χορού και τραγουδιού για άτομα 65+

- Εργαστήριο δημιουργικού χορού για άτομα με και χωρίς κινητικές αναπηρίες

- Παραμύθι χόρεψε! Εργαστήριο σωματικής έκφρασης (δραματοποίηση παραμυθιού) για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών

Η Βιβή Σκλιά , υπεύθυνη σχεδιασμού, προβολής και επικοινωνίας του φεστιβάλ, μίλησε στην Κοινή Γνώμη για το φετινό πρόγραμμα : “Φέτος είναι μια χρονιά που το φεστιβάλ θα παρουσιαστεί ξανά κάπως πιο ολοκληρωμένο μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας που η κατάσταση ήταν δύσκολη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό, ήταν όμως μια πολύ δύσκολη χρονιά μέχρι να φτάσουμε εδωώ γιατί δεν ξέραμε μέρα με τη μέρα που μπορούμε να στηριχθούμε. Δεν ήμασταν σίγουροι αν θα καταφέρει να γίνει καν το φεστιβάλ”

Παρά τις δυσκολίες, η ομάδα του Ακροποδητί, κατάφερε και φέτος να διοργανώσει ένα φεστιβάλ με εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα που θα συμπεριλαμβάνει όλους και όλες.

“Το πρόγραμμα, όπως κάθε χρονιά, δεν έχει κάποια συγκεκριμένη θεματική. Στηρίζεται κυρίως στην ποικιλία εκδηλώσεων, ανθρώπων, ενδιαφερόντων και αναφέρεται περισσότερο στο μοίρασμα και στην ανταλλαγή” λέει η Βιβή Σκλιά “Προσπαθούμε κάθε χρόνο να παρουσιάζουμε και κάτι διαφορετικό. Φέτος, θα γίνει ένα εργαστήριο vertical dance που είναι ένας χορός που γίνεται με σκοινιά κάθετα στην επιφάνεια ενός τοίχου. Είναι κάτι που θα γίνει πρώτη φορά στη Σύρο. Για μια ακόμα χρονιά θα διεξαχθούν επίσης, κάποια δωρεάν εργαστήρια για παιδιά, για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών αλλά κι ένα εργαστήριο για άτομα με και χωρίς κινητικές δυσκολίες που θα δουλέψουν μαζί και θα μάθουν πως να κινούνται και να εκφράζονται παρέα”

Τα εργαστήρια θα διεξάγονται καθημερινά από το πρωί μέχρι το απόγευμα και κάθε βράδυ θα υπάρχει κάποια εκδήλωση. Ένα μεγάλο μέρος των εργαστηρίων θα γίνεται στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί ενώ το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί και σε άλλου χώρους όπως το θέατρο Ευανθία Καΐρη, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη, ο Ταρσανάς αλλά και το θέατρο Απόλλων το οποίο είναι η πρώτη φορά που παραχωρείται στο φεστιβάλ.

Η δραματουργία του χορού ως έννοια και πράξη, εργαστήριο κίνησης, αναπνοής, χορού και τραγουδιού για άτομα ώριμης ηλικίας , δημιουργικό μάθημα μπαλέτου, εργαστήριο σωματικής έκφρασης (δραματοποίηση παραμυθιού) , βάσεις του σύγχρονου χορού και της τεχνικής του χορού στο πάτωμα, εργαστήριο δημιουργικού χορού για άτομα με και χωρίς κινητικές αναπηρίες , είναι μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια που περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνουν και δύο διαλέξεις. Η πρώτη, με τίτλο «Σύγχρονος Χορός και Τρίτη Ηλικία: Μια μελέτη πάνω στη δουλειά της ομάδας ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ω» θα γίνει με αφορμή το εργαστήριο της Αντιγόνης Γύρα και η δεύτερη διάλεξη θα γίνει από τον Χρήστο π\Πολυμενάκο με τίτλο “Body/ Word - Performance Writing: δημιουργία, έρευνα, διδασκαλία από, για, με την κοινότητα; Μια συζήτηση”

To Akropoditi DanceFest από πάντα, ήταν ανοιχτό σε κάθε μορφή τέχνης όπως η μουσική, το θέατρο, η φωτογραφία και από πολύ νωρίς φιλοξενούσε αξιόλογους εκφραστές της. Έτσι, κάθε χρόνο, άνθρωποι από όλον το κόσμο, έρχονται στη Σύρο ειδικά για το φεστιβάλ το οποίο αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική πρόταση αναβαθμίζοντας σταθερά και κάθε χρόνο την ποιότητα των υπηρεσιών και των εκδηλώσεών του.

Πληροφορίες φεστιβάλ

Εισιτήρια παραστάσεων: 

Σε βραδιά με μία παράσταση: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο*  

*Συμμετέχοντες των Εργαστηρίων / Μαθητικό / Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ ΑμεΑ  

– Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις του φεστιβάλ διατίθενται για προπώληση από την 1η Ιουνίου 2022, σε ηλεκτρονική μορφή, από την υπηρεσία ticketservices.gr

– Η προσέλευση στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ πρέπει να γίνεται 30 λεπτά πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης

– Στις προβολές και στις δωρεάν παραστάσεις του φεστιβάλ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπ. Υγείας και του ΥΠΠ

Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε χώρους με συνωστισμό.