¡syroskidz! - Το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων

28, 29, 30 Ιουλίου 2022, Σύρος
  • Τετάρτη, 13 Ιουλίου, 2022 - 06:27

Το ¡syroskidz!, ένα φεστιβάλ ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, πραγματοποιείται για 5η χρονιά, στη Βάρη της Σύρου, με δράσεις που αφορούν στη θάλασσα και τα νησιά, από τις 28 μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Το Φεστιβάλ που εμπνεύστηκε και επιμελείται η Χρηστιάννα Πάπιτση υλοποιείται με παραγωγή της Εν.Το.Πο.Συρο με την συνεργασία συνδιοργανωτών, πολύτιμων χορηγών, τοπικών επιχειρήσεων της κοινότητας, εκπαιδευτικών οργανισμών, καλλιτεχνών και εμψυχωτών. Επίσης, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Στο ¡syroskidz!, όλες οι δράσεις είναι δωρεάν. Επίσης, τα παιδιά προσέρχονται στις δράσεις με την ευθύνη των γονιών που τα συνοδεύουν.

Στο πρόγραμμα του φετινού ¡syroskidz!

28/7-28/8: 8η Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής

Για άλλη μια χρονιά, η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδα που διοργανώνει την Aegean Kids Biennale. Το θέμα είναι «Σαν Αλκυόνη στα Χρώματα του Αιγαίου» και στόχος είναι η ανάδειξη του Αιγαίου ως πηγή έμπνευσης. Μαζί με το εκπαιδευτικό υλικό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, τα έργα έχουν προσανατολισμό στην ομόνοια και την ελπίδα εν όψει των κοινωνικών εξελίξεων, κάτω από το σύνθημα «Ας ανέβουμε στο κύμα της ελπίδας». Συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς, με μεγάλα συλλογικά έργα: Εν χορδαίς και Οργάνοις, Αερόστατο, Κιμωλία, Camp Δελασάλ, Πολυχώρος Πολιτισμού, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Σύρου, Νηπιαγωγείο Μάννα, 3ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, Νηπιαγωγείο Φοίνικα.

28/7, 8μ.μ., Θεατράκι Συλλόγου Χρουσών: «Αγκαλιάσετε τη Γη... Σώστε τον πλανήτη»

Η διαδραστική θεατρική παράσταση από την ομάδα Weland, με τραγούδι, χορό, δράση, χιούμορ και βασικό συστατικό την ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Κύριο θέμα της η ευαισθητοποίηση για το φυσικό περιβάλλον. Η κακιά Ρύπη θέλει να αυξήσει κι άλλο τη θερμοκρασία της Γης και να τριπλασιάσει τα καυσαέρια. Στόχος της είναι να καταστρέψει τα πάντα... λιώνοντας τους πάγους! Μόνο τα παιδιά μπορούν να οδηγήσουν την πλοκή της ιστορίας σε ένα αίσιο τέλος!

Ιστορικό

Προάγγελος του είναι η Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής που διοργανώνεται από το 2014. Ως φυσική συνέχεια, το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων ¡syroskidz! δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2017, έμπνευση και πρωτοβουλία της Χρηστιάννας Πάπιτση, περιφερειακής συμβούλου, τότε εντεταλμένης στο Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Από το 2020, εκπροσωπείται από την πολιτιστική εταιρεία Εν.Το.Πο.Συρο, με την εθελοντική συμβουλευτική συμμετοχή της κας Πάπιτση. Το 2017, πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, ενώ το 2018 και το 2019 ταξίδεψε και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων (Φολέγανδρο, Σίφνο, Κύθνο, Κίμωλο, Δονούσα), όπου συμμετείχαν περίπου 300 παιδιά στα έξι νησιά. Το 2020, η Υπαίθρια Έκθεση Παιδική Ζωγραφικής συμμετείχε στην 1η Ολυμπιάδα Παιδικής Ζωγραφικής της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο το φθινόπωρο 2020 και όπου κάποια από τα έργα βραβεύτηκαν. Το 2021, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας και των δυσχερειών που ο Πολιτισμός βίωσε, το ¡syroskidz! περιορίστηκε στη Σύρο. Ωστόσο, ο στόχος παραμένει η δικτύωση του πολιτισμού για τα παιδιά των Κυκλάδων. Θα ξαναταξιδέψουμε στις Κυκλάδες!

Φιλοσοφία

Η ιδέα γεννήθηκε όταν παρατηρήσαμε ότι λίγες οργανωμένες δράσεις γίνονται στις Κυκλάδες αποκλειστικά για παιδιά. Εμείς πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας χρειάζονται μια όμορφη παιδική ηλικία, γεμάτη γνώση, αξίες κι απεριόριστη χαρά, ώστε αργότερα, ως ενήλικες και ενεργοί πολίτες, να δομήσουν μια ευτυχέστερη κοινωνία. Γι’ αυτό, το ¡syroskidz! έχει τόσο ψυχαγωγικό όσο και παιδαγωγικό χαρακτήρα: Πίσω από κάθε δράση υπάρχει μια αξία, μια δεξιότητα ή μια εμπειρία χρήσιμη για τη ζωή.

Σταθερός θεματικός άξονας του είναι το θαλάσσιο περιβάλλον και το οικολογικό πρόσημο στην καθημερινότητα των ελληνικών νησιών, γι’ αυτό υλοποιείται -ως επί των πλείστων- σε εναλλακτικούς παραθαλάσσιους χώρους. Ωστόσο, κάθε χρόνο έχει έναν ειδικό αφιερωματικό και αξιακό χαρακτήρα. Για το 2022, οι δράσεις περιφέρονται γύρω από τον αφορισμό του φιλόσοφου Φ. Νίτσε «Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό».

Τέλος, επιθυμούμε αυτό το φεστιβάλ να είναι το φεστιβάλ όλων των παιδιών που ζουν στα νησιά των Κυκλάδων, με έμφαση στα μικρά μας νησιά που χρειάζονται ενίσχυση στο πεδίο της πολιτιστικής ενεργοποίησης και ακροθιγώς του πολιτιστικού τουρισμού. Με τον Πολιτισμό τέταρτο πυλώνα της αειφορίας, επιχειρούμε να ενισχύσουμε τη τοπική βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας.

Περιγραφή

Το ¡syroskidz! είναι το πρώτο φεστιβάλ ειδικά για παιδιά, βιωματικό, διαδραστικό και καινοτόμο. Μπορεί να συμπεριλάβει -εκτός από την εικαστική έκθεση- δημιουργικά παιχνίδια, μουσειοπαιδαγωγική, κουκλοθέατρο, προβολές ταινιών animation, αφήγηση παραμυθιού, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με ρεπερτόριο ειδικά διαμορφωμένο για το παιδικό κοινό, γιόγκα, γυμναστική, αλλά και ψυχαγωγικά βιωματικά εργαστήρια με βάση τις τέχνες, τις επιστήμες  και το πνεύμα.

Προς αυτόν τον στόχο, προσκαλούμε επαγγελματίες και φορείς που έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους με εξειδικευμένες δράσεις που αφορούν στα παιδιά. Η κεντρική ομάδα της διοργάνωσης λειτουργεί με συντονισμό, ευρηματικότητα και ζήλο: παιδαγωγοί, ψυχαγωγοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες, δημιουργούν παιχνίδια, θεάματα, εργαστήρια και άλλες δράσεις, ενώ σύμβουλοι πολιτισμού, φωτογράφοι, τεχνικοί και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών εργάζονται στο παρασκήνιο.

Επίσης, όλα τα χρόνια το ¡syroskidz! έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Δήμων των Κυκλάδων, ενώ τοπικοί επαγγελματίες κάνουν χορηγίες, χρηματικές ή προϊοντικές.

Στόχευση κοινού

Το ¡syroskidz! αφορά τα παιδιά κάθε ηλικίας. Ακόμα, αφορά τους ενήλικες που θέλουν να βιώσουν και να θυμηθούν το γνήσιο της παιδικότητας. Μακροπρόθεσμη πρόθεσή μας είναι να προσελκύσουμε κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακινώντας τους επισκέπτες να βρεθούν σε νησιά των Κυκλάδων των οποίων η τουριστική κίνηση επιδέχεται ενθάρρυνσης. Ήδη, τα προηγούμενα χρόνια διεξαγωγής του Φεστιβάλ απέδειξαν ότι η απήχησή του στις τοπικές κοινωνίες τις παρακίνησε να δημιουργήσουν νέες προοπτικές για δράσεις.

Σχετικά αρχεία: 
Ετικέτες: