Eγκαίνια έκθεσης "Θαλασσογραφίες"

Η θάλασσα, μια αστείρευτη και διαχρονική πηγή έμπνευσης

Το Σάββατο το βράδυ, άνοιξε τις πόρτες της στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, η ζωγραφική έκθεση “Θαλασσογραφίες” από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσία του Διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα. Μια έκθεση, που αποτελεί συλλογή των σημαντικότερων ίσως ζωγραφικών έργων που αναπαριστούν κι εκφράζουν την αιώνια επιρροή που ασκούσε το υδάτινο στοιχείο σε κάθε μορφή της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας μας. Η θάλασσα, η οποία υπήρξε πάντα ζωογόνος δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, μοιραία, υπήρξε και μούσα σπουδαίων καλλιτεχνών που θέλησαν να την κατακτήσουν μέσα από την τέχνη τους.

Μια σημαντική ιστορική έκθεση σε ένα σημαντικό ιστορικά νησί

Τα εγκαίνια της έκθεσης και την ομιλία του κ. Στουρνάρα, προλόγισαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Αλίκη Λεονταρίτη και ο δήμαρχος Δήμου Σύρου - Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ, με τη σειρά του, μίλησε για την αρχέγονη και διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα και για την καταλυτική επίδρασή της στην ιστορία, στην παράδοση και στην κουλτούρα των λαών που ζουν στις ακτές της, η οποία αναπόφευκτα καταγράφηκε πληθωρικά στην νεοελληνική τέχνη μέσω της θαλασσογραφίας. Όπως είπε: “Εξαιρετικά έργα τέχνης αυτού του ζωγραφικού είδους, από τα μέσα του 19 ου αιώνα ως τη σύγχρονη εποχή, ανήκουν στη συλλογή της ΤτΕ και τα πιο αντιπροσωπευτικά από αυτά παρουσιάζονται εδώ αναδεικνύοντας έτσι τις διαφορετικές εικόνες της θάλασσας που συγκίνησαν και συγκινούν δημιουργούς και θεατές όλων των εποχών. Είναι ιδιαίτερη η χαρά που οι “Θαλασσογραφίες” ταξιδεύουν στη Σύρο, τόπο με πολλή πλούσια ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά αλλά και σύγχρονη δράση. Ακόμα, είμαστε χαρούμενοι που φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, τμήμα του ιστορικού αρχιτεκτονήματος όπου στις αρχές της πορείας του ελληνικού κράτους λειτούργησαν αποθήκες διαμετακομίσεως για την εμπορική δραστηριότητα στο σημαντικό αυτό λιμάνι, καθιστώντας το πηγή οικονομικής ανάπτυξης και πολιτιστικής κίνησης”.

Μια πλούσια εικαστική απόδοση του θαλασσινού τοπίου

Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Στουρνάρα, οι παρευρισκόμενοι περιηγήθηκαν στους χώρους της Πινακοθήκης Κυκλάδων ενώ η επιστημονική υπεύθυνη κι επιμελήτρια της συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος, κα Χάρις Κανελλοπούλου, ξενάγησε τους επισήμους στα έργα της έκθεσης. “Η έκθεση ‘Θαλασσογραφίες’ είναι μια έκθεση που είναι αφιερωμένη στη θάλασσα και στις διαφορετικές πτυχές που ενεργοποίησαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων ζωγράφων από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τη σύγχρονη εποχή ώστε να απεικονίσουν πολλές και διαφορετικές όψεις της . Παρουσιάζουμε 51 θαλασσογραφίες από τη συλλογή της ΤτΕ με διαφορετικά θέματα είτε αυτά αφορούν τη θάλασσα και το μεγαλείο της φύσης, είτε αφορούν το παράκτιο και το νησιωτικό τοπίο, τη θάλασσα και τα ιστορικά γεγονότα, τη λιμενογραφία, την πλοιογραφία, τη δραστηριότητα του ανθρώπου, την απόλαυση που αντλούμε από αυτήν με το σώμα και το πνεύμα” δήλωσε στην Κοινή Γνώμη η κα Κανελλοπούλου.

Οι ευγενείς και ενεργοί πολίτες της Σύρου

Λίγο πριν αποχωρήσει από την έκθεση, ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας αποκλειστικά στην Κοινή Γνώμη, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του με το νησί της Σύρου αλλά και στην εκτίμηση που τρέφει για τους κατοίκους της: “Είναι μεγάλη μου χαρά που μπορέσαμε και οργανώσαμε την έκθεση αυτή μαζί με τον δήμο Σύρου- Ερμούπολης, με τους καλύτερους πίνακες θαλασσογραφιών που έχουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως ξέρετε, τη Σύρο την αγαπώ πάρα πολύ, έχω σπίτι εδώ και χρόνια κι έρχομαι πολύ συχνά αλλά αγαπώ πολύ και τους κατοίκους της, επειδή είναι άνθρωποι πολύ ευγενείς, με ιστορία αλλά και με ενεργό δράση σήμερα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να παρουσιάσουμε εδώ αυτήν την έκθεση και προσκαλώ όλον τον κόσμο και τους επισκέπτες της Σύρου να έρθουν να τη δουν”.

Τα μυστικά της θάλασσας και της τέχνης

Η έκθεση θα παραμένει ανοιχτή για το κοινό κάθε Δευτέρα και Τετάρτη: 19.00-22.00, και κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 11.00-13.00 & 19.00-22.00, μέχρι τις 1Ο Σεπτεμβρίου 2022, ενώ η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, κα Κανελλοπούλου, θα βρίσκεται συχνά στη Σύρο ώστε να συναντά και να συνομιλεί με τους επισκέπτες: “Εμείς θα βρισκόμαστε εδώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στα κλεισίματα των εβδομάδων, από Πέμπτη ως Κυριακή, έτσι ώστε να μπορούμε να ξεναγούμε τους επισκέπτες της έκθεσης. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να δώσουμε πληροφορίες και στοιχεία για τα έργα, να μιλήσουμε όχι μόνο για αυτά τα οποία όλοι θα απολαύσουν βλέποντας τις εικόνες των έργων τέχνης αλλά και για τα μυστικά τους, για τους δημιουργούς τους και για τα ιστορικά στοιχεία που γνωρίζουμε”.