Η τέχνη της βιβλιοδεσίας σε έναν τόπο που την τίμησε

Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο βιβλιοδεσίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα το απόγευμα κάποια λίγα τυχερά παιδιά της Σύρου.

Η δημοτική βιβλιοθήκη Σύρου - Ερμούπολης σε συνεργασία με το “Ινστιτούτο έρευνας, μελέτης και ανάδειξης ιστορικών οπτικοακουστικών τεκμηρίων”, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Χρήστου Λούκου  «Τυπογραφία και Τυπογράφοι στην Ερμούπολη της Σύρου (19ος – 20ος αιώνας)», διοργάνωσαν ένα εργαστήρι βιβλιοδεσίας για παιδιά 7 – 12 ετών, στο οποίο η εκπαιδευτικός και βιβλιοδέτης Στέλλα Λέγγα θα τα μυήσει στην τέχνη και τεχνική της βιβλιοδεσίας. Μια τέχνη, ακόμα παλαιότερη κι από αυτήν της τυπογραφίας, η οποία συντέλες ε καθοριστικά στη διάσωση και συντήρηση σπουδαίων και ανεκτίμητων έργων κι εξελίχθηκε σημαντικά με το πέρασμα των αιώνων, περνώντας από την καλλιτεχνική χειροποίητη (που πολλοί προτιμούν και στηρίζουν ακόμα και στις μέρες μας) στη βιομηχανοποιημένη μορφή της.

Η Σύρος, από το παρελθόν, έχει μια ισχυρή σχέση με τα τυπογραφεία αλλά και με τη βιβλιοδεσία. Αυτά τα δύο πάνε μαζί άλλωστε. Στο νησί μεγαλούργησαν σημαντικοί τυπογράφοι έχοντας αφήσει σπουδαία κληρονομιά. Όπως είπε η κα Λέγγα “υπάρχουν πολλά στοιχεία που αξίζει να εξερευνηθούν περαιτέρω γιατί υπάρχει πολύ υλικό”.

Τα παιδιά, στο βιωματικό αυτό εργαστήρι, θα μάθουν για τα παλιά συριανά τυπογραφεία και για τη συριανή βιβλιοδεσία και θα έρθουν σε επαφή με δείγματα βιβλιοδεσίας του 19ου και 20ου αιώνα.  Στη συνέχεια θα γνωρίσουν από κοντά τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν, θα εξοικειωθούν με τα υλικά της βιβλιοδεσίας και θα δουλέψουν με την πρέσα. Τέλος, τα παιδιά θα φτιάξουν και το δικό τους σημειωματάριο με τις τεχνικές που θα διδαχθούν και τα έργα τους θα παρουσιαστούν αύριο στην παρουσίαση του βιβλίου.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των θέσεων για το εργαστήρι βιβλιοδεσίας έχει συμπληρωθεί. Παρόλ’ αυτά, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, γεννήθηκε η σκέψη για ένα επόμενο εργαστήρι που θα αφορά και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Η κα. Λέγγα απαντώντας στην ερώτηση αν η τέχνη της βιβλιοδεσίας είναι μια τέχνη που χάνεται, απάντησε: “ Αν και οι τάσεις και οι εποχές αλλάζουν, το βιβλίο υπήρχε και θα υπάρχει πάντα γιατί έχει ανθρώπους που το αγαπούν και το στηρίζουν. Έτσι, και η βιβλιοδεσία θα έχει πάντα το κοινό της, όσο υπάρχουν τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες».

Στο βιβλίο του Χρήστου Λούκου  «Τυπογραφία και Τυπογράφοι στην Ερμούπολη της Σύρου (19ος – 20ος αιώνας)», που θα παρουσιαστεί αύριο στις 20.00, στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης, ο συγγραφέας – ερευνητής, αν και γιος τυπογράφου και γνώστης της παραδοσιακής τυπογραφικής τέχνης, δεν περιορίστηκε μόνο στους τυπογράφους, αλλά αναφέρεται και στους άλλους συντελεστές της παραγωγής και διακίνησης του εντύπου, κυρίως τους βιβλιοδέτες και τους βιβλιοπώλες. Με ένα συνδυασμό πηγών, μαρτυριών και βοηθημάτων, προσπάθησε στο κείμενο και τα αναλυτικά παραρτήματα, να εντοπίσει τα τυπογραφεία που συστάθηκαν στο νησί, ποιος ήταν ο εξοπλισμός τους, ποιοι τα δούλεψαν ως ιδιοκτήτες και ως εργαζόμενοι, ποιες ήταν οι μεταξύ τους σχέσεις, ποια βιβλία, φυλλάδια, εφημερίδες και λοιπό έντυπο υλικό παρήγαγαν, ποια ήταν η θέση τους στη Συριανή κοινωνία κλπ.