Η συμβολή των νησιών του Αιγαίου στην Ελληνική Επανάσταση

Η επετειακή έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21 : η πλωτή έκθεση» πιάνει λιμάνι στη Σύρο.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου και ώρα 19.30, στην πλατεία Μιαούλη μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου, καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού ΕΚΠΑ ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Δημοτικές Αρχές και οι συνεργαζόμενοι φορείς. Η έκθεση στο ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος “Μάνια” θα είναι ήδη επισκέψιμη από σήμερα, 22 Ιουλίου μέχρι και το Σάββατο μεταξύ 11.00 -14.00 και 17.00 -19.00

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος- Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν για να τιμηθεί η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζουν μια πραγματικά πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση, η οποία επιθυμεί να μεταφέρει το μήνυμα ότι ο ναυτικός αγώνας ήταν το κρίσιμο εκείνο στοιχείο που επέτρεψε την εδραίωση της ανεξαρτησίας.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η έκθεση αποσκοπεί να αναδείξει τον ναυτικό Αγώνα του ’21, τόσο με αυθεντικά κειμήλια από τις συλλογές του μουσείου (π.χ. ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη, η αρπάγη από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα, φιλελληνικά αντικείμενα αφιερωμένα στον ναυτικό αγώνα κ.ά.) όσο και με ψηφιακές εφαρμογές (ενδεικτικά αναφέρονται videos μικρής διάρκειας, ψηφιακές αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές ή μουσικά κομμάτια, γραφιστικές αναπαραστάσεις, εκτυπώσεις κ.ά.).

Το αφήγημα της Έκθεσης θα ξεκινήσει από το Αιγαίο των προεπαναστατικών χρόνων και τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία αξιόμαχων ελληνικών μονάδων απέναντι στον κυρίαρχο οθωμανικό στόλο. Θα αναδείξει ναυτότοπους, ιστορικά νησιά, κρίσιμα γεγονότα και πρόσωπα του ναυτικού Αγώνα και θα κλείσει με ιστορικά τεκμήρια που θα ενθαρρύνουν και παροτρύνουν τον επισκέπτη να στοχαστεί για τον αντίκτυπο που είχε ο ναυτικός αγώνας στο εσωτερικό του μαχόμενου έθνους και στην Ευρώπη γενικότερα και την τύχη των πρωταγωνιστών του μετά την απελευθέρωση.

Το Αιγαίο του Αγώνα

Τα εγκαίνια της πλωτής έκθεσης έγιναν στις 26 Ιουνίου στη Χίο, ενώ πριν φτάσει στη Σύρο, πέρασε από τις Οινούσσες, τα Ψαρά, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Σκύρο και την Άνδρο.

Σε μια σύντομη ιστορική ανάλυση για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η έκθεση αναφέρει: “Το 1821 η Σύρος ήταν ένα αναπτυσσόμενο νησί με περίπου 4000 κάτοικους, κυρίως καθολικούς, και με μοναδικό οικισμό αυτό της Άνω Σύρου. Η παρουσία των Οθωμανών ήταν σπάνια. Η Σύρος δεν μπήκε ποτέ στον Αγώνα τόσο εξαιτίας της υπεροχής του καθολικού στοιχείου όσο και της πολεμικής απειρίας των κάτοικων της. Εκεί ωστόσο βρήκαν καταφύγιο πολλοί προσφυγές από όλα τα μέρη της επαναστατημένης Ελλάδας, κυρίως από τα νησιά  (Χίος, Ψαρά, Κάσος, Κρήτη) και  από τη Μικρά Ασία (Αϊβαλί κ.ά.). Η εγκατάστασή τους στο νησί είχε στην αρχή περιστασιακό χαρακτήρα. Ωστόσο, η ασφάλεια που παρείχε η ουδετερότητα του νησιού και η γαλλική προστασία ευνοήσαν τη μόνιμη εγκατάσταση. Αν και η ενσωμάτωση των εποίκων δεν έγινε χωρίς αντιδράσεις και συγκρούσεις, η παρουσία τους οδήγησε τελικά σε μια αλματώδη ανάπτυξη της οικονομίας του. Η περιοχή γύρω από το λιμάνι εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο, την Ερμούπολη. Η τοπική κοινωνία εγκατέλειψε τον κλειστό χαρακτήρα της και η Σύρος εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ενεργές εστίες και αργότερα στο μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της ελεύθερης Ελλάδας”.

Η πλωτή έκθεση στη Σύρο

Η πλωτή έκθεση αναμένεται να φτάσει στη Σύρο σήμερα το πρωί. Τους ταξιδιώτες , εκτός από τους επίσημους φορείς της Σύρου, θα καλωσορίσουν και θα κεράσουν τοπικά εδέσματα παιδιά του νησιού ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στις 19.30 είναι προγραμματισμένη η επίσημη εκδήλωση της έκθεσης. Αναλυτικά, στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό, ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, εκ μέρους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία Πολεμικού Ναυτικού κι επίτιμος αρχηγός στόλου κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης- Αινιάν, εκ μέρους του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος ο πρόεδρος . Ευθύμιος Μητρόπουλος, εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς ο Περιφερειακός Διευθυντής 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και Νήσων κ, Ευάγγελος Αυδής, ενώ εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης χαιρετισμό θα απευθύνει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Αλίκη Λεονταρίτη. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο ιδρυτής του ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” κ. Παναγιώτης Τσάκος.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την ομιλία της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου με κύριο θέμα την καθοριστική συμβολή του Ναυτικού στην αίσια έκβαση του Αγώνα της Παλιγεννεσίας.

Μετά τη Σύρο, η έκθεση θα συνεχίσει το ταξίδι της στα νερά του Αιγαίου με επόμενους σταθμούς τις Σπέτσες, την Ύδρα, τον Πόρο και την Αίγινα με τερματικό σταθμό τον Πειραιά.