Το 9th Akropoditi DanceFest 2022 έριξε αυλαία

Tην Παρασκευή 22 Ιουλίου, με ένα open jam - closing party στον κήπο του κέντρου χορού & παραστατικών τεχνών Ακροποδητί, το φεστιβάλ έφτασε αισίως στο τέλος του. Προηγήθηκαν 14 μέρες γεμάτες τέχνη και ταλαντούχους ανθρώπους που την τιμούν με κάθε πιθανό τρόπο και κάθε μέσο έκφρασης.

Σε κλασικά αλλά και σε μη αναμενόμενα σημεία του νησιού, παρουσιάστηκαν άκρως ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες παραστάσεις, αγκαλιάζοντας κάθε άνθρωπο χωρίς διακρίσεις. Με παραστάσεις και σεμινάρια που απευθύνονταν σε επαγγελματίες, σε αρχάριους κι ερασιτέχνες, σε παιδιά, σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες, το φεστιβάλ για άλλη μια χρονιά αποδεικνύει πως είναι μια καλλιτεχνική γιορτή που συμπεριλαμβάνει τους πάντες κι απευθύνεται στον καθένα ξεχωριστά. Οι εκδηλώσεις, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, είναι προορισμένες να εμπνεύσουν, να προβληματίσουν, να ενώσουν και να ευαισθητοποιήσουν, Το πρόγραμμα, δεν έχει κάποια συγκεκριμένη θεματική. Στηρίζεται κυρίως στην ποικιλία εκδηλώσεων, ανθρώπων, ενδιαφερόντων και αναφέρεται περισσότερο στο μοίρασμα και στην ανταλλαγή, όπως λένε οι ίδιοι οι άνθρωποι του φεστιβάλ.

Φέτος, με πάνω από 15 διαφορετικά εργαστήρια, δύο πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις και 21 εκδηλώσεις, με πλήθος συμμετεχόντων κι επισκεπτών από Ελλάδα κι εξωτερικό, το φεστιβάλ, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Για άλλη μια χρονιά, προσέθεσε ένα ακόμα σημαντικό στίγμα στον καλλιτεχνικό χάρτη του νησιού, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να γνωριστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες, άνθρωποι από όλον τον κόσμο αλλά και να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό της χώρας και ιδιαίτερα της Σύρου. Χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, θεατρικά δρώμενα, εργαστήρια δημιουργικού χορού και σωματικής έκφρασης, ανοιχτοί αυτοσχεδιασμοί, προβολές κ.α. δημιουργούν το τέλειο σκηνικό ώστε η Σύρος να χαραχτεί στο μυαλό του κόσμου ως ένας τόπος συνάντησης και πολιτιστικής ανταλλαγής, ανάμεσα σε καταξιωμένους αλλά και νέους δημιουργούς σύγχρονων ομάδων χορού, θεάτρου και παραστατικών τεχνών.

Δίνοντας ραντεβού για του χρόνου, οι διοργανωτές του φεστιβάλ, θέλησαν να ευχαριστήσουν όλους όσους βρέθηκαν κοντά τους για άλλη μια χρονιά και τους στήριξαν με κάθε τρόπο, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν το θεσμό΄. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στους προσκεκλημένους διδάσκοντες, τους χορευτές, τους μουσικούς και τους περφόρμερς που παρουσίασαν τη δουλειά τους, τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων και το κοινό που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις αλλά και τους χορηγούς που προσέφεραν προϊόντα ή εκπτώσεις και δημιούργησαν πιο ευνοϊκές συνθήκες για τους ανθρώπους που επισκέφθηκαν το νησί και το φεστιβάλ. Τέλος, θέλησαν να ευχαριστήσουν τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Ιταλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και τo Acción Cultural Española, AC/E για την ενίσχυση και την υποστήριξη του Akropoditi DanceFest.