Με τα φτερά της ποίησης και τη ματιά μιας ξεχωριστής φωτογράφου

Η Τώνια Δραγούνη τα τελευταία 23 χρόνια  ασχολείται με την παραγωγή μουσικών  θεαμάτων εντός και εκτός Ελλάδας ενώ είναι η παραγωγός της  Άλκηστης Πρωτοψάλτη με την οποία συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια και διατηρεί στενή φιλία. Έχει κάνει ένα πέρασμα από τη δημοσιογραφία, ενώ έχει ιδρύσει την  εταιρία παραγωγής μουσικών τηλεοπτικών παραγωγών και video clips  “Traffic”  , η οποία   ήταν ο προθάλαμος που την οδήγησε στο χώρο της παραγωγής live θεαμάτων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά και με πάθος με τη φωτογραφία , καταγράφοντας κυρίως εικόνες που θυμίζουν έντονα Ελλάδα.

Τα πρώτα βήματα

Η πρώτη συμμετοχή φωτογραφίας της σε ομαδική έκθεση έγινε στην Κύπρο το 2018 με θέμα τη “Σκουριά”  και η πρώτη της προσωπική έκθεση έγινε στην Αίθουσα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ στο τέλος του 2021 με τίτλο: «Με τα φτερά της ποίησης» . Εκεί, παρουσίασε τις φωτογραφίες της που συνοδεύουν το ομότιτλο cd  από την ζωντανή εμφάνιση της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και του Στέφανου Κορκολή στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, με τραγούδια σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Ηλία Ανδριόπουλου, Στέφανου Κορκολή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μιχάλη Τρανουδάκη και Δημήτρη Λάγιου.

Από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 14 Αυγούστου, η έκθεσή της θα φιλοξενηθεί στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Σύρος Πολιτισμός.

“H φωτογραφία θέλω να με ξεκουράζει, να έχει θετική αύρα...”

Η ενασχόλησή της με τη φωτογραφία, προέκυψε εντελώς αναπάντεχα ,από παρότρυνση μίας γνωστής Κύπριας φωτογράφου, της Μαρίνας Σακόλα, η οποία είδε τη “ματιά” της και την παρότρυνε να μπει στον κόσμο της φωτογραφίας. “Η φωτογραφία ασκεί μεγάλη γοητεία πάνω μου γιατί μου δίνει την ευκαιρία να αποτυπώνω στιγμές μοναδικές. Με τρελαίνει το γεγονός ότι μπορείς να καταγράψεις για πάντα κάτι πολύ σύντομο, κάτι μοναδικό, μόνο με ένα  "κλικ" .  Η αποτύπωση της στιγμής είναι κάτι συγκλονιστικό και παρόλο που είναι μία μοναχική κατ’ αρχήν διαδικασία, είναι σίγουρα ένα πολύ ωραίο χόμπι που δίνει χρώμα στις ελεύθερες στιγμές μου” λέει η ίδια στην Κοινή Γνώμη.

Η Σύρος ως τόπος έμπνευσης

Η σχέση της με τη Σύρο ξεκινά πριν 25 χρόνια, όταν την επισκέφτηκε για πρώτη φορά κι εντυπωσιάστηκε από αυτήν. Όταν ο γιος τη αποφάσισε να μείνει μόνιμα για ένα διάστημα στο νησί, άρχισε να την επισκέπτεται πιο συχνά και με τον καιρό την λάτρεψε όπως χαρακτηριστικά μας είπε. Τα τελευταία χρόνια περνάει μεγάλα διαστήματα στη Σύρο, έχοντας αποκτήσει φίλους κι απολαμβάνοντας μια πιο χαλαρή και ήρεμη καθημερινότητα “Η ζωή μου εδώ είναι πολύ διαφορετική , πιο χαλαρή , πιο ήρεμη, εδώ δεν κυνηγώ τον χρόνο , αλλά ούτε αυτός εμένα. Θα προσπαθήσω σιγά σιγά να μένω όλο και πιο πολύ”

Η μαγική στιγμή της αποτύπωσης

Συνηθίζει και προτιμά να φωτογραφίζει  τοπία γιατί θεωρεί ότι τα πορτρέτα είναι κάτι πιο ειδικό και  ξεχωριστό στην τέχνη της φωτογραφίας. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο όμως να  ασχοληθεί στο μέλλον και με τα πορτρέτα όπως και με την ασπρόμαυρη φωτογραφία παρόλο που, όπως λέει, λατρεύει τα χρώματα.

Ερωτώμενη για το ποιά φωτογραφία από την έκθεση ξεχωρίζει, δήλωσε: “Η κάθε φωτογραφία είναι για εμένα μία ολόκληρη ιστορία γιατί με παραπέμπει στη στιγμή του ταξιδιού , στη στιγμή της αποτύπωσης . Θυμάμαι ξεκάθαρα πού έχω τραβήξει σχεδόν όλο το φωτογραφικό μου υλικό. Από τη συγκεκριμένη έκθεση ξεχωρίζω την " Απογείωση"  που είναι μια  από τις αγαπημένες μου . Μου αρέσει η κίνηση, τα χρώματα, το καδραρισμά της, η βουτιά στο άπειρο”

Ταξιδεύοντας στον κόσμο

Αν κι έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, ο τόπος που τη γοητεύει περισσότερο εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα και κυρίως τα μικρά νησιά της. Παρόλα αυτά, έχει καταγράψει σημαντικές στιγμές από τα ταξίδια της στο εξωτερικό, ξεχωρίζοντας  πολλές στιγμές από τις χώρες της Αφρικής, την πολύχρωμη Κούβα, το βόρειο σέλας στη Νορβηγία, τα αρώματα τς Ταϊλάνδης, τα χωριά του Μπαλί. Προτιμά τα ταξίδια με αυτοκίνητο, ιδίως στις χώρες της δυτικής Ευρώπης,  λόγω της αίσθησης ανεξαρτησίας και της ολοκληρωμένης άποψης που αποκτάς για το κάθε μέρος.

“Η φωτογραφία πρέπει να  ταξιδεύει αυτόν που την βλέπει” μας λέει κλείνοντας “ν' αφήνει ελεύθερη την φαντασία του , να μπορεί να πλάσει μία ιστορία γύρω από το συγκεκριμένο στιγμιότυπο,  να "ανοίξει" το κάδρο όπως αυτός θέλει”.

Πληροφορίες:

“Με τα φτερά της ποίησης”, Τώνια Δραγούνη

Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία

30 Ιουλίου – 14 Αυγούστου, 10.00 – 13.00 & 18.30- 21:30