Οι Μικροί Ξεναγοί ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση

Το Σάββατο 30 Ιουλίου, στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης και στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του πρώτου εκπαιδευτικού κύκλου των μαθημάτων της έκθεσης Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, πραγματοποιήθηκε  από την αρχαιολόγο κυρία Μαρία Ρώτα, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Αλίκη Λεονταρίτη και τους συνεργάτες εκπαιδευτικούς Βιργινία Μπριλάκη και Νίκο Γουτσίκα, ξενάγηση των μελλοντικών μικρών εθελοντών ξεναγών. Τα παιδιά συνόδευαν επίσης η κα Ρένα Ξαγοράρη και η  κα.Φλώρα Μπαρμπέτα. Στην ξενάγηση, εκτός από την ομάδα των μικρών ξεναγών της Ερμούπολης, παραβρέθηκαν και οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου με συνοδό την κα. Μαίρη Καράβα.

 Η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 10.15 στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης. Η ξενάγηση ξεκίνησε από την πλατεία Μιαούλη και το Δημαρχιακό Μέγαρο όπου τα παιδιά «συνεδρίασαν» στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το θέατρο Απόλλων όπου έμαθαν για την ξεχωριστή ιστορία και αρχιτεκτονική του. Ο περίπατος- ξενάγηση συνεχίστηκε με τα παιδιά να επισκέπτονται τον Άγιο Νικόλαο και την περιοχή Βαπόρια. Περνώντας μέσα από πανέμορφα στενά που κοσμούν εμβληματικά κτήρια του νησιού, οι μικροί ξεναγοί έφτασαν και στον Ι.Ν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για να ξεναγηθούν από τον Π. Κων/νο Κοντό, τον ιδιαίτερα αγαπητό παπά -Κώστα, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία της εικόνας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Ακολούθησε μια μικρή ανάπαυλα στο προαύλιο της εκκλησίας κι έπειτα όλοι μαζί επέστρεψαν στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης όπου έδωσαν ραντεβού για το φθινόπωρο οπότε και θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος εκπαιδευτικός κύκλος του προγράμματος.

Παρά το πρωινό ξύπνημα του Σαββάτου και τη ζέστη, τα παιδιά φάνηκε να απολαμβάνουν την εμπειρία αυτή κι έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουν την ιστορία του νησιού και των μνημείων της Ερμούπολης, δημιουργώντας ελπίδες και αισιοδοξία για το μέλλον του νησιού.