Ένα λαϊκό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους

“Ο Χρουσαητός Άτυς και η Βασιλοπούλα Ροδογάλη” είναι ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη Σμύρνη που διατηρεί όλα τα στοιχεία των λαϊκών παραμυθιών. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, η ομάδα Τικ Τακ Ντο, έρχεται να παρουσιάσει μια διασκευασμένη εκδοχή της μαγικής αυτής ιστορίας που μιλάει για τη δύναμη της αγάπης, την αξία της αποδοχής και τη σημασία της συντροφικότητας. “Ένα παραμύθι που αφηγείται τις ιστορίες της Βασιλοπούλας Ροδογάλης και του Χρουσαητού Άτυ, πώς αυτές περιπλέκονται και πώς ξετυλίγονται με τη δύναμη της Αγάπης τους, ενώ ορθώνονται μπροστά τους μια “παλιά κατάρα” και η ζήλια της αδερφής της Ροδογάλης” λέει η περίληψη του έργου.

Όπως λένε στην Κοινή Γνώμη τα μέλη της θεατρικής ομάδας, ένα από τα πιο  ενδιαφέροντα σημεία του έργου είναι πως πρόκειται για ένα από τα λίγα παραμύθια όπου το θηλυκό στοιχείο κινεί τα νήματα, παίρνει αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Ξεφεύγει από το κλασικό μοτίβο όπου ο άνδρας πρωταγωνιστής σώζει με το σπαθί του το κορίτσι – πριγκίπισσα.  Η γενναιότητα εδώ είναι γένους θηλυκού. 

Οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Τικ Τακ Ντο, προσπαθούν πάντα να προσφέρουν ερεθίσματα στο κοινό και τροφή για σκέψη χωρίς καμία διάθεση να “δασκαλέψουν” ή να επιβάλλουν τη δική τους οπτική. “Μας απασχολεί να δίνουμε στα παιδιά το δικαίωμα της αμφιβολίας. Όχι με αντιδραστικό τρόπο αλλά να αποκτήσουν προσωπική κριτική και συνειδητότητα στις πράξεις τους. Να μη θεωρούν τα πάντα δεδομένα” μας λέει η Αργυρώ Ταμβάκου που έκανε τη διασκευή του κειμένου μαζί με τον Παναγιώτη Λαμπή.

Το έργο, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, κάτι που είναι πάντα ζητούμενο των συντελεστών “Έτσι ξεκινήσαμε. Ήταν εξαρχής στόχος μας να βλέπουν τις παραστάσεις μας και οι γονείς . Ο κοινός χρόνος που βιώνει εκείνη την ώρα ο γονιός με το παιδί είναι πολύτιμος και για τους δύο. Είναι σημαντικό για ένα παιδί να βλέπει το  γονιό να διασκεδάζει μαζί του, να συμμετέχει, να είναι πραγματικά παρών”.

Το πρωτότυπο παραμύθι περιέχεται στο βιβλίο “Λαογραφικά παραμύθια της Σμύρνης”  της Στέλλας Επιφανίου – Πετράκη, εκδόσεις Ιωλκός, 1967.

Ταυτότητα Παράστασης:

Διασκευή Κειμένου: Αργυρώ Ταμβάκου - Παναγιώτης Λαμπής
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Πρωτότυπη Μουσική - Μουσική Διδασκαλία: Ευτέρπη Κατσαμάτσα - Στρατής Στηλ
Κίνηση: Ορφέας Χατζησπύρου
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Σχεδιασμός Φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη
Φωτογραφίες: Φώτης Γ. Πλέγας
Ηθοποιοί: Αθηνά Βελημβασάκη, Αργυρώ Ταμβάκου, Χρήστος Καπενής
Τοποθεσία: Πολιτιστικός Πολυχώρος «Έπαυλης Τσιροπινά», Ποσειδωνία Σύρου

Ετικέτες: