Η Απάνω Μεριά εμπνέει και δημιουργεί

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά γεννήθηκε το 2015 μέσα από μία ανοιχτή συνέλευση πολιτών της Σύρου, η οποία αναγνώρισε την ανάγκη αποτροπής της υπέρμετρης ανάπτυξης, μέσω της ενθάρρυνσης ήπιων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στις προστατευόμενες περιοχές του νησιού (Natura 2000). Ιδρύθηκε το 2017, με σκοπό την ανάδειξη, προστασία και διατήρηση του Βόρειου τμήματος του νησιού, όπως και το να προωθήσει βιώσιμες δραστηριότητες για την προστατευόμενη περιοχή της Απάνω Μεριάς.  Όπως λέει στην κοινή Γνώμη η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ, Ηώ Σταυρίδη “Πιστεύουμε βαθιά ότι οι προστατευόμενες περιοχές πρέπει φυσικά να παραμένουν προστατευόμενες χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να μπούνε σε γυάλα. Μπορούμε να έχουμε ανθρώπινη παρουσία αλλά αυτό να γίνεται με έναν τρόπο που να διατηρεί και να αναδεικνύει τον χαρακτήρα της περιοχής”.

Στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Άνω Σύρου από 6 έως 21 Αυγούστου του 2022 θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό υλικό σχετικό με την προστατευόμενη περιοχή της Απάνω Μεριάς της Σύρου. Με μια πιο μοντέρνα προσέγγιση, φέτος, η Κωνσταντίνα Μπακάλη, απόφοιτη του ΤΜΣΠΣ ( η οποία είχε επιμεληθεί και το λογότυπο της ΚΟΙΝΣΕΠ στη διπλωματική της εργασία) , η Ελένη Χαρούπια επίσης απόφοιτη του ΤΜΣΠΣ, υποψήφια διδάκτωρ και μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ και η Νεφέλη Καρασλανίδου τελειόφοιτη του ΤΜΣΠΣ, παρουσιάζουν τα έργα τους που είναι πάντα εμπνευσμένα από την Απάνω Μεριά.

Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη της σημασίας και της μοναδικότητας των φυσικών και γεωλογικών χαρακτηριστικών της Απάνω Μεριάς καθώς και του έργου της ΚΟΙΝΣΕΠ. Θα μπορεί κανείς να δει εικαστικά έργα εμπνευσμένα από την Απάνω Μεριά καθώς και να στηρίξει οικονομικά την ΚΟΙΝΣΕΠ αγοράζοντας καλαίσθητα t-shirt, φούτερ, ενημερωτικά βιβλία, zero-waste αντικείμενα, όπως μπουκάλια νερού, μεταλλικά καλαμάκια, επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες κ.α. που θα βρίσκονται στο χώρο της έκθεσης.

ΟΙ άνθρωποι της ΚΟΙΝΣΕΠ, μέσα από αυτήν την έκθεση θέλουν να επικοινωνήσουν το έργο τους και όλες τις επόμενες δράσεις τους. Μέσα στα επόμενα σχέδιά τους είναι και η δημιουργία μιας ερευνητικής βάσης στη Σύρο η οποία θα “αγκαλιάσει” τους νέους επιστήμονες που θέλουν να έρθουν να κάνουν την έρευνά τους στη Σύρο. Ένα νέο σημαντικό εγχείρημα το οποίο θα μας παρουσιάσουν σύντομα.

Σε ό,τι αφορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ετοιμάζουν δύο ξεχωριστές βραδιές στο κτήμα Πομόνια. Στις 12 Αυγούστου, θα συμβούν ταυτόχρονα δυο φωτεινά αστρονομικά φαινόμενα, η Πανσέληνος του Αυγούστου με το αποκορύφωμα της πτώσης των Πεφταστεριών. Οι  διοργανωτές της εκδήλωσης καλούν τον κόσμο να φέρει μαζί του την κιθάρα, το βιολί, τη φυσαρμόνικα, το ακορντεόν, το ντέφι, το κλαρίνο ή τη φλογέρα, τα τύμπανα, το νταούλι ή και τη τσαμπούνα, οποιοδήποτε μουσικό όργανο μπορεί να μεταφερθεί, χωρίς να απαιτηθεί ηχητική εγκατάσταση ώστε να ζήσουν όλοι μαζί μια αξέχαστη εμπειρία.  Το Σάββατο 27 Αυγούστου, πάλι στο κτήμα Πομόνια, από το ηλιοβασίλεμα, μέχρι να πέσει το σκοτάδι, το συγκρότημα Group Therapy, θα συντροφεύσει το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι από από τη Θράκη ως την Αραβία και από την Ανδαλουσία μέχρι την Αρμενία.

Πληροφορίες έκθεσης:

Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου

Ημερομηνία: Από Σάββατο 6 έως Κυριακή 21 Aυγούστου

Ώρες λειτουργίας: 19:00-22:00

Συνδιοργάνωση: Δήμος Σύρου Ερμούπολης