Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επιστρέφει πάντα στη Σύρο

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έρχεται στη Σύρο για μια μοναδική συναυλία στην έπαυλη Τσιροπινά.

Η αγαπημένη του κοινού ερμηνεύτρια, επιστρέφει στο νησί που επιλέγει να επισκέπτεται συχνά, με μια πενταμελή ορχήστρα κι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που περιέχει κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής δισκογραφίας.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, λίγο πριν την άφιξή της στη Σύρο, κάνει ένα “πέρασμα” από την εφημερίδα Κοινή Γνώμη και μας προετοιμάζει για τη μεγάλη αυριανή συναυλία που υπόσχεται να μας απογειώσει. Όπως λέει και η ίδια: “Θέλουμε να πιάσουμε την ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε, θέλουμε να τραγουδήσουμε, να ξεχαστούμε, να αναπολήσουμε, να ονειρευτούμε...”

Με τη Σύρο έχετε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση εδώ και αρκετά χρόνια. Ποιά είναι αυτά τα στοιχεία του νησιού που σας γοητεύουν και το έχετε ξεχωρίσει;

“Αυτό το νησί μου ξεπλένει την ψυχή. Είναι οι άνθρωποί του, είναι ο πολιτισμός του που είναι ανθηρός, είναι οι παραλίες, είναι οι πεζοπορίες στα μοναδικά μονοπάτια, είναι τα ηλιοβασιλέματα, οι μυρωδιές της θάλασσας ανακατεμένες με το θυμάρι και τη γη, είναι η ομορφιά της Ελλάδας. Η Σύρος είναι το προσωπικό μου καταφύγιο. Είναι φίλτρο μαγικό και γιατρικό ταυτόχρονα. Είναι η μουσική της που πηγάζει από παντού. Είναι πανέμορφη και ζωντανή όλες τις εποχές, γεμάτη φως και έμπνευση”.

Έχετε εμφανιστεί αρκετές φορές στο νησί και το συριανό κοινό σας τιμά σταθερά με την παρουσία του. Τι διαφορετικό θα παρουσιάσετε στην αυριανή συναυλία;

“Το διαφορετικό είναι ότι ξαναβρισκόμαστε επιτέλους μετά από την υποχρεωτική αδράνεια, σε ένα χώρο μοναδικό, την έπαυλη Τσιροπινά. Η συναυλία αυτό το καλοκαίρι έχει τίτλο "Και μείναμε άνθρωποι", ένας τίτλος που βγήκε από ένα καινούργιο μου τραγούδι. Είναι μια συναυλία που παρουσιάσαμε σε όλη την Ελλάδα, με τραγούδια που έχουμε αγαπήσει, έχουμε ερωτευτεί, έχουμε συγκινηθεί. Με το "διθέσιο" θα ταξιδέψουμε την ψυχή μας, θα ενώσουμε τις φωνές μας, θα κοιταχτούμε πρόσωπο με πρόσωπο και θα τα ξεχάσουμε όλα έστω και για δύο ώρες”.

Πώς νιώθετε που επανερχόμαστε σταδιακά σε μια κανονικότητα κι επιστρέφετε στις ζωντανές εμφανίσεις;

“Όλοι μας βγαίνουμε από έναν παρατεταμένο εγκλεισμό και από μια οδυνηρή, όσο κι αν ήταν αναγκαία, κοινωνική απομόνωση και αποστασιοποίηση. Περάσαμε και περνάμε ακόμα μία πολύ δύσκολη περίοδο. Μετά τη μοναχικότητα, το αρχικό πένθος, τη δυσφορία και το στρες που δημιουργήθηκε όταν ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει την δυνατότητα της επιλογής, διαπιστώσαμε πόσο σημαντικό είναι στη ζωή να περνάμε ποιοτικό χρόνο. Ο καλλιτέχνης δεν είναι έργο τέχνης να κλειστεί σε μουσείο, ρέει στις φλέβες του αίμα ζωντανό για ζωή, χαρά κι επικοινωνία. Οι εντυπώσεις μου, από το καλοκαίρι που διανύουμε, είναι συγκλονιστικές. Όπου παίξαμε εισπράξαμε συναισθήματα και συμμετοχή μεγατόνων, η ανάγκη της επικοινωνίας έσκαγε σαν δυναμίτης και ήταν εμφανές ότι όλοι διψάγαμε πολύ και θέλαμε να πιούμε από το ορμητικό ποτάμι της μουσικής . Νιώθω ευγνωμοσύνη και αγάπη για τον κόσμο που μοιράζομαι όλα αυτά τα συναισθήματα μέσα από τα τραγούδια. Ο μεγάλος μας ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης είχε πει ότι “η Τέχνη δεν είναι απασχόληση, δεν είναι να περνάς την ώρα σου. Είναι θρησκεία του ζωντανού και αιώνιου πάθους”.

Μιλήστε μας για την τελευταία σας δουλειά η οποία σημαδεύτηκε από την απώλεια του Νίκου Αντύπα.

“Ο Νίκος ήταν ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης, ντράμερ φοβερός, καινοτόμος στη μουσική του, με αστείρευτο ταλέντο. Ήταν τόσο ξαφνικό αυτό που συνέβη. Σαν νερό ήρθε και σαν αέρας έφυγε. Το αποτύπωμά του συγκλονιστικό. Ο πλατινένιος δίσκος “Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, οι περισσότερες από 300 παραστάσεις της σκηνοθετημένης παράστασης του “Ηφαιστείου” στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τα υπέροχα τραγούδια του θα μείνουν για πάντα στη καρδιά μας. Ό,τι έμεινε μισό εκείνη την ημέρα που δεν ήρθε στο στούντιο, στο οποίο δουλεύαμε με τόση χαρά τη νέα δισκογραφική δουλειά, θα ολοκληρωθεί. Ήδη είναι στον αέρα το πρώτο τραγούδι "Ελεύθερος ξανά". Νίκο μου θα σε ευγνωμονώ για πάντα για ό,τι νιώσαμε”.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας μετά από αυτόν τον κύκλο συναυλιών;

“Στις 14 Σεπτεμβρίου θα είμαι στο Ηρώδειο με μία ορχήστρα από εκλεκτούς μουσικούς, σολίστες, με τίτλο "Η Μελίνα συναντά την 'Άλκηστη". Είναι ένα αφιέρωμα στα τραγούδια της μοναδικής Μελίνας Μερκούρη και γίνεται προκειμένου να στηρίξουμε για άλλη μία φορά το ίδρυμα “Μαζί για το παιδί” που κάνει συγκλονιστική δουλειά. Με τη Μελίνα Μερκούρη είχαμε γεννηθεί την ίδια ημερομηνία (18 Οκτωβρίου) και ήταν μία μοναδική προσωπικότητα”.

Θα ήθελα να κλείσουμε με έναν στίχο που να περιγράφει τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας για την εποχή που ζούμε.

“Ελεύθερος ξανά, παντού και πουθενά...

Ό,τι αγαπάω θα σωθεί κι εγώ τον κόσμο θα φτιάξω απ την αρχή”.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 10/08, στις 21.30, στην έπαυλη Τσιροπινά. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της έπαυλης, παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας της παραγωγού της Α. Πρωτοψάλτη, Τώνιας Δραγούνη, που έχει τίτλο “Με τα φτερά της ποίησης“ (30/07 – 14/08 , 10.00 -13.00 & 18.30 -21.30). Οι περισσότερες φωτογραφίες της έκθεσης έχουν ντύσει εικαστικά το ομώνυμο cd album της ερμηνεύτριας.

Συντελεστές: Θωμάς Κοντογεώργης: πιάνο - Παντελής Ντζιάλας: κιθάρες - Πέτρος Βαρθακούρης: μπάσο - Τάκης Βασιλείου: drums/κρουστά - Σοφία Ευκλείδου: τσέλο.

Ενορχηστρώσεις: Θωμάς Κοντογεώργης - Ηχοληψία: Zαχαρίας Σταμούλος - Φωτισμοί: Δημήτρης Λάιος - Οργάνωση παραγωγής: Tώνια Δραγούνη - Παραγωγή: Ιωάννης Τρουλλινός - LifeWorks Productions.