Δεκαπενταύγουστος: Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας στα νησιά των Κυκλάδων

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε χθες η μεγάλη ημέρα της Ορθοδοξίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι Κυκλάδες, με την Παναγία της Τήνου και την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, πρωτοστάτησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις στις οποίες παρέστησαν, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί αλλά κι εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής της χώρας. H Θεομητορική εορτή της  Κοίμησης της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης και εορτάζεται κάθε καλοκαίρι στις 15 Αυγούστου όπου οι Χριστιανοί γιορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τον θάνατο της Θεοτόκου, την ταφή, την ανάσταση και τη μετάστασή Της στους ουρανούς. Παραδοσιακά, τα δύο νησιά των Κυκλάδων, αυτήν την ημέρα, αποτελούν πόλο έλξης για πλήθος προσκυνητών που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα. Φέτος, μετά από δύο χρόνια που ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός λόγω κορωνοϊού, οι εορτασμοί απέκτησαν ξανά την παλιά τους αίγλη και η ημέρα τιμήθηκε όπως της αρμόζει.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Παναγιά της Τήνου

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε χθες στις 9 το πρωί στην Τήνο, για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού “ΕΛΛΗ”. Εκεί, τον υποδέχθηκαν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός 'Αμυνας κ. Νίκος Παναγιώτοπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο "Μυκόνιος" όπου μετά την ρίψη τιμητικών κανονιοβολισμών, έριξε ένα δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα, στο σημείο όπου βυθίστηκε η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στις 15 Αυγούστου 1940 από τους Ιταλούς, αποδίδοντας φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων του καταδρομικού.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη στο Ιερό ναό της Παναγίας της Ευαγγελιστρίας Τήνου όπου προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας και παρακολούθησε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεου Β’. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός ακολούθησε τη λιτάνευση της ιερής εικόνας.

«Από τα απομακρυσμένα ξωκλήσια μέχρι τα μεγάλα προσκυνήματα της Εκκλησίας μας, η Ελλάδα και η Ορθοδοξία γιορτάζουμε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου, αντλούμε δύναμη και πίστη για να μπορέσουμε ατομικά αλλά και συλλογικά να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες και να βαδίσουμε στο δρόμο της προόδου, στο δρόμο της αυτοπεποίθησης στο δρόμο της κοινωνικής συνοχής. Αυτή τη σπουδαία μέρα για την ορθοδοξία το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας παραμένει η ενότητα και η προσήλωση στους στόχους του μέλλοντος. Να σταθούμε δίπλα σε όσες όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Και με πίστη θα παραμείνουμε πιστοί στο δρόμο που έχουμε χαράξει για μια Ελλάδα της ευημερίας της αυτοπεποίθησης της κοινωνικής συνοχής. Εύχομαι από καρδιάς σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα απανταχού της γης χρόνια πολλά» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από την Τήνο, στέλνοντας μήνυμα ενότητας.

Ευχές και μηνύματα ομόνοιας

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην ομιλία του από τη μαρμάρινη εξέδρα της πλατείας Παντανάσσης αφού καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στην παρουσία της Παναγίας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που γεμίζει την ψυχή τους με ελπίδα, δύναμη και κουράγιο και μεταξύ άλλων, ευχήθηκε να κρατήσουμε στην ψυχή μας τα δύο σύμβολα τα οποία κρατούν του Έλληνες ενωμένους, την ματωμένη Ελληνική σημαία της ΕΛΛΗΣ και τον Εθνικό Ύμνο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε μαζί με τον Πρωθυπουργό στην Τήνο έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό σε γνωστό κοινωνικό δίκτυο: «Τιμούμε σήμερα στην Τήνο την Κοίμηση της Θεοτόκου, τη «Βασίλισσα τοῦ παντός, περιβεβλημένη, ἀθανασίας αἴγλην, ἀρθεῖσα μετὰ δόξης, πρὸς τὰ οὐράνια». Χρόνια πολλά σε όσους εορτάζουν”.

Την προηγούμενη ημέρα είχε τελεστεί, ως είθισται,τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και καταθέσεις στεφάνων στο κενοτάφιο Κ/Δ ΕΛΛΗ από τον δήμαρχο Τήνου, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και τον Αρχηγό Στόλου, ενώ ακολούθησε τέλεση Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου- Τήνου, κ. Δωρόθεου Β’ και τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως.

Ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος έστειλε κι εκείνος το μήνυμά του για τον Δεκαπενταύγουστο: “Σήμερα στο «Πάσχα του καλοκαιριού» γιορτάζουμε και τιμούμε μία από τις λαμπρότερες εορτές για την Ορθοδοξία, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Για την Τήνο μας, η 15η Αυγούστου είναι η μέρα με τον μεγαλύτερο συμβολισμό, καθώς παράλληλα γιορτάζουμε και την επέτειο του τορπιλισμού της ΕΛΛΗΣ, το οποίο δέχτηκε, ανήμερα της εορτής Της το 1940, άνανδρη επίθεση. H Παναγία του νησιού μας, η Μεγαλόχαρη, ενώνει χιλιάδες πιστών από κάθε γωνιά της γης, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας με διαφορετικές επιδιώξεις, καταβολές και ελπίδες. Ένα πλήθος με διαφορετικό λόγο και διαφορετικό πόνο συρρέει στη Μητέρα όλων των ανθρώπων και Σωτηρία του κόσμου, με ένα τάμα, για να προσκυνήσουν την ίδια εικόνα – ένα θαύμα. Η χάρη της Παναγιάς μαζί μας, να μας προστατεύει και να μας καθοδηγεί, «να μας κρατάει στην ποδιά της μαζί με τα πέλαγα». Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες! Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο με υγεία και δύναμη!”

 

Μεγάλη ημέρα και για την Πάρο

Στην Πάρο παραβρέθηκε χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τη δοξολογία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε δηλώσεις στέλνοντας μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης: «Γιορτάζουμε και φέτος τη μεγάλη αυτή μέρα για την Ορθοδοξία, προσβλέποντας στην παρηγορητική και εμψυχωτική προστασία της Θεοτόκου. Με το πρόσωπό Της, εμείς οι Έλληνες έχουμε συνδέσει την αγάπη, τη φροντίδα για τον αδύναμο, την ενσυναίσθηση. Εύχομαι οι αξίες αυτές να συνεχίσουν να μας εμπνέουν. Χρόνια πολλά!», διαμήνυσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, παραβρέθηκαν επίσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης και κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και φυσικά ο δήμαρχος Πάρου κ. Μάρος Κωβαίος.

Ο κ. Πέτσας, έγραψε για την επίσκεψή του στο νησί της Πάρου: “Με τιμή και χαρά εκπροσώπησα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου, παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Σε αυτή την τόσο σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία και την Εκκλησία μας, η Εκατονταπυλιανή επί 17 αιώνες τώρα μας θυμίζει ότι το γένος μας, με Πίστη και Ενότητα, ξεπερνά κάθε δυσκολία. Χρόνια Πολλά!” ενώ ο κ. Γιάννης Βρούτσης έγραψε στην προσωπική του σελίδα σε κοινωνικό δίκτυο: “Γιορτάζει η Ελλάδα η Ορθοδοξία το Αιγαίο, τα νησιά μας και όλες οι Κυκλάδες! Χρόνια πολλά από την Πάρο με την εμβληματική και μοναδική Παναγία Εκατονταπυλιανή”.

Δηλώσεις έκανε και ο Δήμαρχος Πάρου σε τοπικό δίκτυο μιλώντας για τη σημασία του Ιερού Ναού κι ευχόμενος να εισακουστούν όλες οι προσευχές των πιστών : “Χρόνια πολλά από την Πάρο, χρόνια πολλά από την Εκατονταπυλιανή, την Παναγιά του Αιγαίου, Προστάτιδα και Σκέπη μας, το μοναδικό παλαιοχριστιανικό μνημείο που λειτουργεί 17 αιώνες, από τότε που χτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη, ανακαινισμένη από τον Ιουστινιανό με τους ίδιους αρχιμάστορες της Αγιάς Σοφιάς. Ένα μοναδικό μνημείο, ένας φάρος της Ορθοδοξίας, σε όλο το Αιγαίο. Χρόνια πολλά λοιπόν από την Πάρο, σε όλους. Εύχομαι ολόψυχα όλες οι ευχές των πιστών που κατατέθηκαν στην Παναγία μας να εκπληρωθούν. Να έχουμε μια χρονιά καλή, να είμαστε ειρηνικοί, με αγάπη και να προχωράει η πατρίδα μας και το νησί μας όσο πιο ψηλά γίνεται”.

Το βράδυ της Κυριακής, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου,, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, Μέγας Εόρτιος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια, σε κλίμα ευλάβειας, τελέστηκε η Ακολουθία της Λιτής και πραγματοποιήθηκε περιφορά της Ιερής Εικόνας της Κοιμήσεως και του Επιταφίου της Παναγίας στον περίβολο του Ιερού Ναού. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στα σοκάκια της Παροικίας με πλήθος κόσμος να τη συντροφεύουν ενώ ακολούθησε δέηση στην εξέδρα του λιμανιού. 

Με λαμπρότητα και οι εκδηλώσεις στη Σύρο

Στη Σύρο, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως, τελέστηκε Μέγας Εόρτιος Εσπερινός, µετά το πέρας του οποίου πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Εφεστίου Εικόνος της Κοιµήσεως της Θεοτόκου, παρουσία της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ.Νίκης Κεραμέως, του δημάρχου Σύρου κ.Νίκου Λειβαδάρα και πολλών ακόμα τοπικών φορέων. Οι κεντρικοί δρόμοι της Ερμούπολης γέμισαν από τον κόσμο που με σεβασμό και ευλάβεια ακολούθησε την Ιερή Εικόνα, υπό τους θρησκευτικούς ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.