Οι ζωές και οι θάνατοι του Γιανούλη Χαλεπά σε ένα ονειρικό αφήγημα

  • Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022 - 06:26

Αύριο, Πέμπτη 18 Αυγούστου, στο Θέατρο στον Κουμάρο, το Φεστιβάλ Δήμου Τήνου - Κεπυδητ υποδέχεται την παράσταση "Χαλεπάς", σκηνοθεσίας Αργυρώς Χιώτη, σε μια παραγωγή της  Στέγης Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens.

Μετά από τη στάση του στο Διεθνές Φεστιβάλ της Άνδρου στις 16 Αυγούστου, η παράσταση  επιστρέφει στην Τήνο. Ανάμεσα στη σιωπή και το παράλογο, στην αδράνεια και τη δημιουργία, μια σύγχρονη μουσική τραγωδία μας περιμένει αυτή τη φορά όχι με φόντο μια αθηναϊκή σκηνή, αλλά το νησί των Kυκλάδων όπου γεννήθηκε και έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ο σπουδαίος γλύπτης Γιανούλης Χαλεπάς.

Ο Γιανούλης Χαλεπάς, αυτή η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό, ιδιοφυΐα και καταραμένο καλλιτέχνη», συναντά το βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη. Από τη γέννησή του στον Πύργο της Τήνου μέσα στα μάρμαρα και στις σκόνες του πατρογονικού εργαστηρίου έως τη θρυλική Κοιμωμένη στο Α΄ Νεκροταφείο. Κι από την κατάρρευση, τον ψυχιατρικό εγκλεισμό και την πολύχρονη απομόνωση στα βουνά του νησιού έως την πνευματική αφύπνιση και την ορμητική αναγέννηση που τον καθιέρωσε στα γεράματα. «Ο νέος (γέρος) Χαλεπάς ξεπέρασε τον παλιό (νεαρό)» έλεγε ο ίδιος. Ο βιότοπος του ΧΑΛΕΠΑ, ένα ιδιότυπο θερμοκήπιο με διάσπαρτα δέντρα δημιουργεί έναν φυσικό κυπαρισσώνα. Και όλα μέσα σε ένα ηχητικό τοπίο που διαφεντεύουν ο άνεμος της Τήνου, η βοή και ο ήχος του λαξεύματος των μαρμάρων, καρφιτσωμένα στον νου του Χαλεπά, να ξυπνούν τους εφιάλτες και τα όνειρά μας. Μέσα από τις αισθήσεις του ονείρου, η Αργυρώ Χιώτη περπατά τον δύσβατο δρόμο του γλύπτη, ανάμεσα στη σιωπή και στο παράλογο, στην αδράνεια και στη δημιουργία, παραδίδοντας μια σύγχρονη μουσική τραγωδία σε λιμπρέτο του The Boy, μουσική του Jan Van, σκηνικό χώρο της Έφης Μπίρμπα και με μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών.

H Αργυρώ Χιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται στην Ελλάδα και τη Γαλλία ως σκηνοθέτρια και ηθοποιός. Το 2005 συνίδρυσε τη θεατρική ομάδα VASISTAS. Οι πιο πρόσφατες σκηνοθεσίες της ήταν οι «ΒΑΤΡΑΧΟΙ» του Αριστοφάνη για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2021) και το «Νερό της Κολωνίας» για το Εθνικό Θέατρο (2019-20), ενώ με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει παρουσιάσει τα «ΑΙΜΑΤΑ» του Ευθύμη Φιλίππου (2014) και τη «Θεία κωμωδία» του Δάντη (2017). Η ομάδα VASISTAS έλαβε για την παράσταση “Spectacle” (παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2011) την Τιμητική Διάκριση Νέων Δημιουργών 2011 από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Χορού. Η Αργυρώ Χιώτη τιμήθηκε το 2013 με το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό της έργο.