: Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων στις Κυκλάδες | Κοινή Γνώμη

: Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων στις Κυκλάδες

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, που καθιερώθηκε το 2003, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου, 28 φάροι σε όλη τη χώρα ήταν, χθες Κυριακή 21 Αυγούστου, επισκέψιμοι για το κοινό εκ των οποίων οι 4 βρίσκονται στις Κυκλάδες. Στην Κέα ο φάρος του Αγίου Νικολάου, ο φάρος στο Ακρωτήρι στη Θήρα, ο φάρος Κόρακας στην Πάρο και ο φάρος Σπαθί στη Σέριφο παρέμειναν ανοιχτοί από τις 10.00 έως τις 20.00 για το κοινό ενώ σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν  εκδηλώσεις που είχαν ως απώτερο στόχο την ανάδειξη των φάρων ως μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στους φάρους , οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

Οι ιστορικοί φάροι των Κυκλάδων

Το ελληνικό φαρικό δίκτυο σήμερα αποτελείται από 243 σταθερούς φανούς, 852 αναλάμποντες πυρσούς, 57 επιτηρούμενους φάρους, 150 φωτοσημαντήρες, 2 σχεδίες -πλωτούς στόχους, 2 ραδιοφάρους και 2 σταθμούς radar beacon. Στην Ελλάδα υπάρχουν 120 παραδοσιακοί ελληνικοί φάροι,εκ των οποίων στις Κυκλάδες βρίσκονται οι 19. Οι περισσότεροι μετράνε περίπου δύο αιώνες ζωής και φέρουν το όνομα της περιοχής στην οποία βρίσκονται    : Στην Άνδρο ο φάρος Φάσσας, ο φάρος Γριάς, ο φάρος Γαύριο και ο φάρος Τουρλίτης. Στην Κέα ο φάρος Αγίου Νικολάου και ο φάρος Τάμελος, στην Τήνο ο φάρος στον Πάνορμο, ο φάρος στη νησίδα Δύσβατο και Λιβάδας. Στη Σύρο ο φάρος στο Γαϊδουρονήσι. Στη Μύκονο ο φάρος Αρμενιστής. Στη Σέριφο ο φάρος Σπαθί. Στην Πάρο ο φάρος στον Άγιο Φωκά και ο Κόρακας. Στη Μήλο ο φάρος της Ακραδιάς. Στην Κίμωλο ο φάρος στον Άγιο Ευστάθιο και ο φάρος στο νησάκι Πολύαιγος. Στη Φολέγανδρο ο φάρος της  Ασπροπούντας. Στη Σαντορίνη ο φάρος Ακρωτηρίου και στην Αμοργό ο φάρος Κατάπολα.

Ο φάρος της Σύρου εκτός λίστας

Ο φάρος της Σύρου, δυστυχώς,δεν συγκαταλεγόταν στη λίστα των φάρων που ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό, έτσι οι εκδηλώσεις περιορίστηκαν σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες από ανθρώπους και φορείς του νησιού που προσπάθησαν να τιμήσουν και να δώσουν ζωή στον ιστορικό και παλαιότερο φάρο του ελληνικού δικτύου, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στους αρμόδιους για την επισκευή του μνημείου. 

Για την ιστορία

Ο φάρος στη νήσο Διδύμη (Γαϊδουρονήσι) θεμελιώθηκε με βασιλική δαπάνη στις 25 Ιανουαρίου το 1834. Αρχιτέκτονας ήταν ο Βαυαρός Γιόχαν Ερλάχερ, ενώ κατασκευάστηκε από τη Γαλλική εταιρεία φάρων. Αρχικά λειτουργούσε με τρεις φάροφυλακές και σύστημα ασετυλίνης ενώ αργότερα αυτοματοποιήθηκε κάτι που επέφερε την ερήμωση και παρακμή του εσωτερικού του κτηρίου. Το 1912 -13 εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε ένα μέρος του κι επισκευάστηκε το 1948.  Έχει ύψος 29,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 68,3 μ. Εξέπεμπε σταθερό λευκό φως με μια λευκή αναλαμπή ανά 2 λεπτά και η φωτοβολία του έφτανε τα 14.5 ναυτικά μίλια. Όλα αυτά τροφοδότησαν το λαϊκό μύθο ότι το φως του έφτανε μέχρι τη Σμύρνη.  Εκτός από παλαιότερος είναι και ο ψηλότερος φάρος του ελληνικού φαρικού δικτύου, ο πρώτος με περιστρεφόμενο μηχανισμό στο Αιγαίο και από τους σπανιότερους ελληνικούς τύπους με φαρόσπιτο στο ισόγειο.