Της Μαρίας Ρώτα

Σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων

  • Πέμπτη, 25 Αυγούστου, 2022 - 06:22
Τα χρώμα τα σύμβολα είναι: Μπλε – Ευρώπη, Κίτρινο – Ασία, Μαύρο – Αφρική, Πράσινο – Αυστραλία, Κόκκινο – Αμερική.

Η σημαία των Ολυμπιακών αγώνων αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα σύμβολα στον αθλητισμό. Οι Ολυμπιακοί κύκλοι ενώνουν την ανθρωπότητα. Τα χρώματα ήταν επιλογή του Κουμπερτέν που ήθελε να τιμήσει και τις χώρες που είχαν λάβει μέρος στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1912 στη Στοκχόλμη είχαν αγωνιστεί αθλητές από όλες τις ηπείρους. Η Ολυμπιακή σημαία, το σύμβολο των Ολυμπιακών αγώνων έχει 5 συμπλεκόμενους κύκλους με διαφορετικά χρώματα ο καθένας. Ο κάθε κύκλος αντιστοιχεί σε μία από τις 5 Ηπείρους. Ο Μπλε στην Ευρώπη, ο κίτρινος στην Ασία, ο μαύρος στη Αφρική, ο πράσινος στην Αυστραλία και ο κόκκινος στην Αμερική. Η λευκή επιφάνεια συμβολίζει το “ευ αγωνίζεσθαι” των αθλητών. Οι 5 κύκλοι που σχεδιάστηκαν το 1913 δεν παρουσιάστηκαν αμέσως, γιατί έγινε τότε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και φυσικά ματαιώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1916 στο Βερολίνο. Έτσι, η σημαία με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους έκανε την πρώτη εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1920 στην Αμβέρσα. Το μοναδικό βραβείο για τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων ήταν ένα στεφάνι “ο κότινος”* από άγρια ελιά. Ο κότινος καθιερώθηκε, ως έπαθλο, από τον Ίφιτο, ύστερα από χρησμό του Μαντείου των Δελφών, την έκοβε πάντα από την ελιά ένα μικρό αγόρι (του οποίου ζούσαν και οι δύο γονείς του). Το παιδί αυτό πήγαινε στην ελιά και έκοβε με χρυσό ψαλίδι τόσα ακριβώς κλαδιά όσα και τα αγωνίσματα των ολυμπιακών. Έπειτα τα πήγαινε στο ναό της θεάς Ήρας, όπου τα τοποθετούσε πάνω σε χρυσή τράπεζα. Οι Έλληνες, οι ειδικοί έπαιρναν τα κλαδιά, έφτιαχναν στεφάνια και τα πρόσφεραν ως έπαθλο στους αθλητές. Οι νικητές θεωρούνταν πρόσωπα σεβαστά, τα οποία (όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες) “... η θεία χάρη και η εύνοια των θεών τους βοήθησε να κερδίσουν”. Επίσης, όπως πίστευαν, το στεφάνι της ελιάς μεταβίβαζε στους ανθρώπους θεϊκές δυνάμεις. Τον ίδιο ακριβώς συμβολισμό είχαν και οι κόκκινες κορδέλες που στόλιζαν το μέτωπο των αθλητών. Το στεφάνι της ελιάς ήταν η μεγαλύτερη διάκριση για κάθε αθλητή, αλλά και για κάθε απλό πολίτη. Η λέξη στεφάνι προέρχεται από το ρήμα “στέφω” που σημαίνει αμείβω. Στους άλλους λαούς, εκείνη την εποχή, δεν γνώριζαν ότι το στεφάνι της νίκης ήταν το υπέρτατο αγαθό που θα μπορούσαν να χαρίσουν οι θεοί στον άνθρωπο. Πηγή έμπνευσης αποτελεί και στις μέρες μας ο κότινος, το στεφάνι της ελιάς, αφού επιλέχθηκε να είναι το σύμβολο της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα. Σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών.

Η Ολυμπιακή Φλόγα

Εμφανίστηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928. Στις 20 Ιουλίου 1936 η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει για πρώτη φορά στην αρχαία Ολυμπία. Από τότε μέχρι και σήμερα, το μοναδικό στον κόσμο γεγονός της Ολυμπιακής Φλόγας “αναγγέλλει” παγκόσμια το γεγονός των Αγώνων.

Δημήτριος Βικέλας

Ο δημιουργός των Ολυμπιακών αγώνων

“Με συγκατάβαση και διαύγεια ιδεών και ευγένεια αισθημάτων χαρακτηρίζουν τον Δημήτριο Βικέλα ως λόγιον και συγγραφέα, ιδιότητες οι οποίες απορρέουν, κατά μέγα μέρος, εξ’ αυτού του ανθρώπου, εξ’ αυτής της ψυχικής ιδιοσυγκρασίας του ανδρός...” Γράφει ο Κωστής Παλαμάς, τιμώντας τον Δημήτριο Βικέλα. Στην πόλη του Κερδώου, αλλά και του Λόγιου Ερμή εκφράστηκε, τα παλαιότερα χρόνια, μια ζωηρή πνευματική δραστηριότητα. Ιδρύθηκαν πολιτιστικά κέντρα, θέατρα, αίθουσες μουσικής, τυπογραφεία, αλλά και σπουδαία σχολεία, όπως το πρώτο Γυμνάσιο της ελεύθερης Ελλάδος, με πρώτο Γυμνασιάρχη τον Νεόφυτο Βάμβα... Σ’ αυτό το Γυμνάσιο φοίτησαν προσωπικότητες της χώρας όπως; ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Δημήτρης Βικέλας και άλλοι. Υπήρχαν όμως και ιδιωτικά σχολεία, όπως το Λύκειον Ευαγγελίδη όπου όπως ανέφεραν οι εφημερίδες ο Δήμος Ερμούπολης τίμησε σε ειδική εκδήλωση την προσωπικότητα και το έργο των δασκάλων που βοήθησαν άριστα τους μαθητές τους, όπως τον Δημ. Βικέλα, τον Ε. Ροΐδη κ.α. Ο Δημήτριος Βικέλας με θύμηση της Συριανής μαθητείας του, αφιερώνει πολλές σελίδες της αυτοβιογραφίας του, μιλώντας για την μόρφωσή του στα σχολεία της Ερμούπολης, για τους δασκάλους του, τον χαρακτήρα τους και τις ιδέες τους.

 

* κότινος: κλαδί αγριελιάς – στεφάνι – ως έπαθλο των αρχαίων ολυμπιακών.

Ετικέτες: