Το “ΑΝΩ” ανέβηκε ακόμα ψηλότερα

  • Δευτέρα, 29 Αυγούστου, 2022 - 06:15

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ με τη συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών και φυσικά του κόσμου που χρόνια τώρα στηρίζει το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ.

Στην πρεμιέρα, το βράδυ της Δευτέρας 22 Αυγούστου, πλήθος επισκεπτών ανηφόρισαν στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου για να απολαύσουν το ρεσιτάλ του χαρισματικού Τσέχου οργανίστα Λούκας Πέτρβαλσκυ, σε ένα πλούσιο ρεπερτόριο με έργα από Βοημούς δασκάλους του μπαρόκ και του κλασικισμού, αλλά και δικές του συνθέσεις που ανέδειξαν τη σπουδαία δεξιοτεχνία του. Στη συναυλία που παρουσίασε ο Νίκος Κανελλόπουλος Κ.Κ.Δ., παραβρέθηκαν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, καθώς και η κ. Lucie Kuligová διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, η οποία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την εντυπωσιακή και άψογη διοργάνωση, δηλώνοντας τη βεβαιότητα της πως η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί την αρχή μιας γόνιμης σχέσης φιλίας και δημιουργικής συνεργασίας των δύο φορέων στο μέλλον.

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου, στη δεύτερη συναυλία του φεστιβάλ, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν έργα γνωστών και αγνώστων δημιουργών, από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες από την Προκλασική περίοδο μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, από την οργανίστα Natalia Rakhmatulina και τον βαρύτονο Joseph Lia. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακούστηκαν τέσσερα «Ave Maria» ισάριθμων συνθετών, προκαλώντας τον ενθουσιασμό και το παρατεταμένο χειροκρότημα όσων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Την Πέμπτη, 25 Αυγούστου, μέσα σε μια ιδιαίτερα θερμή και γεμάτη συγκίνηση ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η παράλληλη εκδήλωση του φεστιβάλ, η οποία περιλάμβανε την προβολή τριών αφιερωμάτων – ταινιών μικρού μήκους. Στον πρόλογο της εκδήλωσης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Χάρης Βεκρής, αναφέρθηκε στη συνέχιση της προσπάθειας αναζωογόνησης του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, που ήταν και παραμένει πρωταρχικός στόχος του Φεστιβάλ από τη δημιουργία του, ως σήμερα. Με επίκεντρο το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου, οι διοργανωτές του φεστιβάλ της Άνω Σύρου, προσπαθούν να αναδείξουν ιστορικές πτυχές και σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής που μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η προβολή του αφιερώματος στο έργο και την προσφορά της κας Ελπίδας Ρηγούτσου, «Η Πρώτη Κυρία του εκκλησιαστικού οργάνου του Αγίου Γεωργίου». Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής στα παιδιά και τους νέους που παρακολούθησαν τα εργαστήρια αερόφωνου αρμόνιου (Μικροί οργανίστες εν Σύρω) και εκκλησιαστικού οργάνου (SONIC). Μετά την απονομή αναμνηστικών εκ μέρους του Δήμου Σύρου Ερμούπολης από τον πρόεδρο της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρο Ραουζαίο, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, απένειμε το αναμνηστικό του Φεστιβάλ ΑΝΩ που έχει φιλοτεχνήσει ο συριανός γλύπτης Παναγιώτης Καλούδης, στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, π. Βασίλειο Φραντζέσκο και Ελπίδα Ρηγούτσου.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η τελευταία συναυλία του φεστιβάλ με τους καλεσμένους από την Πολωνία ,την Mariola Brzoska στο εκκλησιαστικό όργανο και Rafael Gabriel Przybyła στο όμποε, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη διοργάνωση η οποία, κατά κοινή ομολογία, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους επίσημους καλεσμένους και τους επισκέπτες.

“Νομίζω πως ως διοργανωτές, μπορούμε να νιώθουμε ικανοποιημένοι για το τελικό αποτέλεσμα και για το ότι οι κόποι μας έπιασαν τόπο. Κατά κοινή ομολογία, το Φεστιβάλ ΑΝΩ με τις φετινές εκδηλώσεις του ανέβηκε επίπεδο, κάνοντας δυναμική «επανεμφάνιση» με την παρουσία κοινού στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Με υψηλού επιπέδου συναυλίες από βιρτουόζους καλλιτέχνες, οι οποίοι ήρθαν από τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ο διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ και η δυναμική του ως εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας του νησιού μας, είναι πλέον ολοφάνερος, αφού μετά τον Πρέσβη της Κροατίας που μας επισκέφθηκε τον Ιούνιο, στην τελευταία συναυλία μας είχαμε τη χαρά και την τιμή να έρθει στη Σύρο και ο Πρέσβης της Πολωνικής Δημοκρατίας. Όμως η εφετινή διοργάνωση, είχε και μια ιδιαίτερα σημαντική παράλληλη εκδήλωση, που κυριολεκτικά θα μείνει στην ιστορία. Τα κινηματογραφικά αφιερώματα τόσο στην πρώτη οργανίστα τους εκκλησιαστικού οργάνου του Αγίου Γεωργίου, κυρία Ελπίδα Ρηγούτσου, όσο και στη μουσική συνάντηση δύο ιερέων, του Καπουκίνου μοναχού π. Τζούλιο Γκραμένια και του Διακόνου π. Βασίλειου Φραντζέσκου, συγκίνησαν και εξέπληξαν ευχάριστα το κοινό του Φεστιβάλ. Τέλος, εξίσου επιτυχημένη θεωρούμε την εφετινή διοργάνωση σε ότι αφορά στο θέμα των συνεργιών με την τοπική κοινωνία. Η ομαδική έκθεση της Λέσχης Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου διαφήμισε την Άνω Σύρο με τον καλύτερο τρόπο και ήταν η αφορμή να συνεργαστούμε και με το τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στο νησί. Πιστεύουμε πως αυτά τα 6 χρόνια το Φεστιβάλ της Άνω Σύρου έχει προσεγγίσει κατά πολύ τον αρχικό του στόχο, που ήταν και παραμένει: η αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού του νησιού μας.” δήλωσε στην Κοινή Γνώμη ο εκτελεστικός Διευθυντής του φεστιβάλ, κ. Χάρης Βεκρής.