Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του νησιού

Αροθυμώ και τραγουδώ

Η  Ηρώ Σαΐα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσίασε στο Θέατρο Απόλλων, την Παρασκευή 26 Αυγούστου, μια  μουσική παράσταση έντονα φορτισμένη με τους ήχους, την ιστορία και τις αισθήσεις της Ανατολής. Η ερμηνεύτρια, έχοντας ιδιαίτερη σχέση με την μουσική μας παράδοση, έκανε ένα ταξίδι στη Σμύρνη, τη Μικρασία και τον Πόντο, ανασύροντας μνήμες, συναισθήματα  και βιώματα ενός ολόκληρου λαού που εδώ και αιώνες αφηγείται την ιστορία του μέσα από τα τραγούδια. Αφορμή της  συγκεκριμένης μουσικής παράστασης υπήρξε το τραγούδι «Αροθυμώ και τραγουδώ», σε στίχους του ποιητή Γιώργου Σερακενίδη, που παρουσίασε η Ηρώ Σαΐα μαζί με τον σύζυγο της και μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο στις 19 Μαΐου, την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στη σκηνή, μαζί με την τραγουδίστρια, βρέθηκαν ο Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο -τραγούδι – ενορχήστρωση), ο Χάρης Κελλάρης (ηλεκτρικό μπάσο) και ο  Βασίλης Ραψανιώτης (βιολί).

Κέφι, τσίπουρο και ολονύχτιο γλέντι στον Άγιο Αθανάσιο

Μετά από τρία χρόνια το αγαπημένο πανηγύρι των Συριανών, πραγματοποιήθηκε ξανά στον Άγιο Αθανάσιο το βράδυ της Παρασκευής 26 Αυγούστου. Αν και ο καιρός έδειχνε απειλητικός από το πρωί, τελικά έκανε τη χάρη στους διοργανωτές και η Πηγή του Αγίου Αθανασίου, όπως κάθε φορά, γέμισε από νωρίς με ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου. Ο πρόεδρος του συλλόγου και ψυχή της συγκεκριμένης γιορτής, Μπάμπης Κουλούρας, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη της βραδιάς, καλωσόρισε τους επισκέπτες και ευχαρίστησε τους κατοίκους, τους επισκέπτες, τους επιχειρηματίες και όλους όσους  συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της 15ης Τσιπουροβραδιάς. Την εκδήλωση άνοιξαν οι Μικροί Ξεναγοί της Άνω Σύρου χορεύοντας τη Φραγκοσυριανή ενώ το κέφι συνεχίστηκε μέχρι αργά με τους Μέμη Ροσσολάτο, Ανθίππη Παπαηλία και Κώστα Φιλίππου να τραγουδούν παρασέρνοντας τον κόσμο στο χορό και στο τραγούδι. Οι Τσιπουροβραδιές του Αγίου Αθανασίου αποτελούν σταθερά μία από τις αγαπημένες εκδηλώσεις του καλοκαιριού αποδεικνύοντας πως όταν συνυπάρχουν η διάθεση, το μεράκι και ο σεβασμός για το κοινό, οι διοργανώσεις στέφονται κάθε φορά με επιτυχία και αντέχουν στο χρόνο.

Ακόμα μια μαγική βραδιά από την ΚΟΙΝΣΕΠ “Η Απάνω Μεριά”

Στο κτήμα Πομόνια, στην Απάνω Μεριά, επίσης το βράδυ του Σαββάτου, το συριανό συγκρότημα Ώτα Ακούειν, έδωσε μια ακόμα συναυλία  φέρνοντας μια μικρή ομάδα ανθρώπων στον υπέροχο αυτό χώρο για να απολαύσουν τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Μουσική και ποίηση, ακούστηκαν κάτω από τον έναστρο ουρανό, σε ένα ρομαντικό σκηνικό που επικρατεί η πέτρα και το ξύλο, σε απόλυτη σύμπνοια με το φυσικό τοπίο. Ο Μιχάλης Λαμπρίδης (πιάνο, φωνή), ο Αλφρέδος Δελιβέρτης (ακουστική κιθάρα, φωνή), ο Ανδρέας Πολίτης (βιολί, φωνή), η Ρένα Βέργου (φωνή), η Αγγελική Κοκκίνη (φωνή) και ο Γιώργος Ρουσσάκης (ανάγνωση κειμένων), με τις φωνές και τις μελωδίες τους, δημιούργησαν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα η οποία κορυφώθηκε όταν πλέον το φως έδωσε τη θέση του στο σκοτάδι.

Στα Χρούσσα με μουσική και καλή παρέα

Το Σάββατο 27/08 , ο πάντα δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων, διοργάνωσε μια βραδιά για τα μέλη και τους φίλους του, στον κήπο του συλλόγου, ευχαριστώντας τους για τη στήριξη και τη συμβολή τους τη χρονιά που πέρασε. Ο πρόεδρος, Νίκος Κοντιζάς, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο έργο του συλλόγου και ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα και πλάνα. Ακολούθησε κέρασμα και συζήτηση και μια αυτοσχέδια μουσική βραδιά από τον Νίκο Κοντιζά και τον Ισίδωρο Ρούσσο.