Οι “Εν χορδαίς & Οργάνοις” ταξιδεύουν τη Σύρα στο Αιγαίο

Μετά την πολύ πετυχημένη παρουσία της σχολής “Εν Χορδαίς & Οργάνοις” τον προηγούμενο μήνα στη Σκόπελο, η μουσική σχολή ταξίδεψε τώρα στη Σάμο για να παραβρεθεί το Σάββατο 27 Αυγούστου στο Δημοτικό σχολείο του χωριού Κονταίικα που επλήγη βίαια στο σεισμό του 2020.

Μετά από πρόσκληση των διοργανωτών της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Φωτόνησος Τεχνών & Πολιτισμού» , Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή, ταξίδεψε στη Σάμο το διάστημα 26 – 28 Αυγούστου 2022 για να συμμετάσχει στο 3ο Φεστιβάλ Τεχνών – Ανατολικό Άκρο με την μουσική παράσταση «Η Ποίηση και το Ρεμπέτικο» / Σύμπραξη λόγιας δημιουργίας και λαϊκής παράδοσης – πάντρεμα ποίησης με το λαϊκό ήχο και το μπουζούκι. Η συναυλία ήταν χωρισμένη σε 3 μέρη: Α΄ Μέρος: «Επιτάφιος» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη Β΄ Μέρος: «Ρεμπέτικο» σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου Γ΄ Μέρος: «Μάρκος ο δάσκαλός μας» σε στίχους και μουσική του Μάρκου Βαμβακάρη. Στη συναυλία συμμετείχαν οι μαθητές της σχολής, Νίκος Πρέκας, Θανάσης Σταχτάς, Ηλίας Παπαμακάριος, Μιχάλης Μπόνης, Μάνθος Μπόνης, Θεόφιλος Ζερβός, Δημήτρης Χατζηανδρέου και Ανδρέας Χατζής , ο μαέστρος και δάσκαλός τους Αρίστος Βαμβακούσης, ο μπασίστας Τάκης Φραγκούς και οι ερμηνευτές Ανδρέας Καρακότας και Σταυρούλα Μανωλοπούλου, δίνοντας όλοι τον καλύτερό τους εαυτό. Στο τέλος της συναυλίας, ο δάσκαλος και υπεύθυνος του Φεστιβάλ, κ.Απόστολος Γιαννακόπουλος, απένειμε τιμητική πλακέτα στη μουσική σχολή, την οποία παρέλαβε η Σταυρούλα Κοπανιτσάνου ως υπεύθυνη διοικητικής υποστήριξης του “Εν Χορδαίς & Οργάνοις”.

Η Σχολή και οι άνθρωποί της, με την επιστροφή τους στη Σύρο, θέλησαν να ευχαριστήσουν όλους όσους συντέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης στη Σάμο:   «Περικυκλωμένοι από πεύκα και κυπαρίσσια, στους κατάφυτους λόφους του σεισμόπληκτου ορεινού χωριού Κονταίικα της Σάμου, στην αυλή του παλιού σχολείου, συμμετείχαμε μουσικά. Ο σκοπός ιερός - στιγμές συγκίνησης - οι κάτοικοι και οι επισκέπτες με συντονισμό, σεβασμό και αγάπη, μας φιλοξένησαν στον τόπο τους και τραγούδησαν μαζί μας! Στη συναυλία, πέραν των διοργανωτών, των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, παρέστησαν κοντά μας, ο Αντιπρόεδρος του σωματείου μας, κος Στέλιος Νιώτης, υποστηρικτικά εγγεγραμμένα μέλη του σωματείου μας, ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κος Αλέξανδρος Λυμπέρης και Ιταλοί αυτοδιοικητικοί που βρίσκονται στο νησί της Σάμου για αδελφοποίηση της πόλης τους με τον Δήμο Δυτικής Σάμου, οι οποίοι μας ευχαρίστησαν και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την συναυλία. Ευχαριστούμε το Φεστιβάλ Τεχνών & Πολιτισμού – Ανατολικό Άκρο και ειδικότερα τον δάσκαλο και διοργανωτή κ. Απόστολο Γιαννακόπουλο για την εγκάρδια και άψογη διοργάνωση καθώς και τον σύλλογο Κονταίικων για τη φιλοξενία και την απονομή αναμνηστικής πλακέτας. Μετά την επιτυχία της συνολικής διοργάνωσης, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά».

Στη Σύρο θα έχουμε για ακόμα μια φορά την ευκαιρία να απολαύσουμε τα παιδιά της μουσικής σχολής “Εν χορδαίς & Οργάνοις” , την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στην έπαυλη Τσιροπινά, στο πλαίσιο του προγράμματος του 6ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου “Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη”. Στη συναυλία υπό τον τίτλο “Η Ποίηση και το Ρεμπέτικο: Σύμπραξη λόγιας δημιουργίας και λαϊκής παράδοσης” , θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα έργα σπουδαίων συνθετών όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, καθώς και από το έργο “Μάρκος, ο Δάσκαλός μας” σε στίχους και μουσική του Μ. Βαμβακάρη.