Αυλαία για το 8° Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου 2022 – Παντελής Βούλγαρης
- Τετάρτη, 31 Αυγούστου, 2022 - 06:18
Το Φεστιβάλ Άνδρου ξεκίνησε την πορεία του το 2015 διαγράφοντας μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν μια πολύ πετυχημένη και ανοδική πορεία. Διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ “Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου” με την υποστήριξη Ανδριωτών και μη χορηγών, εθελοντών, εργαζομένων και του Δήμου Άνδρου ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Παντελής Βούλγαρης. Όπως αναφέρει η επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ Άνδρου, στα 8 χρόνια παρουσίας του, έχουν διοργανωθεί περισσότερες από 80 καλλιτεχνικές (και όχι μόνο) εκδηλώσεις τις οποίες έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 61.000 θεατές, καθιστώντας την Άνδρο σημαντικό πολιτιστικό προορισμό. Ξεκινάει πάντα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και ολοκληρώνεται προς το τέλος Αυγούστου, ενώ όλες του οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πανέμορφο ανοικτό Θέατρο Άνδρου, του οποίου εμπνευστής και βασικός χρηματοδότης είναι ο Ανδριώτης Αλκιβιάδης Τάττος.
Ο Παντελής Βούλγαρης, η αρχή και το τέλος του Φεστιβάλ
Το πρόσωπο του Φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Παντελής Βούλγαρης, όπως κάθε χρόνο δίνει με την παρουσία του στη σκηνή το σήμα για την έναρξη και τη λήξη του Φεστιβάλ. Έτσι και φέτος, λίγο πριν την τελευταία εκδήλωση του φεστιβάλ, τη συναυλία της Ορχήστρας Βασίλη Τσιτσάνη – Μάρθα Φριντζήλα, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, σε μια ειλικρινή και ζεστή ομιλία, ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή του φεστιβάλ και προλόγισε τη συναυλία: “Είμαι πολύ συγκινημένος που τελειώνει το 8° Φεστιβάλ, πάντα ξεχνώ να πω αυτά που θέλω σε αυτές τις εκδηλώσεις, δεν ξεχνάω όμως τα είκοσι πέντε παιδιά που βοηθήσανε όλο αυτό το διάστημα, τους εθελοντές, τους συνεργάτες μου και όσους δουλέψανε αυτό τον μήνα. Η συγκίνηση είναι, γιατί απόψε το βράδυ τιμάμε ένα δάσκαλο μου τον Τσιτσάνη. Πρέπει να ήμουνα είκοσι ενός έτους στο νησί της Ίου, τρίτος βοηθός σκηνοθέτη σε μια ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, είχα ακούσει πως είχε κυκλοφορήσει ένα τραγούδι “Συννεφιασμένη Κυριακή” τότε δεν είχαμε τηλεόραση, δεν είχαμε ραδιόφωνο… και σε μια διακοπή του γυρίσματος καθώς έκανα βόλτα στα στενάκια του νησιού, άκουσα την εισαγωγή του τραγουδιού. Ο Τσιτσάνης για μας ήταν αυτός που μας πήρε από το χέρι, μας έμαθε τι είναι αυτός ο τόπος, τι είναι αυτό το φως, τι είναι αυτό το περπάτημα στους αγαπημένους χώρους, τι είναι τα πρόσωπα των ανθρώπων… Τα σύννεφα μας έκαναν τη χάρη και θα ακούσουμε όλα αυτά που μας προσέφερε. Να είστε καλά και να τον έχετε πάντα στην καρδιά σας”.
Πλούσιο πρόγραμμα με σπουδαίες θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ ξεκίνησαν την Κυριακή 31 Ιουλίου με τη συναυλία «Νύχτα Μαγικιά»-Ταξίδι στους δρόμους του ελληνικού τραγουδιού, από τη Μικτή Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και τη Χορωδία και Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και συνεχίστηκαν με την παράσταση «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θεώνη Ρίντ από τον ερασιτεχνικό θίασο Αλαλούμ. Το Σάββατο 6 Αυγούστου, η Τάνια Τσανακλίδου παρουσίασε «Το μαγικό κουτί» και με αφορμή την εμφάνισή της αυτή, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media “Στην Άνδρο,σε ένα νησί που σου κόβει την ανάσα από την ομορφιά του και τον πολιτισμό του, νιώθω μεγάλη τιμή που απόψε το βράδυ θα παρουσιάσουμε με τους συνεργάτες μου Το Μαγικό Κουτί σε αυτό το θαυμάσιο θέατρο. Νιώθω ευτυχής για το υπέροχο συναπάντημα μου με τον Παντελή Βούλγαρη και την Ιωάννα Καρυστιάνη . Μια συνάντηση από τις ωραιότερες της ζωής μου που δεν θα ξεχάσω ποτέ”.
Ακολούθησαν οι συναυλίες «Αυλαία, φώτα και …άρωμα Μικράς Ασίας» από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και η συναυλία του Γιάννη Κότσιρα και οι θεατρικές παραστάσεις «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, «This is not Romeo & Juliet», σε σκηνοθεσία Αργύρη Πανταζάρα, «Χαλεπάς» σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη -Μανώλη Δούνια, η παιδική παράσταση «Ο ραφτάκος των λέξεων σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα από τους Μικρός Νότος/Άνδρος Κοιν.Σ.Επ. και η διεθνής θεατρική παραγωγή «Sappho», σκηνοθεσία Wendy Beckett, Pascal Productions.
Ιδιαίτερη στιγμή του φεστιβάλ αποτέλεσε η ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου «Αντέχοντας στον χρόνο. Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στα 3.500 χρόνια της καταγεγραμμένης Ιστορίας του» που παρουσιάστηκε και στη Σύρο, το Σάββατο 23 Ιουλίου στην πλατεία Μιαούλη.
Ραντεβού με τον Πολιτισμό
Οι εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ, γέμισαν με κόσμο το Ανοιχτό Θέατρο του νησιού, που μετά από δύο δύσκολα χρόνια για τον πολιτισμό, έδειξε να διψά για τέχνη και θέαμα. Οι διοργανωτές αφού ευχαρίστησαν τους εθελοντές και τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ, το κοινό και τους καλλιτέχνες, ανανέωσαν το ραντεβού τους με όλους για το επόμενο καλοκαίρι, κρατώντας σαν φυλαχτό τα λόγια του Παντελή Βούλγαρη από το εισαγωγικό σημείωμα στη σελίδα του Φεστιβάλ:
“Πάμε λοιπόν και πάλι.
Θέατρο, μουσική, χορός και έναστρος ουρανός.
Με τόσες στενοχώριες και τόσα δεινά ολόγυρα, ίσως η δίψα για τη συγκίνηση, το κέφι, την ευφορία και τον πολύτιμο στοχασμό που προσφέρει η καλλιτεχνική δημιουργία να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Σε τέτοιους καιρούς οι ανάσες πολιτισμού είναι πιο αναγκαίες”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- 3o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου
25 Μαΐου. 2017 - 12:49 - Ένα γενναιόδωρο σινιάλο της τέχνης
19 Ιουλ. 2016 - 6:16 - Πολιτιστική επανάσταση με Επιδαύριο τέμπο
12 Μαΐου. 2016 - 22:32 - "Η κρίση έχει χτυπήσει οδυνηρά τον πολιτισμό"
30 Ιουλ. 2018 - 6:18 - Μύηση των μαθητών στην τέχνη
26 Φεβ. 2018 - 6:16