Δέκα χρόνια Syros Jazz Festival

To Syros Jazz Festival κλείνει τα δέκα του χρόνια και το γιορτάζει με ένα μουσικό τετραήμερο στο θέατρο Απόλλων και σε άλλα σημεία του νησιού, από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Η  διοργάνωση, η οποία ξεκίνησε το 2013 και διεξάγεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα, έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους, κερδίζοντας το ενδιαφέρον και την προσοχή, μυημένων και μη. Ο Βαγγέλης Αραγιάννης, ιδρυτής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Syros Jazz Festival, λίγο πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” για το φετινό φεστιβάλ το οποίο, μετά τους περιορισμούς των τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας, επιστρέφει όπως το ξέραμε.

Για ακόμα μια χρονιά, το Syros Jazz Festival υποδέχεται καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της jazz μουσικής.  Τι θα δούμε στη φετινή διοργάνωση;

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει συνολικά δέκα εκδηλώσεις, που όλες προσφέρονται με ελεύθερη είσοδο στο κοινό. Εμφανίζονται πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Δημήτρης Βασιλάκης, ο Γιώργος Κοντραφούρης με το τρίο του, το ντούο της Lada Obradovic με τον David Tixier και το Spiral Trio. Είναι πολύ ευχάριστο ότι στις παράλληλες εκδηλώσεις μας συμμετέχουν επίσης δύο ντόπια σχήματα: η ομάδα κρουστών Maisha Percussion και το ντούο του Σοφοκλή Κοσκινά με τον Παντελή Πετρίδη.

Μετά από τρία χρόνια, το φεστιβάλ επιστρέφει στο θέατρο Απόλλων. Είναι το θέατρο ο "φυσικός" χώρος του φεστιβάλ και ο κατάλληλος για να απολαύσει κάποιος μια jazz συναυλία;

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, το φεστιβάλ μεταφέρθηκε στον πολύ όμορφο και φιλόξενο δημοτικό χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης μιας δεκαετίας από το ξεκίνημα, έχουμε τη χαρά να επιστρέφουμε στο θέατρο Απόλλων, που πραγματικά θεωρούμε ότι είναι ο «φυσικός» χώρος του φεστιβάλ και λόγω της μοναδικής ακουστικής που προσφέρει, αλλά και λόγω της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας που ταιριάζει απόλυτα με την αισθητική αυτής της  μουσικής.

Υπάρχει συγκεκριμένη θεματική γύρω από την οποία κινείται το φετινό πρόγραμμα;

Στόχος μας κάθε χρονιά είναι με τις εκδηλώσεις να καλύπτουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο από το φάσμα μέσα στο οποίο κινείται η σύγχρονη τζαζ: από τον καθαρά ακουστικό ήχο και τον ήχο που κινείται κοντά σε αυτό που αποκαλούμε παραδοσιακή τζαζ, μέχρι την ηλεκτρική τζαζ και εκείνη που συνομιλεί με τις άλλες παραδόσεις. Ταυτόχρονα όμως, το φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια δίνει βάρος και στη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων που να απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό αλλά και σε παράλληλες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην τζαζ και τις άλλες τέχνες. Με αυτή τη λογική σχεδιάστηκε το φετινό πρόγραμμα που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει την έκθεση φωτογραφίας “Jazz Moments” του βραβευμένου Ανδρέα Ζαχαράτου και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την έκδοση ενός ομαδικού κόμικ με θέμα την τζαζ, το οποίο έφτιαξαν 16 γνωστοί σκιτσογράφοι και επιμελήθηκε και για ακόμα μια φορά ο Νίκος Αλμπανόπουλος.

Το φεστιβάλ κλείνει φέτος 10 χρόνια παρουσίας στη Σύρο. Τι αίσθηση έχουν αφήσει αυτά τα δέκα χρόνια και τι υπόσχονται για τη συνέχεια;

Αυτό που μας δίνει τη μεγαλύτερη χαρά είναι ότι η ιδέα που ξεκίνησε το 2013 συνεχίζεται να υλοποιείται με τον ίδιο ενθουσιασμό. Αντέχει στο χρόνο, ωριμάζει και ο κόσμος αγκαλιάζει όλο και περισσότερο το φεστιβάλ. Και θα θέλαμε φυσικά να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης που ήταν στο πλευρό μας από την αρχή, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μας προσφέρει την οικονομική του υποστήριξη.

Πώς βλέπετε την πορεία και εξέλιξη της jazz στον ελλαδικό χώρο σε σχέση με τους καλλιτέχνες αλλά και την ανταπόκριση του κοινού;

Η τζαζ έχει εξελιχθεί πολύ στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό φαίνεται, όχι μόνο από το επίπεδο των μουσικών που πραγματικά έχει ανέβει κατακόρυφα χάρη και στη βελτίωση της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα εδώ και μια εικοσαετία περίπου, αλλά και του έργου που παράγουν αυτοί οι καλλιτέχνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τριετία (από το 2019 ως το 2021) ηχογραφήθηκαν περίπου 250 άλμπουμ τζαζ από Έλληνες δημιουργούς. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική παραγωγή που φαντάζει εξωπραγματική αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβαινε πριν μερικές δεκαετίες. Όλα αυτά αναδεικνύονται μέσα από το Jazz Library (https://www.jazzlibrary.gr), την ψηφιακή πλατφόρμα που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο στο νησί μας μια μικρή ομάδα, που λίγο-πολύ ταυτίζεται με την ομάδα του φεστιβάλ. Αυτές τις μέρες μάλιστα ολοκληρώνεται ένα ντοκιμαντέρ για την πορεία του Jazz Library αλλά και γενικότερα της ελληνικής τζαζ, που θα προβληθεί σύντομα.

 

 

 

 

Ετικέτες: