Οι εκθέσεις του Σεπτεμβρίου στη Σύρο

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του καλοκαιριού, αν μη τι άλλο, ήταν πλούσιο σε εκθέσεις τέχνης, οι οποίες προσέλκυσαν πλήθος επισκεπτών σε όλους του εκθεσιακούς χώρους του νησιού κι έδωσαν την ευκαιρία σε κατοίκους κι επισκέπτες της Σύρου να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς καλλιτέχνες και το έργο τους. Ο Σεπτέμβρης, έχει κι αυτός το ρόλο του στα καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού, προσφέροντας αρκετές επιλογές για μια φθινοπωρινή πολιτιστική έξοδο.

«Ανέγνωρες Μορφές της Παναγίας» -  Ελένη Αντωνακάκη

Τελευταία ημέρα για την έκθεση “Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας” της Ελένης Αντωνακάκη. Η έκθεση περιλαμβάνει αγιογραφίες με τη μορφή της Θεοτόκου, εμπνευσμένες από τις λιγότερο γνωστές απεικονίσεις της, έχει ήδη φιλοξενηθεί στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Καστελλόριζου, στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης του Δήμου Καβάλας, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών καθώς και στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, ενώ από τις 7 Σεπτεμβρίου φιλοξενήθηκε στη Σύρο και στην αίθουσα  Εμμ, Ροΐδη στο Πνευματικό κέντρο Ερμούπολης σε μια συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Η Ελένη Αντωνακάκη, κατάγεται από τη Μυρτιά νομού Ηρακλείου και είναι αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Έχει αγιογραφήσει πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες, διαφόρων μεγεθών και διαστάσεων. Σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα της είναι η αγιογράφηση του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας στη Σούδα Χανίων καθώς και η αγιογράφηση της Παναγίας της Επτάσπαθης, η οποία κοσμεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

«Ορόσημα (Γη σημάδια)» - Janet Flynn

Στην έπαυλη Τσιροπινά, θα εκτίθεται ως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου η έκθεση πρόσφατων έργων τέχνης της Janet Flynn. H έκθεση άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό στις 3 Σεπτεμβρίου στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία Σύρου. Τα έργα τέχνης της Janet, η οποία μετακόμισε στη Σύρο για να επικεντρωθεί στη ζωγραφική της,  ανταποκρίνονται στα τοπία και τους φυσικούς πόρους της Σύρου στο πλαίσιο της σύγχρονης ζωής, αναφέροντας την επίδραση των ανθρώπων, με τις διευρυνόμενες απαιτήσεις τους στα πεπερασμένα αποθέματα των νησιών. Κινούμενη από τη δραματική δύναμη των στοιχείων, η Janet χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να εκφράσει ισχυρά σημάδια χειρονομίας που απεικονίζουν την επισφαλή δύναμη των συνεχών διαταραχών μας – καλώδια ισχύος και στύλοι που οριοθετούν δρόμους, ρωγμές κυνηγών στον ορίζοντα, ελαστικά μεταφοράς, kαυσαέρια αεροπλάνων που χαράσσονται σε γη και ουρανό, την ρύπανση να κρέμεται στους ορίζοντες. Αυτά τα οικονομικά και πνευματικά διλήμματα αποτυπώνονται στις εμβληματικές συνθέσεις της και τοποθετούνται σε ίσες και αντίθετες καταστάσεις ύπαρξης. Ενθαρρυντικά ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευθύνες μας, τον πολιτισμό μας και τις ανάγκες επιβίωσής μας σε σχέση με την αιώνια γενναιοδωρία μιας πραγματικά γαλουχημένης γης, θάλασσας και ουρανού, το έργο της Janets έχει εκτεθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Συλλογή Έργων Τέχνης Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Χθες, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε  στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Άνω Σύρου, η έκθεση “Συλλογή έργων τέχνης Δήμου Σύρου Ερμούπολης, με χαρακτηριστικά έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης, με σκοπό να αποτελέσουν πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη νεοελληνική ζωγραφική αλλά και τη γνωριμία με σημαντικούς εικαστικούς μέσα από τα έργα τους.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η εγκατάσταση των αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα

Ακόμα μία έκθεση φωτογραφίας με εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα στη Σύρο. “Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η εγκατάσταση των αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα”-  Ειδική αναφορά στο Ορφανοτροφείο της Near East Relief της Σύρου, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Γ. &Ε. Βάτη, στην πλατεία Μιαούλη από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου
Τη χρονιά αυτή συμπληρώνονται 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και την Μικρασιατική τραγωδία, που αποτελεί ένα από τα πλέον μελανά σημεία της ιστορίας μας. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις ιστορικές περιοχές της Μικράς Ασίας, Έλληνες και Αρμένιοι, κατέφυγαν στη φιλόξενη Ελλάδα, για να γλιτώσουν από τις απάνθρωπες τακτικές της Τουρκίας κατά την εφαρμογή του παντουρκικού της οράματος. Το 1922 κατέφυγαν στην Ελλάδα περίπου 90.000 Αρμένιοι, σχηματίζοντας κοινότητες, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Στην Ελλάδα τους επιφυλάχθηκε εγκάρδια υποδοχή από τους αδελφούς Έλληνες, μεταξύ των οποίων και οι κάτοικοι της Σύρου. Η τοπική κοινωνία της Σύρου, από την πρώτη στιγμή, επέδειξε ευαισθησία και φιλόξενη στάση, φροντίζοντας να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών των ξεριζωμένων Αρμενίων.

Με τίτλο «Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η εγκατάσταση των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα» πραγματοποιείται μια ενδιαφέρουσα έκθεση ιστορικής φωτογραφίας, με σπάνιες ανέκδοτες φωτογραφίες από την Γενοκτονία, αλλά και την άφιξη και εγκατάσταση των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, και μετέπειτα, καθώς και ιδιαίτερη αναφορά στο Ορφανοτροφείο της Near East Relief της Σύρου, που φιλοξένησε πάνω από 2000 παιδιά, στα πρώτα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας και φέρει την αιγίδα της Α.Ε. Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Τιγκράν Μκρτσιάν

Υπενθυμίζουμε πως εξακολουθούν να  παραμένουν ανοιχτές για το κοινό, δύο ακόμα μεγάλες εκθέσεις του καλοκαιριού που αξίζουν να τις επισκεφθείτε: η “Έκθεση Δωρεών” στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης μέχρι τέλη Νοεμβρίου και οι “Θαλασσογραφίες” από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Πινακοθήκη μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις φιλοξενούνται σε ιδιωτικές γκαλερί και άλλους χώρους τέχνης που αξίζει να τους ανακαλύψει κανείς.

Σημειώνεται πως η πολυαναμενόμενη έκθεση του Κώστα Τσόκλη που θα παρουσιαζόταν από τις 14 Σεπτεμβρίου ως τις 30 Οκτωβρίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, ακυρώθηκε.