Το Animasyros επιστρέφει και γιορτάζει τα 15 του χρόνια
- Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:18
Η μεγάλη διεθνής γιορτή του animation, ξεκινάει από αύριο με ένα πλούσιο και πολυθεματικό καθημερινό πρόγραμμα. Προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, η Αγορά και παράλληλες εκδηλώσεις, συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται και φέτος από το αίσθημα προσφοράς, την ευαισθησία και την κοινωνική συνείδηση των διοργανωτών του.
Ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος και ιδρυτής του φεστιβάλ, παραχωρώντας συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”, κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και το ξεκίνημα του animasyros, μιλάει για το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα και αποκαλύπτει τα σχέδιά του για το μέλλον.
Το φετινό φεστιβάλ
“Το φεστιβάλ κλείνει φέτος τα 15 του χρόνια. Είναι έφηβο πλέον, έχοντας αποκτήσει μια ωριμότητα από τις εμπειρίες του και διατηρώντας ταυτόχρονα την ορμή του. Φέτος, το φεστιβάλ προσπαθεί να ενσωματώσει και να εμπλουτίσει το πρόγραμμά του με πράγματα για τα οποία είχαν μπει οι βάσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και αποδείχθηκαν πετυχημένα. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του φετινού φεστιβάλ είναι τα πληροφοριακά τμήματα για την Ουκρανία, μια χώρα δοκιμαζόμενη που έχει μια δυναμική σκηνή animation, την οποία θέλουμε να προβάλλουμε σαν ελάχιστη κίνηση αλληλεγγύης σε έναν λαό που δέχεται πολεμική εισβολή. Στο ίδιο πλαίσιο, σεβόμενοι ότι υπάρχουν κι άλλες απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα, αποκλείσαμε έργα που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε μεμονωμένα ανθρώπους. Δίνεται επίσης έμφαση στις Βαλτικές χώρες που ανέρχονται δυναμικά αλλά και στη Νορβηγία, μια χώρα με πολύ ωραία και αιχμηρή σκηνή animation. Έχουμε επίσης, πολύ δυναμική επανάκαμψη της Αμερικής με ανθρώπους που έρχονται να γεφυρώσουν το ευρωπαϊκό με το αμερικάνικο animation και να μεταφέρουν την εμπειρία και τις γνώσεις τoυς.
Όπως πάντα, έχουμε τα εκπαιδευτικά μας εργαστήρια, που η θεματική τους αφορά στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και την αναγέννηση που προσέφεραν οι Μικρασιάτες με την προσφυγιά και τον εμπλουτισμό της ελληνικής κοινωνίας. Η Αγορά φέτος, μεγαλώνει πάρα πολύ με την ένταξη δημιουργών από όλον τον κόσμο , συμπαραγωγών, εκπροσώπων διανομέων, εκπροσώπων θεσμικών φορέων κ.α. Επίσης, επειδή η λέξη φεστιβάλ προέρχεται από τη λατινική λέξη festivus που σημαίνει εορταστικό, δεν θα μπορούσε να μην έχει εκδηλώσεις όπως κάποια πάρτι και εορταστικές κοινωνικές εκδηλώσεις. Έτσι λοιπόν, θα έχουμε δράσεις δικτύωσης, πάρτι έναρξης και λήξης, το κεντρικό πάρτι, συνάντηση meeting director κ.α.
Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι διότι έχει προγραμματιστεί μία προβολή - αφιέρωμα στα 15 χρόνια του φεστιβάλ και μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στον χειμερινό κινηματογράφο Ερμής, σε μία προσπάθεια αναβίωσής του”.
Τα πρώτα βήματα του φεστιβάλ
“Εγώ είμαι δικηγόρος και σπούδασα προπτυχιακά στο Αριστοτέλειο , όπως και η Μαρία Ανεστοπούλου, συνιδρύτρια και διευθύντρια του φεστιβάλ, οπότε είχαμε ένα ζύμωμα με το φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Εκεί “κολλήσαμε το μικρόβιο” κι αποφασίσαμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ ψηφιακού κινηματογράφου που λεγόταν Πλατφόρμα Βίντεο . Πηγαίναμε κάθε χρονιά, νομαδικά από τον έναν χώρο στον άλλο, σε διάφορες ταράτσες στην Αθήνα με προβολές όλων των ειδών, μυθοπλασία, τεκμηρίωση, κινούμενα σχέδια. Αυτό κράτησε από το 2003 έως το 2009 όπου κάποια στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι σε έναν άλλον προορισμό γιατί θέλαμε μια αποκέντρωση. Όταν ξεκινούσαμε, τον χειμώνα του 2007 να φτιάξουμε ένα φεστιβάλ για τα κινούμενα σχέδια, αυτό το ανερχόμενο τότε είδος τέχνης, θέλαμε να βρούμε έναν ωραίο προορισμό με μια υπάρχουσα πολιτιστική δομή. Από τα μέρη που είχαμε στείλει προτάσεις, ο πρώτος δήμος που ενδιαφέρθηκε ήταν της Ερμούπολης. Το πρώτο ταξίδι στη Σύρο έγινε τον Νοέμβρη του 2007, όπου ο τότε δήμαρχος, ο Γιάννης Δεκαβάλλας, μας υποδέχτηκε πολύ θερμά. Από τότε, όλες οι δημοτικές αρχές, όλοι οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού, μας στήριξαν, όπως επίσης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Νομαρχία παλαιότερα. Από την αρχή δώσαμε έμφαση στο ελληνικό ταλέντο και στη διασύνδεσή του με τη διεθνή πραγματικότητα, συνδυάζοντας πάντα τη μοναδικότητα της τέχνης του animation με τη μοναδικότητα του λίκνου αυτού του φεστιβάλ που δεν είναι άλλο από τη Σύρο.”
Η Σύρος και οι άνθρωποί της είναι αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ
Οι διοργανωτές του φεστιβάλ δεν κρύβουν την αγάπη τους για τη Σύρο, την οποία κάθε χρόνο προσπαθούν να προβάλλουν με κάθε τρόπο και δεν σταματούν να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για το νησί.
“Τα δύο βασικά και σταθερά μας συστατικά είναι το animation και η Σύρος, όπως φανερώνει και το όνομα του φεστιβάλ. Και τα δυο συστατικά συνυπάρχουν και προσπαθούμε να είναι ισορροπημένα γιατί η προβολή της Σύρου είναι εξίσου σημαντική για εμάς με την προβολή του animation. Η Σύρος τα έχει όλα. Ευρωπαία και Ελληνίδα, στεριανή και θαλασσινή, νεοκλασική και νεολιθική, μπορεί να δώσει ερεθίσματα για τα πάντα. Αν διάλεγα δέκα ωραία πρόσωπα της Ελλάδας θα διάλεγα και την Ερμούπολη. Εμείς, σταθερά, προσπαθούμε να είμαστε συνδεδεμένοι με τον παλμό του νησιού και θέλουμε να μας αγαπήσουν οι ντόπιοι κάτι που νιώθω πως καταφέραμε μέσα στα χρόνια. Όλη αυτή η στήριξη και η μεγάλη αποδοχή επιβράβευσαν την αρχική μας απόφαση μας να έρθουμε στη Σύρο. Η τοπική κοινωνία μας αφορά πάρα πολύ και, αν και αρχικά το κάναμε λίγο στρατηγικά, στην πορεία δημιουργήθηκαν τέτοιες σχέσεις που πλέον νιώθουμε ότι η τοπική κοινωνία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της επιτυχίας του φεστιβάλ . Η Σύρος και οι άνθρωποί της είναι μέσα στο dna μας, το κουβαλάμε και προσπαθούμε να βρίσκουμε συνεχώς τρόπους να το αναδεικνύουμε”
Οι επόμενοι στόχοι και το μέλλον του animasyros
“Η αλήθεια είναι πως κάνουμε πάρα πολλά πράγματα που γεννιούνται από τον ίδιο τον τόπο, ο οποίος μας προσφέρει πολλά ερεθίσματα. Πρώτα μας προσφέρει ο τόπος και μετά εμείς αυτό το αναπλάθουμε και το επιστρέφουμε με τη σύμπραξη του τοπικού κοινού. Έτσι όπως μεταπλάθεται η ιστορία και η κοινωνία της Σύρου, εμείς την παρακολουθούμε κι όπως αλλάζει η Σύρος αλλάζει και το φεστιβάλ. Εμείς θεωρούμε πως ο τουρισμός και ο πολιτισμός πάνε χέρι χέρι και μας ενδιαφέρει η Σύρος να είναι συνώνυμο μιας ποιοτικής ελληνικής και διεθνούς εμπειρίας. Το animasyros θέλει να συμβάλει, στο μέτρο που μπορεί, στη βελτίωση της μαρτυρίας της Σύρου σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Το φεστιβάλ έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου και όλο αυτό δημιουργεί ένα αισιόδοξο κλίμα για το μέλλον. Ελπίζουμε να επιβεβαιώσουμε τις προσδοκίες του κοινού, των καλλιτεχνών, των χορηγών και υποστηρικτών μας και του συριανού κοινού
Απώτερος στόχος μας, κάτι που δεν έχουμε ακόμα επικοινωνήσει, είναι η δημιουργία μιας σταθερής έδρας του φεστιβάλ στο νησί. Αναφερόμαστε σε έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο που θα στεγάζει το πλούσιο υλικό και ψηφιακό αρχείο του φεστιβάλ. Το ονειρευόμαστε από το 2008 και πλέον είμαστε σε μία τροχιά επίτευξης αυτού του στόχου, όπου αν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα υλοποιηθεί άμεσα”.
”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- O Πρόεδρος του ANIMASYROS εξελέγη πρόεδρος της CIFEJ
1 Δεκ. 2022 - 17:04 - Καίριος και κομβικός πυλώνας του Animasyros η εκπαίδευση
13 Ιουλ. 2021 - 6:17 - Κινούμενες ευχές από τη Σύρο
30 Νοε. 2020 - 6:18 - «Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη»
21 Ιουλ. 2020 - 6:18 - Μετάλλιο Γραμμάτων & Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας στον πρόεδρο του Animasyros
10 Μαΐου. 2019 - 14:14