Το Αnimasyros συνεχίζει δυναμικά

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας

Η δεύτερη ημέρα του Animasyros κρύβει αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις και ξεκινάει  ολοκληρωμένο πλέον, εισάγοντας στο πρόγραμμά της, συν τοις άλλοις,  την Αγορά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, η θεματική των οποίων βασίζεται  φέτος στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το πρόγραμμα προβολών της Τετάρτης

Το πρόγραμμα ξεκινάει και σήμερα με τις σχολικές προβολές  “Νικηταράς ο Αθάνατος !!!” (GR, 6’49”) και “Ο Κάπτεν Μόρτεν και η αράχνη” (EE/BE/Ireland/GB, 80’) στις 10 το πρωί στο θέατρο Απόλλων.

Στις 16.00 ξεκινάει το δεύτερο μέρος του Διεθνούς Πανοράματος με τις ταινίες:

Thank You For Your Teeth! (RO, 2’30”), A Guitar In The Bucket (KR, 14’51”), Lulu The Pill-Man (FR, 3’55”), Bear Hug (FR, 10’33”), DAMN IT! (DE, 1’09”), Loop (ES, 8’), Things That Disappear (KR, 10’30”), Hysteresis (DE, 5’05”), Dies Irae (AU, 7’37”), Pig (NL, 8’17”), Kuumba Umbo / Birth Of Form (BE, 6’39”), Something In The Garden (CL, 6’), Mr Practical (PL, 10’).

Το πρώτο μέρος του Φοιτητικού Διαγωνιστικού τμήματος παρουσιάζεται στις 18.00, όπου θα προβληθούν οι ακόλουθες ταινίες: Cycle (CY, 5’26”), Small Hours (IE, 5’), 1x1x1 (GB, 5’40”), At Spiral's End (CZ, 4’27”), Carried Away (IL, 4’), Maman, Il A Quoi Le Chien? (FR, 7’09”), Girl In The Water (TW, 7’20”), Graziano And The Giraffe (IT, 6’33”), Soft Animals (US, 3’02”), Too Late (PL, 15’34”), Somber (FR, 6’26”), The House Of Loss (JP, 9’34”), The Statue (Peykareh) (IR, 9’30”), Two Of Us (HU, 4’18”)

Στις 19.45, θα προβληθεί το πρώτο μέρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, το οποίο περιλαμβάνει τις ταινίες: Black Slide (IL, 10’) με καλεσμένο τον παραγωγό Amit Russell Gicelter, 3 geNARRATIONS (PL, 8’30”), Sixties (CZ, 4’37”), Passenger (AR, 10’), Mr. Xifro's morning (ES, 5’), Dog – Apartment (EE, 14’14”), My Father's Damn Camera! (SI, 6’40”), Histoire pour 2 Trompettes (FR, 5’26”), Bird in the Peninsula (FR / JP, 16’00”), Elena (LT, 12’30”)

Οι μεγάλου μήκους ταινίες της ημέρας

Το αφιέρωμα στις Βαλτικές χώρες θα ξεκινήσει στις  21.45 με την ταινία Away (LV, 75’) στην προβολή της οποίας θα παραβρίσκεται και ο σκηνοθέτης/ κριτής Gints Zilbalodis. Η ιστορία είναι μια αντανάκλαση της δημιουργικής διαδικασίας παραγωγής της ίδιας της ταινίας, μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.

Στο πλαίσιο των ειδικών προβολών που παρουσιάζονται στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, θα προβληθεί στις 20.00, η εκτός διαγωνιστικού μέρους, μεγάλου μήκους ταινία “Buñuel in the Labyrinth of the Turtles” (ES/NL/DE, 80’) με προσκεκλημένο τον  Fermin Solis, πάνω στο κόμικ του οποίου βασίστηκε η ταινία. Βασισμένη στην πραγματική ιστορία των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ “ Γη χωρίς Ψωμί”, η ταινία συνδυάζει σκίτσα και επιλεγμένες σκηνές από το αυθεντικό ντοκιμαντέρ, για να σκιαγραφήσει το πορτρέτο ενός νεαρού καλλιτέχνη που αγωνιά να βρει τη φωνή του.

Η Αγορά
Το Αnimasyros συνεχίζει για 8η χρονιά το τμήμα της Αγοράς που αποτελεί πυρήνα δημιουργικής επαγγελματικής δικτύωσης και δημιουργίας συνεργασιών και συνεργιών μεταξύ επαγγελματιών κινουμένων σχεδίων από όλον τον κόσμο και απευθύνεται σε σκηνοθέτες, παραγωγούς, διανομείς και επαγγελματίες στον τομέα δημιουργίας ταινιών ανιμέισον, κινηματογράφου και νέων τεχνολογιών. 

Σήμερα, στο Πνευματικό Κέντρο, μεταξύ 09.30 -17.00, θα διεξαχθεί το Pitching Forum όπου η είσοδος θα  επιτρέπεται μόνο στους συμμετέχοντες.

Στις 17.00 θα ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις της Αγοράς. Την έναρξη και το συντονισμό έχει αναλάβει  η Μαρινέτα Μακ Κρητικού. Την παρουσίαση του NEF Animation θα πραγματοποιήσει ο Xavier Kawa-Topor (FR). Θα ακολουθήσει η συζήτηση “Από τα graphic novels στις ταινίες ανιμέισον” για το πώς συνδυάζεται η δομή αφήγησης και η οπτική διάταξη ενός grapcic novel με το ρευστό animation ενός καρτούν. Συντονιστής θα είναι ο Ήλίας Κατιρτζιγιανόγλου και εισηγητές οι Marlyn Spaaij, Tigran Arakelyan και Fermin Solis. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η συζήτηση “Διεθνείς συμπαραγωγές: Προκλήσεις και ευκαιρίες” με συντονίστρια τη Βίκυ Μίχα και ομιλητές τους Olivier Catherin, Viviane Vanfleteren και Amit Gicelter. παραγωγούς που έχουν διαχειριστεί με επιτυχία πολυεθνικά ευρωπαϊκά έργα ανιμέισον οι οποίοι θα συζητήσουν στρατηγικές και θα αναλύσουν περιπτωσιολογικές μελέτες.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Βασικό πυλώνα του Φεστιβάλ αποτελούν και αυτήν την χρονιά, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους επαγγελματίες, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. 

Στις 09.00 στα ΚΑΠΗ Ερμούπολης θα διεξαχθεί ένα εργαστήριο για άτομα τρίτης ηλικίας με τίτλο “Γράμμα από το παρελθόν” από την  Μαργαρίτα Σιμοπούλου.

Την ίδια ώρα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη θα γίνει το εργαστήριο για άτομα με αναπηρίες “Φαντάσου έναν καλύτερο κόσμο” με την Ελένη Παυλάκη, ανιμέιτορ και εκπαιδεύτρια με διατριβή στη συμβολή του ανιμέισον στη μαθησιακή πορεία των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία τεχνικών ανιμέισον σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ, επίσης στις 09.00, έχει προγραμματιστεί ένα εργαστήριο για παιδιά  με τίτλο “Οι συμφορές του πολέμου” με τον  Χαράλαμπο Μαργαρίτη.

Τέλος, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 16.00, στην αίθουσα Η/Υ, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο για ενήλικες “Aνάμεσα στο κύματα” με τον Mor Israeli , ενώ την ίδια ώρα στην αίθουσα Β1.3, το εργαστήριο για εφήβους “Ζωντανεύοντας το παρελθόν” με τον Paul Muresan.

Ξεχωριστή στιγμή της ημέρας αλλά και του συνόλου του φετινού φεστιβάλ, είναι η αποψινή εκδήλωση στον πρώην χειμερινό κινηματογράφο “Ερμής” στις 20.00, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ, με στόχο την αναβίωση του ιστορικού αυτού χώρου.

 

 

Ετικέτες: