Επίσημη έναρξη για το Animasyros

Η πολυαναμενόμενη ημέρα της επίσημης έναρξης του Animasyros έφτασε και το φεστιβάλ “φοράει τα καλά του” για να υποδεχτεί τους επίσημους προσκεκλημένους του και να παρουσιάσει ένα ακόμα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δημιουργικών ομιλιών - συζητήσεων και παράλληλων καλλιτεχνικών και εορταστικών εκδηλώσεων.

Οι προβολές

Το πρόγραμμα της ημέρας θα ξεκινήσει και σήμερα από το Θέατρο Απόλλων  Apollon Theatreμε τις σχολικές προβολές “Ο μύθος του Θησέα” , Νατάσα Νούτση (GR, 7’09”) και η μεγάλου μήκους  “Ο Ίκαρος και ο Μινώταυρος”, Carlo Vogele (FR/LU/BE, 76’)

Στις 16.00 ξεκινάει το αφιέρωμα στις Βαλτικές χώρες , με καλεσμένη την Anna Zaca, διευθύντρια της Latvian Animation Association. Οι ταινίες που θα προβληθούν στο σημερινό μέρος του αφιερώματος είναι οι ακόλουθες: Elena (LT, 13’), Minotaur (LV, 9’), Riga's Lilac (LV, 14’), The Juggler (LT / FR, 11’), Til We Meet Again (EE, 14’)

Η επίσημη έναρξη

Στις 20.15 φθάνει επιτέλους η ώρα της επίσημης έναρξης του φεστιβάλ όπου θα παρουσιαστεί η νέα ταινία ανιμέισον παραγωγής του Animasyros που δημιουργήθηκε για τον ΕΟΤ καθώς και η νέα ταινίας της σειράς “Ενενήντα Δεύτερα” σε συνεργασία με τον Μελωδία 99.2 αφιερωμένη αυτή τη φορά στον μεγάλο Συριανό ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου. Στην εκδήλωση  αναμένεται να παραστεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 22.00 θα παρουσιαστεί η πολυαναμενόμενη και πολυβραβευμένη ταινία έναρξης Flee (DK/NO/FR, 90‘) με καλεσμένους τον Mikel Sommer και την Δανάη Κατωπόδη.

Σημειώνεται πως από τις 20.15, στην Πλατεία Μιαούλη, θα γίνεται αναμετάδοση της τελετής έναρξης.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη, στις 19.30, θα προηγηθεί στο θέατρο Απόλλων η περφόρμανς του Φίλιππου Τσιτσόπουλου “Η επιστροφή του Πρόσπερου (εκ Αδάνων)” ενώ αμέσως μετά τη λήξη της τελετής έναρξης θα ακολουθήσει η δεξίωση στην αυλή του θεάτρου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Βασικό πυλώνα του Φεστιβάλ αποτελούν και αυτήν την χρονιά, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους επαγγελματίες, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.  Στις 09.00 στα ΚΑΠΗ Ερμούπολης θα διεξαχθεί ένα εργαστήριο για άτομα τρίτης ηλικίας με τίτλο “Γράμμα από το παρελθόν” από την  Μαργαρίτα Σιμοπούλου. Την ίδια ώρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα γίνει το εργαστήριο για άτομα με αναπηρίες “Φαντάσου έναν καλύτερο κόσμο” με την Ελένη Παυλάκη, ανιμέιτορ και εκπαιδεύτρια με διατριβή στη συμβολή του ανιμέισον στη μαθησιακή πορεία των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία τεχνικών ανιμέισον σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ, επίσης στις 09.00, έχει προγραμματιστεί ένα εργαστήριο για παιδιά  με τίτλο “Οι συμφορές του πολέμου” με τον  Χαράλαμπο Μαργαρίτη. Τέλος, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 10.00, στην αίθουσα Η/Υ, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο για ενήλικες “Aνάμεσα στο κύματα” με τον Mor Israeli , ενώ στις 16.00, στην αίθουσα Β1.3, το εργαστήριο για εφήβους “Ζωντανεύοντας το παρελθόν” με τον Paul Muresan.

Αγορά

Η Αγορά που αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια του Animasyros, ξεκινά και σήμερα και φέρνει  σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του κλάδου, με την ελληνική κοινότητα του animation. Το πρόγραμμα της ημέρας διαμορφώνεται ως εξής:

12:00 – 13:30 MASTERCLASS, Περιήγηση στις διεθνείς συμπαραγωγές της Γαλλίας, Olivier Catherin (Freelance Producer)

17.00 Έναρξη

17:10 – 17:50 Συζήτηση “Γνωρίστε τους διευθυντές των φεστιβάλ”. Οι προκλήσεις της επιλογής ταινιών και του συντονισμού του προγράμματος ενός φεστιβάλ σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο αγοράς και διανομής ταινιών. Συμμετέχουν:  Mαρία Ανεστοπούλου (Animasyros Festival Director) – Συντονίστρια, Dominique Seutin (Director of Anima Festival), Aneta Ozorek (Artistic Director of Kaboom Animation Festival), Laura Almantaite (Director of BLON Animation and Games Festival), Ben Molina (Head of Animation for ANIMIX Festival), Carolina Lopez Caballero (Artistic director of Animac Lleida)

18:00 – 18:20 Παρουσίαση: Ζωντανεύοντας την εμπειρία του μουσείου “Ερυθρόμορφες φιγούρες”. Mιχάλης Καλοπαίδης (Producer/Founder at Zedem Media), Αλεξία Ρόιτερ (Director/Head of Creative at Zedem Media)

18:30 - 18:50 Παρουσίαση : Ζωντανεύοντας την εμπειρία του μουσείου “Γέγονε – μέσα στο μουσείο”,  Βάσια Χατζηγιαννάκη (GR), Γιάννης Ζιόγκας (GR)

19:00 – 19:20 Παρουσίαση: Καινοτομώντας με την εμπειρία του μουσείου , Δρ. Σοφία Χανδακά/ Μουσείο Μπενάκη