Η επίσημη και συγκινητική τελετή έναρξης του Animasyros

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε με την παρουσία της το Διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων

Στο κατάμεστο θέατρο Απόλλων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου, η τελετή της επίσημης έναρξης της 15ης διοργάνωσης του Animasyros. Την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, μεταξύ άλλων, είπε για το φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων από τη σκηνή του θεάτρου: "Με εντυπωσίασε το εύρος της θεματικής, η ποικιλία των μέσων και των τεχνικών και η ευαισθησία των δημιουργών. Δεν αρκούνται μόνο σε άρτιες αισθητικά ταινίες, καθώς επιδιώκουν να μεταφέρουν ισχυρά κοινωνικά μηνύματα μέσω μιας ιδιαίτερης γλώσσας που ενεργοποιεί τη φαντασία και διευρύνει την παραδοσιακή αφήγηση και να προσεγγίσουν τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου - πολέμους, προσφυγιά, πανδημία, κλιματική αλλαγή, μοναξιά, ανθρώπινες σχέσεις - με ποιητική ματιά, τόλμη, βάθος”. Κλείνοντας, η ΠτΔ συνεχάρη τη διοίκηση του φεστιβάλ για την άψογη διοργάνωση, τους συντελεστές, τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το υπουργείο Πολιτισμού και παρομοίωσε το φεστιβάλ με μια συνάντηση αισθητική και πνευματική που μας μεταφέρει σε έναν μαγικό κόσμο.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης, ανέλαβε ο πρόεδρος του Animasyros, Bασίλης Καραμητσάνης, στον οποίο παρέδωσε τιμητική πλακέτα για τη συνολική προσφορά του, ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, των διπλωματικών αποστολών και άλλων θεσμικών φορέων.

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, μίλησε για το φεστιβάλ και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γατρομανωλάκης, ο οποίος μίλησε για τους βασικούς λόγους που το υπουργείο στηρίζει και φέτος τη συγκεκριμένη διοργάνωση: “ Έχει να κάνει με την επένδυση που γίνεται μέσα από το Animasyros στο ελληνικό ανιμέισον. Έχει να κάνει και με τον χαρακτήρα του ύφους του φεστιβάλ. Έχει να κάνει με το ότι φέτος γιορτάζει με τον δικό του τρόπο τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, όχι εμμένοντας στην ιστορία του παρελθόντος αλλά εμπνεόμενο από αυτήν, ούτως ώστε να μιλήσει για θέματα τα οποία παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα. Θέματα που έχουν να κάνουν με τις ανισότητες, με τη συμπερίληψη, με την ταυτότητα του άλλου”.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, η πρώτη επίσημη προβολή της τρίτης ταινίας της σειράς "Ενενήντα Δεύτερα" η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου. Η προβολή πραγματοποιήθηκε παρουσία των συντελεστών Μαρίας Χρίστου, Ντάνιελ Νικολάου, Χαράλαμπου Μαργαρίτη και του Διευθυντή του Μελωδία 99.2 Δημήτρη Βραχνού.

Η βραδιά έληξε με την καθιερωμένη δεξίωση στην αυλή του θεάτρου Απόλλων η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των πρεσβειών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.