Οι παραδοσιακές γεύσεις του κυκλαδίτικου πολιτισμού

Το 14ο φεστιβάλ Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” ολοκληρώθηκε

Με απόλυτη επιτυχία και σε έντονα εορταστικό κλίμα ολοκληρώθηκε το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», στη Σίφνο. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου που φέτος εορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Δήμο Σίφνου και με τη στήριξη τοπικών συλλόγων και φορέων.

Το φεστιβάλ “Νικόλαος Τσελεμεντές” έχει σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης των νησιών αλλά και των φιλοξενούμενων περιοχών και ταυτόχρονα τη διατήρηση και προβολή του πολιτισμού σε κάθε έκφρασή του. Στην πολυπολιτισμική αυτή γιορτή που έχει επίκεντρο πάντα τις Κυκλάδες, φέτος συμμετείχαν αντιπροσωπείες από Άνδρο, Αντίπαρο, Ανάφη, Ίο, Κέα, Κύθνο, Μήλο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Φολέγανδρο, ενώ από την υπόλοιπη Ελλάδα συμμετείχαν η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών, το Λύκειο Ελληνίδων (Παράρτημα Αχαρνών), τα Μέγαρα (Αλκάθους & Καριά). Η συμμετοχή ξένων χωρών όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Κίνα, το Μαρόκο και το Περού έδωσαν έναν ξεχωριστό αέρα στη φετινή διοργάνωση.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσιάσεις και παρασκευές τοπικών συνταγών, έκθεση και διάθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, παιδομαγειρέματα, παραδοσιακά τελετουργικά, χορευτικά, μουσικές και κεράσματα, ενώ παρουσιάστηκε και μία ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Φυσικών Πόρων Σίφνου» με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Την παρουσίαση του φεστιβάλ ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Πέτρος Κουμπλής και Σοφία Κωνσταντινίδου.

Χαρά, δικαίωση και συγκίνηση

Το Σάββατο το βράδυ, λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή λήξης της 14ης διοργάνωσης, στην κεντρική σκηνή που είχε στηθεί ειδικά για το φεστιβάλ, ανέβηκαν οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Μανώλης Φουτουλάκης και ο πρόεδρος Κώστας Λουκατάρης ο οποίος μίλησε για τα συναισθήματα που δημιουργούνται σε όλους με την ολοκλήρωση του φεστιβάλ: “ Χαρά και δικαίωση. Χαρά γιατί ύστερα από δύο χρόνια αναγκαστικής διακοπής καταφέραμε να διοργανώσουμε και να πραγματοποιήσουμε το 14ο φεστιβάλ και δικαίωση γιατί, υπερβαίνοντας κάθε δυσκολία και προσπερνώντας εμπόδια και αμφισβητήσεις, εισπράττουμε ήδη τα θετικά σχόλια όλων όσων έζησαν αυτό το εορταστικό τριήμερο. Είναι χαρά και δικαίωση γιατί η συμμετοχή τόσων αντιπροσωπειών από τα αδέρφια νησιά μας, από τη στεριανή Ελλάδα και από ξένα κράτη, διεύρυνε και πλούτισε ακόμα περισσότερο το φεστιβάλ μας κι επισφράγισε την επιτυχία του ως μια γιορτή όχι μόνο γευσιγνωσίας αλλά και πολυπολιτισμικής παράδοσης”.

Αμέσως μετά, ανέβηκε στη σκηνή, η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, η οποία φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ και ιδιαίτερα τον Πολιτιστικό σύλλογο: “Οφείλω εκ μέρους του δήμου Σίφνου να αναγνωρίσω ότι την επιτυχία για την άρτια διοργάνωση αυτής της γιορτής γεύσεων και πολιτισμού , την χρωστάμε κάθε φορά στο διοικητικό συμβούλιο και στα μέλη που 40 χρόνια παλεύουν σε πάρα πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Φέτος, πιστεύω ότι έδωσαν έναν ακόμα μεγαλύτερο αγώνα γιατί έπρεπε να ξεκινήσουν από την αρχή. Βλέπω αυτήν τη χρονιά, ότι το φεστιβάλ κρατάει ζωντανή και ακόμα πιο δυνατή τη φλόγα με την οποία ξεκίνησε και πραγματικά αυτό με συγκινεί”.

Ένα φεστιβάλ που προωθεί τις αξίες και τις παραδόσεις

Στη συνέχεια καλέστηκαν να μιλήσουν οι βουλευτές Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης και Νίκος Συρμαλένιος οι οποίοι έδωσαν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και εξέφρασαν τη χαρά και τη συγκίνησή τους. Ο κ. Βρούτσης συγκεκριμένα ανέφερε:” Αυτές τις μέρες η καρδιά των Κυκλάδων χτυπάει στη Σίφνο. Συγχαρητήρια στους εκπρόσωπους των νησιών μας που κάθε τέτοια περίοδο έρχονται εδώ να δείξουν τα δικά τους προϊόντα, να μαγέψουν τους επισκέπτες με τις γεύσεις των Κυκλάδων και να δείξουν το διαφορετικό αυτό στοιχείο που κάνει τους Κυκλαδίτες διαφορετικούς στα ήθη, στα έθιμα και στις παραδόσεις, γιατί εμείς οι Κυκλαδίτες αυτό που για πάνω απ’ όλα είμαστε περήφανοι είναι το αξιακό μας σύστημα . Ο κ. Βρούτσης συνέχισε λέγοντας πως οφείλουμε όλοι να κρατήσουμε τα ήθη και τα έθιμα ζωντανά μέσα μας για να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά τη σκυτάλη αυτών των αξιών. “Μια σκυτάλη με πολιτισμό και ιστορία που μας διακρίνει ως Έλληνες και ως νησιώτες”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Συρμαλένιος, από την πλευρά του, αφού συνεχάρη κι εκείνος όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ, τόνισε πως αυτή η γιορτή της γαστρονομίας είναι μία γιορτή που αναδεικνύει τον πρωτογενή τομέα τον οποίο πρέπει να στηρίξουμε στις Κυκλάδες ώστε να συνεχίσουν να παράγονται τα αυθεντικά προϊόντα του κάθε νησιού. Αναφερόμενος στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως , ευχήθηκε ειρήνη, δημοκρατία και πολιτισμό, σημειώνοντας πως αυτές είναι οι αξίες πάνω στις οποίες πρέπει να σταθούμε.

Αν και λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατάφερε να δώσει το παρών, ο βουλευτής Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας έστειλε μήνυμα με το οποίο αναφέρθηκε στο “σύμπλεγμα” της γαστρονομικής παράδοσης των νησιών μας με αυτήν των ξένων χωρών που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε την πολιτιστική και γαστρονομική κουλτούρα και ιστορία των φιλοξενούμενων. Ευχαριστήριο μήνυμα με το οποίο εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, έστειλαν επίσης, η Χριστιάννα Πάπιτση, Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου και ο Αντιπεριφερειάχης, Γιώργος Λεονταρίτης.

Το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», ολοκληρώθηκε ομολογουμένως με απόλυτη επιτυχία και όλοι οι συντελεστές έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά, όπου το φεστιβάλ θα κλείσει αισίως 15 χρόνια παρουσίας στη Σίφνο και στον γαστρονομικό παγκόσμιο χάρτη.